Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Πράσινες ταράτσες και «ζωντανοί» τοίχοι



Λάβαμε ένα ενδιαφέρον άρθρο από το περιοδικό "Πράσινο Σπίτι και Κτίριο".
Οι μελέτες και οι αριθμοί που αφορούν στα οικολογικά και οικονομικά οφέλη που μας προσφέρουν οι πράσινες ταράτσες και οι «ζωντανοί» τοίχοι, πληθαίνουν με γρήγορους ρυθμούς.
Η πράσινη ταράτσα, μειώνει τις ανάγκες για κλιματισμό ενός κτιρίου τους καλοκαιρινούς μήνες, ανάλογα με τα επιμέρους χαρακτηριστικά του, από 50 έως 90%. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της στέγης ενός κτιρίου με πράσινη στέγη δεν ξεπερνά τους 25-30 βαθμούς Κελσίου, ακόμα και το καλοκαίρι, ενώ η αντίστοιχη ενός συμβατικού κτιρίου, μπορεί να φτάσει τους 75 βαθμούς. Στο Λονδίνο και τη Σαγκάη, μόνο μέσα στο έτος 2008, φυτεύτηκαν 100.000m² πράσινων στεγών. Στη Γαλλία, φυτεύονται κάθε χρόνο 1.000.000m² ετησίως, ενώ στη Γερμανία 11.000.000! Οι αριθμοί καταδεικνύουν εμφανώς τις τεράστιες επενδύσεις που γίνονται πλέον στην πράσινη ανάπτυξη και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Τα οικονομικά οφέλη της οικοστέγης 
• Μείωση της απώλειας θερμότητας τους χειμερινούς μήνες
• Μείωση του κόστους θέρμανσης και ψύξης έως 50%
• Μείωση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της στέγης έως 45-50ο
• Μείωση των εργασιών συντήρησης του κτιρίου
• Άμεση απόδοση της επένδυσης
• Αύξηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου
• Διπλασιασμός της διάρκειας ζωής της θερμομόνωσης της στέγης από τα 30 χρόνια, με συμβατική μόνωση, στα 60 χρόνια  Φυτεμένα Δώματα Ως Φυτεμένο Δώμα, ή αλλιώς φυτεμένη στέγη, πράσινη στέγη, οροφόκηπος και greenroof, ορίζεται το σύνολο ή τμήμα της επιφάνειας δώματος, στέγης, εξώστη κτλ, όπου πραγματοποιούνται παρεμβάσεις για την εγκατάσταση βλάστησης. Το φυτεμένο δώμα αποτελείται από πολλά στρώματα εξειδικευμένων υλικών, τα οποία είναι σε γενικές γραμμές, η βάση της εγκατάστασης, το δίκτυο αποστράγγισης, το υπόστρωμα και η βλάστηση. Διακρίνονται τρεις τύποι φυτεμένης στέγης, ο εκτατικός ο εντατικός και ο ημιεντατικός.
• Εκτατικός: Αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη εφαρμογή για ελληνικά κτίρια σε σχέση με τους άλλους τύπους καθώς συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα αναλογικά με τις κλιματολογικές συνθήκες, το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης. Το βάθος του υποστρώματος ανέρχεται μόλις σε 2-15cm, το οικολογικό όφελος είναι υψηλό, η βλάστηση που υποστηρίζει είναι κυρίως ποώδης, ενώ χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα και συντήρηση.
• Εντατικός: Ο εντατικός τύπος συνίσταται στη δημιουργία ενός ολόκληρου κήπου στην ταράτσα ενός κτιρίου. Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό, όμως το κόστος του είναι αρκετά αυξημένο, καθώς για την κατασκευή του απαιτείται ειδική στατική μελέτη (το βάρος του ανέρχεται στα 150-800kg/m²), χρειάζεται υπόστρωμα μεγάλου βάθους (0.15–1.5m) και έχει υψηλό κόστος συντήρησης. Επίσης, χρειάζεται πολύς χρόνος για την απόσβεση της επένδυσης. Παρ? όλα αυτά, η τελική του μορφή αποτελεί μια φυσική όαση στο αστικό τοπίο, καθώς τοποθετούνται δέντρα, μονοπάτια, στοιχεία νερού και συστήματα σκίασης κτλ
• Ημιεντατικός: Ο τύπος αυτός συνδυάζει στοιχεία και από τους δύο παραπάνω τύπους, ενώ σ? αυτήν την κατηγορία ενδείκνυται περισσότερο, για τα ελληνικά δεδομένα, ο ημιεντατικός που τείνει προς τον εκτατικό τύπο. Βασική προϋπόθεση για την τοποθέτηση πράσινης στέγης είναι κυρίως η στατική ικανότητα του κτιρίου να συγκρατήσει το βάρος της κατασκευής. Κατά τα άλλα, είναι μια ασφαλής και πολύ ωφέλιμη εφαρμογή για όλους τους τύπους των κτιρίων.

