Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Συνεργασία με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για το περιβάλλον

Συνεργασία ΥΠΕΚΑ με το Ίδρυμα
Zayed Future Energy των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σχετικά με τον διαγωνισμό για καινοτόμες ιδέες που αφορούν στη δημιουργία ενός νέου, βιώσιμου ενεργειακά μέλλοντος:
                                    
Στο πλαίσιο της προσπάθειας να προωθηθούν οι καινοτόμες ιδέες και σε συνέχεια της επίσκεψης του Υπουργού ΠΕΚΑ, Ευ. Λιβιεράτου, στο Abu Dhabi τον Ιανουάριο του 2013, όπου είχε την ευκαιρία να έχει συνεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και την Πρεσβεία των ΗΑΕ στην Αθήνα γνωστοποιεί προς κάθε ενδιαφερόμενο την έναρξη του διαγωνισμού του Zayed Future Energy Prize, με καταληκτική ημερομηνία την 5η Αυγούστου 2013, σε πέντε μεγάλες κατηγορίες:
-     Μεγάλων εταιρειών (βραβείο αναγνώρισης)
-     Μικρών και μεσαίων Επιχειρήσεων (βραβείο 1,5 εκ. δολαρίων)
-     Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (βραβείο 1,5 εκ. δολαρίων)
-     Προσωπικού επιτεύγματος (βραβείο 500 χιλ. δολαρίων)
-     Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (βραβείο 500 χιλ. δολαρίων που μοιράζεται για τις περιοχές της Αμερικής, της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Ωκεανίας).
Ο διαγωνισμός Zayed Future Energy Prize είναι μια πρωτοβουλία του ομώνυμου ιδρύματος των ΗΑΕ που προωθεί τις καινοτόμες λύσεις για τη δημιουργία ενός νέου, βιώσιμου ενεργειακά μέλλοντος, αναγνωρίζοντας και βραβεύοντας τις ιδέες εκείνες που προωθούν ενεργειακά τεχνολογικά επιτεύγματα και αφορούν σε μεγάλες κοινότητες της υφηλίου.
Η χώρα μας έχει στο δυναμικό της οργανισμούς, επιχειρήσεις, ιδρύματα και μονάδες που διακρίνονται στους τομείς αυτούς και παρακαλούνται να ενημερωθούν λεπτομερώς για να λάβουν μέρος στο παραπάνω διαγωνισμό με πρωτοπόρες ιδέες και καινοτόμες λύσεις, σχετικά με δράσεις στους πέντε παραπάνω τομείς, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη στον τομέα των ΑΠΕ και του περιβάλλοντος.
Σε αυτό το πλαίσιο οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αναζητήσουν περισσότερες πληροφοριές και λεπτομέρειες για το διαγωνισμό και το ομώνυμο ίδρυμα στη σελίδα https://www.zayedfutureenergyprize.com ή να επικοινωνήσει στην ηλεκτρονική διεύθυνση dyassin@masdar.ae, όπως επίσης και με την Ελληνική Πρεσβεία στο Abu Dhabi στην ηλεκτρονική διεύθυνση remb.abd@mfa.gr.

25 τόνοι επικίνδυνα απόβλητα στο Βοτανικό


Oλοκληρώθηκε  με επιτυχία η μεγάλη επιχείρηση του δήμου Αθηναίων,  διάρκειας επτά ωρών, για την απομάκρυνση 25 τόνων επικίνδυνων αποβλήτων, από εργοστάσιο επί της οδού Ορφέως 164, στο Βοτανικό.

«Ο δήμος Αθηναίων ανταποκρίθηκε στο αίτημα κατοίκων της περιοχής, και παρόλο που δεν ήταν αρμοδιότητα του, προχώρησε στην απομάκρυνση για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία στην περιοχή από τα τοξικά απόβλητα, που βρίσκονται περισσότερο από δέκα χρόνια στο εσωτερικό του εργοστασίου», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, ο οποίος παρακολούθησε την επιχείρηση.
Τα απόβλητα, που παρέμεναν τα τελευταία 10 χρόνια εκτεθειμένα σε βαρέλια και  πλαστικές δεξαμενές στο εσωτερικό του παλιού εργοστασίου παραγωγής απορρυπαντικών, παρελήφθησαν από εξειδικευμένη εταιρεία επεξεργασίας τοξικών αποβλήτων και το μεγαλύτερο μέρος από αυτά θα μεταφερθεί σε ειδικές μονάδες στο εξωτερικό.