Επιλογή βλάστησης Το είδος της βλάστησης που θα επιλεγεί για κάθε φυτεμένη ταράτσα εξαρτάται από το βάθος του υποστρώματος που μπορεί να αντέξει το κτίριο, ο τρόπος κατασκευής του δώματος / στέγης, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς και το όριο του κόστους κατασκευής. Επίσης, θα πρέπει να ληφθούν υπ? όψιν, το επιθυμητό λειτουργικό και ενεργειακό αποτέλεσμα, αλλά και η αισθητική αντίληψη του εκάστοτε ενδιαφερόμενου. Ενδεικτικά, μπορούν να φυτευτούν διαφόρων ειδών άνθη, αρωματικά φυτά, βότανα, μεσογειακά φυτά εδαφοκάλυψης και χλοοτάπητας. 
Τα οικολογικά οφέλη της οικοστέγης • Αύξηση του ποσοστού της βλάστησης στο αστικό τοπίο και δημιουργία φυσικού περιβάλλοντος για την αστική χλωρίδα και πανίδα
• Μείωση της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας
• Βελτίωση της ποιότητας του αέρα, μέσω της απορρόφησης των αιωρούμενων σωματιδίων
• Εμπλουτισμός της ατμόσφαιρας με οξυγόνο, μέσω της φωτοσύνθεσης
• Κατάργηση του φαινομένου των «θερμικών νησίδων»
• Προστασία από την υπερχείλιση των υδάτων στις καταιγίδες
• Προστασία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία
• Πυροπροστασία
• Ηχομόνωση
• Μείωση της ποσότητας των υδάτων που απορρέει στο σύστημα των αποχετευτικών αγωγών 
Πράσινοι «ζωντανοί» τοίχοι Αν η ιδέα ενός πράσινου τοίχου σας φαίνεται καινούρια, θυμηθείτε τους Κρεμαστούς Κήπους της Βαβυλώνας, οι οποίοι έμειναν στην ιστορία ως ένα τεχνολογικό επίτευγμα και ένα αισθητικό θαύμα. Η ιδέα των κρεμαστών κήπων εφαρμόστηκε και από άλλους λαούς, όπως είναι οι Βίκινγκς, ενώ οι στέγες με το πατημένο χώμα που χρησιμοποιούνταν στα νησιώτικα παραδοσιακά κτίσματα στην περιφέρεια της Μεσογείου, εξυπηρετούν την ίδια λογική. Στη σύγχρονη εποχή, ο Γάλλος βοτανολόγος και ερευνητής Πάτρικ Μπλανκ, θεωρείται ο «εφευρέτης» του πράσινου «ζωντανού» τοίχου. Οι συνεργασίες του με πληθώρα ιδιωτικών και δημοσίων φορέων όπως μουσεία, σχολεία, αεροδρόμια, δημόσια κτίρια, εμπορικά κέντρα κ.α., καθώς και οι μεγάλης έκτασης και υψηλής αισθητικής αξίας εφαρμογές του, καθιστούν τους πράσινους τοίχους ένα μεγάλο επίτευγμα στο τομέα των κτιριακών κατασκευών και της οικολογικής διακόσμησης. Οι πράσινοι τοίχοι παρουσιάζουν τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα των φυτεμένων δωμάτων, ενώ επιπρόσθετα, προσφέρουν οπτική απομόνωση, μπορούν να κοστίσουν λιγότερο και δεν απαιτούν πολύ χώρο, συντήρηση και περιποίηση.