«Η επιτροπή των κατοίκων Βοτανικού – Ταύρου εξέφρασε την έντονη ανησυχία για τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας και ζήτησε επιτακτικά την επέμβασή μας, που αποφασίστηκε ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αθηναίων» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, κ. Ανδρέας Βαρελάς.

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Δομικό υλικό φιλικό με το περιβάλλον από έλληνες φοιτητές


Το «Legodome», ένα νέο δομικό υλικό φιλικό προς το περιβάλλον, αναπτύσσουν οι φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ιωάννης-Γιώργος Ιγγλεζάκης, Γιώργος Ανδρεσάκης και Νίκος Ασημάκης, με καθοδηγητές τον καθηγητή του Γενικού Τμήματος Κωνσταντίνο Προβιδάκη, τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Κώστα-Αλκέτα Ουγγρίνη, τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ιάκωβο Ρήγο και τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Εμμανουήλ Στειακάκη.

Η ιδέα προήλθε από τη διαπίστωση της μεγάλης κατανάλωσης ενέργειας για την κατασκευή των κτηρίων, η οποία σχετίζεται με την παραγωγή των οικοδομικών υλικών που χρησιμοποιούνται, και συγκεκριμένα τη σπατάλη της πρώτης ύλης. Τα κτήρια έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον σε όλα τα στάδια ζωής τους: από την κατασκευή, τη χρήση, τη συντήρηση, την ανακαίνιση ώς και την κατεδάφισή τους.

Για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά, προτείνεται ένα δομικό υλικό το οποίο δεν θα απαιτεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας για την κατασκευή του, θα είναι εύκολα ανακυκλώσιμο και θα έχει ικανοποιητική αντοχή στο χρόνο. Θα αποτελεί μονάδα ενός εναλλακτικού τρόπου κατασκευής που θα δίνει τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησής του μετά το πέρασμα της χρήσιμης διάρκειας ζωής του κτηρίου και δεν θα κατατάσσεται στην κατηγορία των αποβλήτων.

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Το έργο Plastic Ocean στην πλατεία Κοτζιά


Ο Δήμος Αθηναίων σας προσκαλεί στα εγκαίνια του «Plastic Ocean» που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 27 Απριλίου ,στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κοτζιά, με αφορμή την καθιέρωση του 2013 ως Διεθνές Ετος Συνεργασίας για το νερό από τον ΟΗΕ.
Η τέχνη και το περιβάλλον είναι δύο αλληλένδετα στοιχεία άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Η τέχνη απεικονίζει το περιβάλλον και αυτό δίνει έμπνευση στην τέχνη.

Το διαδραστικό έργο Plastic Ocean, παρουσιάζεται από τις 27 Απριλίου έως τις 15 Μαίου με τη συμβολή της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Ελλάδα Καθαρή» και της εταιρίας Kärcher Hellas. Βασίστηκε σε μία ιδέα της Ιρλανδής χορεύτριας Margaret Donlon και υλοποιήθηκε από τον Αμερικανό καλλιτέχνη Fred George ,στοχεύοντας στην αφύπνιση των πολιτών για τη ρύπανση των ωκεανών από το πλαστικό.
Αποτελείται από ένα υπερυψωμένο ξύλινο δάπεδο πάνω στο οποίο απεικονίζεται ένας παγκόσμιος χάρτης, επτά στήλες από πλεξιγκλάς που αντιπροσωπεύουν τις επτά θάλασσες και έναν πίνακα πληροφοριών με διάφορα στοιχεία για την υφιστάμενη περιβαλλοντική κατάσταση των ωκεανών. 
Σας περιμένουμε το Σάββατο 27 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Κοτζιά. Να συμμετέχουμε όλοι μαζί ενεργά, γεμίζοντας με καπάκια από πλαστικά μπουκάλια τις στήλες του “Plastic Ocean” ,δίνοντας ο καθένας μας το δικό του οικολογικό στίγμα.


Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Μητρώο για επιχειρήσεις ενεργειακών υπηρεσιών


Σε λειτουργία τέθηκε ο διαδικτυακός τόπος www.escoregistry.gr, που φιλοξενεί το μητρώο Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ) και παρέχει στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις τη δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής.
Η λειτουργία μητρώου ΕΕΥ, το οποίο θα τηρείται στη Διεύθυνση Αποδοτικής Χρήσης και Εξοικονόμησης Ενέργειας, και θα έχει τη μορφή ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, όπου θα εγγράφονται με μοναδικό αριθμό μητρώου οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που κρίνονται ότι πληρούν τις προϋποθέσεις προβλέπεται στην Υπουργική Απόφαση Δ6/13280/07.06.2011 (ΦΕΚ Β΄1228), που εκδόθηκε κατ’ εξου­σιο­δό­τηση του νόμου 3855/2010, (ΦΕΚ Α΄95).
Στην παρούσα φάση, κατά την οποία η αγορά ενεργειακών υπηρεσιών βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, η εγγραφή στο μητρώο ΕΕΥ είναι προαιρετική. Αργότερα, όταν η αγορά θα είναι σε πιο ώριμο στάδιο, σχεδιάζεται να είναι υποχρεωτική, τουλάχιστον για τη σύναψη σύμβασης ενεργειακής απόδοσης (ΣΕΑ) με φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Ο διαδικτυακός τόπος www.escoregistry.gr αναπτύχθηκε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικο­νό­μησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), σε στενή συνεργασία με τη Διεύθυνση Αποδοτικής Χρήσης και Εξοικονόμησης Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο του έργου ‘Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα για την Καταμέτρηση της Ενεργειακής Απο­δοτικότητας στο Πλαίσιο της Οδηγίας 2006/32/ΕΚ’ ενταγμένου στο Επιχειρησιακό Πρό­γραμ­μα «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Οι επιχειρήσεις, μετά την απόκτηση κωδικού πρόσβασης κατά τη διαδικασία αίτησης εγγραφής, δύνανται να εισέρχονται στον χώρο τους και να υποβάλλουν τα προβλεπόμενα από την ανωτέρω Υπουργική Απόφαση στοιχεία ΕΕΥ καθώς και στοιχεία ΣΕΑ. Αργότερα, ο διαδικτυακός τόπος θα εμπλουτισθεί και με άλλες λειτουργίες και πληροφοριακό υλικό, ώστε οι ενδιαφερόμενοι τελικοί καταναλωτές να μπορούν να πληροφορούνται σχετικά με τις ενεργειακές υπηρεσίες που παρέχουν οι εγγεγραμμένες στο μητρώο επιχειρήσεις.
Με τον τρόπο αυτό, το www.escoregistry.gr θα αποτελέσει το ηλεκτρονικό σημείο συνάντησης της προσφοράς και ζήτησης ενεργειακών υπηρεσιών.
Ο στόχος της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης ενισχύεται σε σημαντικό βαθμό με την ανά­πτυ­ξη της αγοράς ενεργειακών υπηρεσιών προς τους τελικούς καταναλωτές. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο αναμένεται να έχουν οι Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών, οι οποίες, διαθέτοντας κατάλληλη τεχνογνωσία και εμπειρία, αναλαμβάνουν την υλο­ποί­ηση παρεμ­βάσεων με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στις εγκαταστάσεις τελικών καταναλωτών.
Οι ενεργειακές υπηρεσίες παρέχονται με τη σύναψη σύμβασης ενεργειακής απόδοσης, μεγάλης διάρκειας, μεταξύ ΕΕΥ και τελικού καταναλωτή, στην οποία προβλέπεται ότι η αμοιβή της ΕΕΥ βασίζεται στο οικονομικό όφελος που προκύπτει από τη μείωση των ενεργειακών δαπανών. Με τον τρόπο αυτό, η ΕΕΥ αναλαμβάνει επιχειρηματικό και οικονομικό κίνδυνο.
Οι ενεργειακές υπηρεσίες περιλαμβάνουν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες κατηγορίες παρεμβάσεων:
·      τοποθέτηση, αντικατάσταση, ρύθμιση συνθηκών λειτουργίας ενεργειακού εξοπλισμού,
·      εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας και συστη­μάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
·      μερική ή ολική ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού κελύφους,
·      εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων φωτισμού, καθώς και
·      εγκατάσταση και λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος ενεργειακής διαχείρισης.
Οι ΕΕΥ μπορούν επίσης να παρέχουν με τις ΣΕΑ:
·      εκτενή ενεργειακή επιθεώρηση και έλεγχο,
·      παροχή συμβουλών για μέτρα βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης,
·      συντήρηση εξοπλισμού,
·      εφαρμογή συστήματος ενεργειακής διαχείρισης (π.χ. ISO 50001), καθώς και
·      κατάρτιση και εκπαίδευση τελικών χρηστών σε θέματα ορθολογικής χρήσης ενέργειας και ενεργειακής διαχείρισης.