Με την εγκατάσταση πράσινης ταράτσας επιτυγχάνεται η μείωση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της στέγης έως 45-50 βαθμούς και η αύξηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου.
Κατηγορίες Διακρίνονται δύο ειδών εφαρμογές: οι πράσινες προσόψεις και οι «ζωντανοί» τοίχοι. Οι πράσινες προσόψεις αποτελούνται κυρίως από αναρριχώμενα φυτά, τα οποία μεγαλώνουν απευθείας πάνω στο κτίριο ή σε ειδικές κατασκευές, μια εικόνα που συναντάται συχνά στην Ελλάδα. Οι «ζωντανοί» τοίχοι είναι μια κατασκευή που αποτελείται από σειρές κυψελών, μέσα στις οποίες τοποθετούνται τα φυτά και είναι κατάλληλες, τόσο για εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους. Ο αριθμός των κυψελών εξαρτάται από το μέγεθός τους και την επιφάνεια που καλύπτουν, ενώ αλλάζονται όταν φθείρονται ή όταν έχουν καλύψει το μέγιστο του χρόνου ζωής τους. Συνήθως χρησιμοποιούνται κυψέλες διαστάσεων μήκους 1m, πλάτους 0.5m, βάθους 0.12m. και βάρους 88kg/ m², οι οποίες στηρίζονται σε ειδικό πλαίσιο και μέσα τους τοποθετούνται σειρές διαφόρων φυτών.
Ξέρατε οτι...
Μόλις 1,5 τετραγωνικό μέτρο φυτεμένης στέγης παράγει αρκετό οξυγόνο για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες ενός ενήλικα σε καθαρό αέρα;    
Η βλάστηση Οι φυτικοί τοίχοι είναι έτσι διαμορφωμένοι, ώστε να διατηρούν την ισορροπία μεταξύ νερού και αέρα στο υπόστρωμα, κάτι που κάνει ιδανικές τις συνθήκες για την ανάπτυξη των φυτών και τους επιτρέπει να αναπτύσσονται, τόσο οριζόντια, όσο και κάθετα, καλύπτοντας έτσι όλη την επιφάνεια των κυψελών. Παρ? όλα αυτά, το βάρος των φυτών εξαρτάται από το είδος και την ηλικία τους, αλλά όταν τα φυτά αναπτυχθούν πλήρως δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 12kg ανά m² για φυτά όπως το γρασίδι και τα 24kg ανά m² για τα υπόλοιπα. Τα είδη των φυτών που ευδοκιμούν στους φυτικούς τοίχους είναι πάρα πολλά, αλλά κυρίως είναι εδαφοκαλυπτικά, λόγω της γρήγορης εξάπλωσης τους πάνω στις επιφάνειες. Επιλέγονται ύστερα από ειδική μελέτη και ποικίλουν από γρασίδι, μέχρι θάμνους χαμηλής ανάπτυξης και άγρια ανθοφόρα φυτά. Καθώς μεταβάλλουν, είτε το χρώμα του φυλλώματος τους είτε τα άνθη τους σε σχέση με την περίοδο του χρόνου, αποτελούν ένα φυσικά μεταβαλλόμενο καμβά φυσικής αισθητικής στο αστικό περιβάλλον.