Περιβαλλοντική εκπαίδευση στη Βραυρώνα



Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ενημέρωσης επισκεπτών για σχολεία  και οργανωμένες ομάδες επισκεπτών, καθώς και παρατήρηση πουλιών με τη διάθεση κατάλληλου εξοπλισμού (κιάλια, οδηγοί αναγνώρισης πουλιών) και τη συνοδεία έμπειρων μελών της Ορνιθολογικής υλοποιείται σε καθημερινή βάση στον υγρότοπο της Βραυρώνας, μέχρι και το τέλος Μαΐου.
Βρισκόμενη στα παράλια της Ανατολικής Αττικής, η προστατευόμενη περιοχή υγροτόπου Βραυρώνας έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό έχει παραμείνει αναλλοίωτος από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Η παρουσία του ποταμού Ερασίνου, ο κλειστός και ρηχός κόλπος που αναπτύσσεται στις εκβολές του, οι λόφοι που περιβάλλουν τον υγρότοπο και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που αναπτύσσονται γύρω του έχουν δημιουργήσει ένα πλούσιο οικοσύστημα, μοναδικό για την περιοχή των Μεσογείων. Ο Ναός της Αρτέμιδας, η ποικιλία των βιοτόπων και η πλούσια ορνιθοπανίδα της περιοχής αποτελούν μερικούς από τους λόγους που κάνουν την επίσκεψη σε αυτήν ξεχωριστή.

Στην περιοχή έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 180 είδη πουλιών, περιλαμβανομένων σπάνιων και απειλούμενων ειδών όπως ο Σπιζαετός. Μέσα σε μια μικρή έκταση, μπορεί κανείς να παρατηρήσει πουλιά των υγροτόπων, πουλιά των αγροτικών εκτάσεων, αρπακτικά και πουλιά των φρυγανικών οικοσυστημάτων.
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Ο θερμότερος αιώνας


Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τα τελευταία 30 χρόνια του 20ου αιώνα είναι υψηλότερη συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη περίοδο των τελευταίων 1.400 ετών.
Αυτό προκύπτει από μεγάλη έρευνα διεθνούς δικτύου κλιματολόγων, το οποίο ονομάζεται PAGES 2k network.

Η μελέτη βασίστηκε σε κλιματολογικά στοιχεία από οκτώ περιοχές σε διαφορετικές ηπείρους και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Geoscience.
Τα στοιχεία, που προέρχονται από ποικίλες πηγές, μεταξύ των οποίων πάγοι, κορμοί δέντρων, κοράλλια και γύρη, έδειξαν ότι όλες οι περιοχές, εκτός από την Ανταρκτική βίωσαν μια μακροχρόνια ψυχρή περίοδο, η οποία ανετράπη απότομα τον 20ο αιώνα.
«Το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της ξαφνικής αύξησης της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας τον 20ο αιώνα είναι ότι επήλθε μετά από μια ψυχρή περίοδο που διήρκεσε περισσότερο από μια χιλιετία», δήλωσε ο Δρ. Steven Phipps, από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, που συμμετείχε στη μελέτη.

«Αυτή η έρευνα δείχνει πως μέσα σε έναν αιώνα η Γη ανέτρεψε 1.400 χρόνια ψύξης», επισήμανε, προσθέτοντας ότι η περίοδος 1971 – 2000 είναι η θερμότερη των τελευταίων 1.400 ετών.
Άλλο ένα σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι οι κλιματικές αλλαγές στο παγκόσμιο κλίμα δεν σημειώθηκαν ταυτόχρονα, αλλά παρουσιάστηκαν σε διαφορετικές περιόδους λόγω ηφαιστειακών εκρήξεων και αλλαγών στην ηλιακή δραστηριότητα και την τροχιά της Γης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν ισχύει το ίδιο και για τη δραματική υπερθέρμανση των τελευταίων 30 ετών του 20 αιώνα, η οποία πλήττει ταυτόχρονα και συγχρονισμένα όλες τις περιοχές του πλανήτη.
Ειδικότερα, η κλιματική αλλαγή σήμερα αποδίδεται στα αέρια του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων και άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, ενώ προηγούμενες περίοδοι με σοβαρές κλιματικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα η θερμή περίοδος του Μεσαίωνα ή η εποχή των παγετώνων, σημειώθηκαν μόνο σε τοπικό επίπεδο.

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Περιβαλλοντικές έρευνες του ΕΚΚΕ

Η Ομάδα Περιβάλλοντος του ΕΚΚΕ, γνωστοποιεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους Φορείς και άτομα, ότι το υλικό των ερευνών, μελετών και συνολικού έργου της κατά τα τελευταία έτη είναι προσβάσιμο, σε συνοπτική μορφή, στην «Περιβαλλοντική Γωνιά» στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΚΚΕ, στη διεύθυνση: http://www.ekke.gr/estia

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη «σελίδα» μας υπάρχουν:

1. Βάσεις δεδομένων:
α) Κατάλογος για τις Μη Κυβερνητικές Οικολογικές-Περιβαλλοντικές Οργανώσεις (ενημέρωση 2012),
β) Κατάλογος για τις Μη Κυβερνητικές Οικολογικές-Περιβαλλοντικές Οργανώσεις που σχετίζονται με τους «Ελεύθερους Χώρους».

2. Θέματα σχετικά με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε), στην κατηγορία «Ερευνητικά Προγράμματα» Πρόγραμμα LIFE υπάρχουν διαθέσιμα για αντιγραφή:
α) το Εγχειρίδιο – Οδηγός Δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Αγωγής & Εκπαίδευσης: «Ο ποταμός Ευρώτας χθες, σήμερα, αύριο»,
β) η «Προσέγγιση στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», Γ.Κ. Κούσουλας, Εκπαιδευτικός Δ.Ε, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/νσης Δ.Ε Β’ Αθήνας, Μάιος 2008,
γ) το Φυλλάδιο για εκπαιδευτικούς: «Πηγές της Εκπαίδευσης για την Αειφορία», Οκτώβριος 2012 και
δ) το Φυλλάδιο «Για να Γίνει Κάθε Μέρα 5 Ιουνίου!!!», Ομάδα Περιβάλλοντος ΙΑΑΚ/ΕΚΚΕ.

3. Πρόγραμμα «Ιαματικές Πηγές και Λουτρότοποι» – Ελληνικός Θερμαλισμός (νέο)
Ταυτότητα του Προγράμματος
Θερμαλισμός: έννοιες-ορισμοί και γεωγραφική κατανομή των ιαματικών φυσικών πόρων
Βιβλιογραφία
Χαρτογράφηση των Ιαματικών Φυσικών Πόρων
Έκθεση Βασικών Ευρημάτων της έρευνας
Φιλοξενία – Συνεργασίες. Προτεινόμενες Συνδέσεις.

Στην κατηγορία «Περιβαλλοντικές Εκδόσεις» είναι διαθέσιμα για αντιγραφή (download) οι εκδόσεις/συνεργασίες με τη ΓΓΝΓ. στην κατηγορία «Φιλοξενούμενες – Εκδόσεις» είναι διαθέσιμα για αντιγραφή (download) τα βιβλία:
- «Το Νερό στη Φύση, στην Ανάπτυξη, στην Προστασία του Περιβάλλοντος», του Δρ. Θεόδωρου Σ. Κουσουρή, Διευθυντή του Ινστιτούτου Εσωτερικών Υδάτων του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.
- «Πράσινο Επιχειρείν» του Ιωάννη Ζήση. Έκδοση: Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚΟ.), Χρηματοδότηση Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.), Αθήνα 2004.
- «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής», ΜΚΟ «Σόλων για τη σύνθεση και τον οικολογικό πολιτισμό στον 21ο αιώνα».
- «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», Παύλος Κοσμίδης, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (1995-2003), Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής.
- «Ο Μαλιακός με θέα: τη μυθολογία, την ιστορία, το περιβάλλον, την ανάπτυξη, την εκπαίδευση», Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Στυλίδας, Εισηγήσεις Σεμιναρίων Π.Ε., Στυλίδα Μάρτιος 2005.
- «Η Νομοθεσία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (από την ίδρυση του Θεσμού μέχρι σήμερα)», Ιωάννης Ε. Μπότσαρης, Αγρίνιο 2006.
- «Τα Φράγματα και οι Λιμνοδεξαμένες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων-Ειδική Γραμματεία Γ’ ΚΠΣ, β’ έκδοση, Φεβρουάριος 2006.
- «Σειρά εκδόσεων και εγχειριδίων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης», Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2003 – Απρίλιος 2011 (νέο).
- «Νερό: αειφορική διαχείριση και περιβάλλον», Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου-Κορδελιού, Αγγελίδης Ζ., Αθανασίου Χρ., Υφαντής Γ., Θεσσαλονίκη 2009 (νέο).
- «Το ταξίδι συνεχίζεται…από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία», Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας – Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Κούσουλας Γ.-Παπαζήση Χρ., Αθήνα 2010 (νέο).
- «Ταξιδεύοντας με την αειφορία στον Αργοσαρωνικό», Οργανισμός Ανάπτυξης και Περιβαλλοντικής Προστασίας Νομαρχίας Πειραιά – Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, Αθήνα 2009 (νέο).
- «Τεχνο-εμμονές: ένας κριτικός οδηγός σε τεχνολογίες απέναντι στην κλιματική αλλαγή», Corporate Watch report 2008 – Ματάφραση: Συλλογικότητα FARMA, Δεκέμβριος 2009 (νέο).
- «Οδηγός Εκδρομής: i. Εργαστήριο στα έργα των Μινυών. Τεχνικογεωλογικά χαρακτηριστικά των αρχαιότερων αποστραγγιστικών και αντιπλημμυρικών έργων της Ευρώπης. ii. Ο χώρος του Μαντείου των Δελφών. Μια Γεωδυναμική και Γεωμυθολογική προσέγγιση. Από Dr rer. Nat. Ηλία Μαριολάκο σε συνεργασία με: Ιωάννη Μπαντέκα, Γεωλόγος Drs. (νέο).