Τα Οφέλη Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, εκτός από την οικολογική μας συνείδηση στην εγκατάσταση πράσινων ταρατσών και τοίχων μας οδηγεί και η τσέπη μας. Όλα τα επί μέρους οφέλη, αποδίδουν χρηματικά ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εφαρμογής και του κτιρίου, π.χ. τις απώλειες ενέργειας του κτίσματος, το ποσοστό της επιφάνειας της ταράτσας που έχει φυτευτεί, τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες κ.τ.λ. Εκτός των οικονομικών, τα οικολογικά οφέλη είναι εξίσου ιδιαίτερα αξιόλογα.

Πράσινη ταράτσα για φυσικό κλιματισμό

Λάβαμε ένα ενδιαφέρον άρθρο από την εταιρεία "οικοστέγες" για τις πράσινες ταράτσες. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό

Όλα τα είδη φυτεμένης, πράσινης στέγης -είτε την αποκαλούμε πράσινη ταράτσα, φυτεμένο δώμα, ή Οικοστέγη- αναβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής μας, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη τόσο στους ιδιοκτήτες τους, όσο και στην πόλη αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Οικονομία:
  • Η θερμοκρασία στην επιφάνεια μιας ταράτσας μπορεί να φθάσει τους 80°C.  Παράλληλα, η θερμοχωρητικότητα των δομικών υλικών αυξάνει την ενέργεια που απαιτείται για την ψύξη του κτιρίου.
  • Όμως, τα φυτά σε ένα φυτεμένο  δώμα απορροφούν τη ζέστη για τις ανάγκες του μεταβολισμού τους. Επίσης, μία Οικοστέγη θερμαίνεται και ψύχεται πολύ πιο αργά σε σχέση με ένα δώμα στο οποίο δεν έχει εφαρμοστεί το σύστημα. Ως συνέπεια, το κτήριο κλιματίζεται πιο αποτελεσματικά, με μηχανήματα ή χωρίς, ενώ το όλο σύστημα προσφέρει άμεσα αλλά μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη.

  • Αμεσα:
    • Apple building ChicagoΜείωση της επιφανειακής θερμοκρασίας της ταράτσας έως 45° C, σε σχέση με ένα συμβατικό δώμα. Σταθεροποίηση της επιφανειακής θερμοκρασίας κατά τις θερμότερες μέρες και ώρες του χρόνου σε <35° C.
    • Μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας του κτιρίου έως 10°C τους θερινούς μήνες.
    • Μείωση της απώλειας θερμότητας από το εσωτερικό του κτηρίου τους χειμερινούς μήνες.
    • Μείωση του κόστους θέρμανσης και ψύξης του κτιρίου έως 50%.
  • Μακροπρόθεσμα:
    • Barclay green roofΟικονομία στο πετρέλαιο θέρμανσης 2 λίτρα/μ²/χρόνο, με αποτέλεσμα την απόσβεση      κόστους τοποθέτησης της Οικοστέγης μέσα σε 4 – 5 χρόνια με τις υπάρχουσες τιμές πετρελαίου.
    • Παράλληλα, το πράσινο προστατεύει την επιφάνεια του δώματος και της στεγανωτικής στρώσης από τις καιρικές συνθήκες (βροχόπτωση, χιόνι, χαλάζι) την ακτινοβολία UV,  αλλά και τις μηχανικές καταπονήσεις. Το αποτέλεσμα είναι ο διπλασιασμός του χρόνου ζωής του δώματος και της στεγανωτικής στρώσης από τα 30 έτη, σε περισσότερα από 60 έτη εξοικονομώντας χρήματα για τον ιδιοκτήτη από το κόστος επαναστεγανοποίησης και επισκευής του σκυροδέματος. Άρα έχουμε σημαντική μείωση στο κόστος συντήρησης του κτιρίου.
Επένδυση
  • Αύξηση της εμπορικής και της αντικειμενικής αξίας των κτιριακών εγκαταστάσεων      (εργοστάσια, αποθήκες, γραφεία κ.λπ.) λόγω της υψηλής βαθμολόγησης τους στην ενεργειακή ταυτότητα του κτιρίου.
  • Μέσω του περιορισμού του εύρους της ετήσιας διακύμανσης της θερμοκρασίας, από τους 60°C< σε ένα μη φυτεμένο δώμα, σε μόλις 10°C σε ένα δώμα με Οικοστέγη, περιορίζουμε την καταπόνηση του κτηρίου από τις θερμικές συστολές και διαστολές με θετικές συνέπειες για τη ζωή του.

Πυροπροστασία
  • UFA Studios GermanyΤα πράσινα δώματα προστατεύουν τα κτίρια από τη φωτιά. Έρευνα που διεξήχθη στο Βερολίνο για την αντίσταση ενός πράσινου δώματος στη φωτιά βρέθηκε ότι τα φυτεμένα δώματα εμποδίζουν την εξάπλωση της φωτιάς καλύτερα από τα δώματα με χαλίκι. Αυτό οφείλεται στην κατακράτηση νερού από τα παχύφυτα που χρησιμοποιούνται για τη φύτευση (Kohler,2004). Μάλιστα, στο "καταφύγιο ταινιών" στο UFA Studios στο Μπάμπελσμπεργκ της Γερμανίας, που δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1930 για την αποθήκευση σημαντικών έργων (όπως ταινίες της Μάρλεν Ντίντριχ), για την ενίσχυση της πυρασφάλειας χρησιμοποίησαν φυτεμένα δώματα σε συνδυασμό με χοντρούς εσωτερικούς τοίχους (Kohler, 2003).
 
Αισθητική αναβάθμιση
Asla roof
  • Το φυτεμένο δώμα συμβάλει καταλυτικά στη βελτίωση της αισθητικής του κτηρίου, καθώς δημιουργεί έναν όμορφο χώρο αναψυχής στην στέγη. Έτσι προωθεί την αισθητική αναβάθμιση της κάθε γειτονιάς αλλά και ολόκληρης της πόλης.
 
Ηχομόνωση
  • Ο αέρας που βρίσκεται παγιδευμένος στο υπόστρωμα και η πολυσχιδής επιφάνεια των φυτών έχουν ηχομονωτική δράση, μειώνοντας τον εξωτερικό θόρυβο τουλάχιστον κατά 10 decibel χαμηλότερα, σε σχέση με μία συμβατική μόνωση. Ως αποτέλεσμα, η πράσινη στέγη αποτελεί την ιδανική λύση για τα κτίρια που βρίσκονται κοντά σε ισχυρές πηγές θορύβου (λεωφόρους, εργοστάσια, αεροδρόμια κλπ).
  
     
Australia parliamentΠροστασία από την Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία
  • Έρευνα που έγινε στο Μόναχο και στην πόλη Κάσσελ της Γερμανίας (Herman, 2003) έδειξε ότι η διείσδυση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και μικροκυμάτων σε κτίριο μετά την εγκατάσταση φυτεμένου δώματος μειώθηκε κατά 99,4%.
 
Αντιπλημμυρική Προστασία
  • Πάνω από το 75% των των νερών της βροχής μιας πόλης καταλήγει στα φρεάτια αποχέτευσης. Στις ισχυρές καταιγίδες, η συσσώρευση αυτών των όμβριων υδάτων δημιουργεί κορρεσμό στο αποχετευτικό σύστημα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πλημμύρες, με πολύ μεγάλο κόστος για τους Δήμους. Παράλληλα η μόλυνση της ατμόσφαιρας και των επικαθημένων βαρέων σωματιδίων, που παρασύρονται από το νερό της βροχής, μεταφέρεται στη θάλασσα και περνάει στο πόσιμο νερό. Ένα φυτεμένο δώμα κατακρατά και φιλτράρει το 75% της ποσότητας των νερών της βροχής, παρέχοντας αντιπλημμυρική προστασία στην πόλη αλλά και προστατεύοντας το νερό, από τη μόλυνση.

Λύση στο πρόβλημα των θερμικών νησίδων
  • Το φαινόμενο των θερμικών νησίδων μεταβάλει δραματικά το μικροκλίμα μιας πόλης. Το δομημένο αστικό τοπίο απορροφά την ηλιακή θερμική ακτινοβολία, λειτουργώντας ουσιαστικά σαν φούρνος. Συγχρόνως τα οχήματα και τα κλιματιστικά μηχανήματα αυξάνουν με την λειτουργία τους τη θερμοκρασία της πόλης. Ως αποτέλεσμα, η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα σε έναν πυκνοδομημένο αστικό χώρο και τα προάστειά του να φτάνει στους 6-10°C. Τα πράσινα δώματα θερμομονώνουν και σκιάζουν τα κτίρια βοηθώντας στο δροσισμό τους και κατ' επέκταση τον δροσισμό της πόλης, συμβάλλοντας δραματικά στην επίλυση του φαινομένου των θερμικών νησίδων.
 
Βελτίωση στην ποιότητα του αέρα
  • Τα φυτά χρησιμοποιούν το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας και παράγουν οξυγόνο μέσω της φωτοσύνθεσης. Παράλληλα, τα πράσινα δώματα μειώνουν το φαινόμενο των θερμικών νησίδων, που είναι μία από τις πηγές δημιουργίας του όζοντος το οποίο επιβαρύνει την πόλη. Επίσης, τα φυτεμένα δώματα κατακρατούν τα βαρέα μέταλλα της ατμόσφαιρας, καθώς τα φυτά τους τρέφονται από αυτά. Έτσι, οι φυτεμένες στέγες εμπλουτίζουν με οξυγόνο την ατμόσφαιρα, ενώ εμποδίζουν τα βαρέα μέταλλα από το να εισέλθουν στον κύκλο του νερού και τελικά να καταλήξουν στο ποτήρι μας.

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Που υπάρχουν Κέντρα Ανακυκλώσιμων Υλικών στην Ελλάδα


Εδώ πίνακας με τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στην Ελλάδα

 
ΚΔΑΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ/ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ
1
 ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ- ΑΤΤΙΚΗΣ 
Θέση Πεύκο Μαυράκη 
210-5595704
2
ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ  - ΑΤΤΙΚΗΣ
ΒΙ.ΠΕ. ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ 27ο χλμ ΠΕΟ Αθηνών Κορίνθου
210-6658010   
3
 ΦΥΛΗΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ
Θέση Σκαλιστήρι
210-5584216,8  
4
ΚΟΡΙΝΘΟΥ
 Θέση Κοκορέτσα, Μπολάτι Κορινθίας
27410-50888
5
ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ
1ο χλμ. Σχηματαρίου - Χαλκίδας
22620-58211
6
ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
4ο χλμ επαρχιακής οδού Κατερίνης - Ελασσόνας
23510-39901
7
ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Θέση Ακροκέφαλος, Τεμπλόνι Κέρκυρας, ΧΥΤΑ Κέρκυρας
26610-99049
8
ΘΕΡΜΗΣ-ΑΝΑΤΟΛ.ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
Παραπλεύρως Στρατοπέδου ΣΕΔΕΣ-αγρτμχ/1479
801-11-781781
9
ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ -ΔΥΤ.ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
12ο χλμ ΠΕΟ Θεσ/νικης - Κιλκίς
2310-778950
10
ΙΩΝΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σ.Σ. Αγχιάλου Νεοχωρούδας ΒΙΠΕ ΣΙΝΔΟΥ
2310-722500   
11
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΒΙΠΕ Ιωαννίνων
26510-57617    
12
ΒΟΛΟΥ
Αγιος Γεώργιος Βελεστίνου
24250-22254
13
ΛΑΜΙΑΣ
Θέση Νευρόπολη ΔΔ Αγίας Παρασκευής
210-5584216/8
14
ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Δημοτ. Διαμερ. Αρτεσιανού
24410-72153
15
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Θέση Μαύρη Σπήλιος, Νέα Αλικαρνασσός, όπισθεν Λαχαναγοράς, ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου
2810-380644
16
ΧΑΝΙΩΝ
Θέση Κορακιά Χανίων
28210-87775   
17
ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Αγ. Διονυσίου 20, 24 100, Γουλίμιδες-Καλαμάτα
27210-69362
18
ΠΑΤΡΑΣ
Θέση Ξερόλακκα, 'Ανω Συχαινά
210-2828967
19
ΣΟΤΑΝΘ
ΧΥΤΑ Ταγαράδων
2310-508800, 23920-92295 
20
ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Δρόμος Αεροδρομίου 
26950-48125 
21
ΣΕΡΡΩΝ
Νέο Σουλί, Τ.Κ. 62 100
23210-91000
22
ΛΑΡΙΣΑΣ
ΧΥΤΑ Λάρισας
    2410-289229    
23
ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ
ΒΙ.ΠΕ. Τριπόλεως
210-5595704
24
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ 
ΑΓΡ/ΧΙΟ 523Θ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΤΑΜΟΥ Ν. Έβρου 
25510-80888   
25
ΣΙΝΔΟΥ
ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου
210-4171174
26
ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΟΡΥΧΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ Κοζάνη
24610-45531
27
   ΚΟΡΩΠΙΟΥ - ΑΤΤΙΚΗΣ
 Λ. ΠΑΙΑΝΙΑΣ -ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΣΗ ΠΡΑΡΗ Η' ΝΗΣΙΔΑ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
 210-5584216/8
28
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ (2)-ΑΤΤΙΚΗΣ
Αγ. Σοφίας, Θέση Πήλιχο
210-6107009