Καλλυντικά χωρίς βαναυσότητα στα ζώα


Μετά από 20 χρόνια εκστρατειών, η The Body Shop και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Cruelty Free International, γιόρτασαν το τέλος των πειραμάτων σε ζώα για καλλυντικούς σκοπούς στην Ευρώπη που εφαρμόσθηκε με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια μέρα ορόσημο για την ιστορία της The Body Shop καθώς δικαίωσε τους αγώνες ετών για την υπεράσπιση της Ενάντια στα Πειράματα σε Ζώα.

Η Chief Executive της Cruelty Free International, Michelle Thew με ανακοίνωση της δήλωσε ότι: “Πρόκειται πραγματικά για ένα ιστορικό γεγονός που αποτελεί το αποκορύφωμα 20 χρόνων εκστρατειών. Τώρα θα εφαρμόσουμε την αποφασιστικότητα και το όραμά μας σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι και ο υπόλοιπος κόσμος ακολουθεί αυτό το παράδειγμα.”
Η μέρα έφτασε. Η εκστρατεία για την απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα για καλλυντικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο, θα ξεκινήσει στις 29 Απριλίου μέχρι τις 25 Μαΐου σε όλα τα καταστήματα της The Body Shop ως μέρος της παγκόσμιας εκστρατείας της Cruelty Free International για ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΒΑΝΑΥΣΟΤΗΤΑ. H Cruelty Free International, είναι μία παγκόσμια οργάνωση με στόχο τον τερματισμό της χρήσης των ζώων για τη δοκιμή καλλυντικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο.
Στο πλαίσιο της έναρξης της εκστρατείας, την Τρίτη 30 Απριλίου στις 11:00 με 14.00 διοργανώνουμε ένα event στο κατάστημα της The Body Shop στην Ερμού (Ερμού 10 & Βουλής ) για να μεταφερθεί το μήνυμα «ΝΑΙ ΣΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΒΑΝΑΥΣΟΤΗΤΑ» ενημερώνοντας πελάτες και περαστικούς και συγκεντρώνοντας υπογραφές για την παγκόσμια απαγόρευση των δοκιμών σε ζώα.
Εκατομμύρια πελάτες της The Body Shop μέσω από το δίκτυο καταστημάτων της σε 66 χώρες ανά τον κόσμο θα μπορούν να υποστηρίξουν τη μεγαλύτερη και πιο φιλόδοξη εκστρατεία που έχει οργανωθεί μέχρι σήμερα με σκοπό την παγκόσμια απαγόρευση της χρήσης ζώων σε δοκιμές καλλυντικών.
Εκτός από τη συνεργασία με περισσότερους από 275 εκατομμύρια ανθρώπους που επισκέπτονται τα καταστήματα της The Body Shop ετησίως, η Cruelty Free International θα συνδεθεί και με τους δικτυακούς τόπους της The Body Shop, που φιλοξενούν επίσης εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.
Ο Paul McGreevy, Διευθυντής Διεθνών Αξιών, Έρευνας & Ανάπτυξης της The Body Shop, δήλωσε: «Η The Body Shop πιστεύει με πάθος ότι κανένα ζώο δεν πρέπει να βλάπτεται σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου λόγω των απαιτήσεων κυβερνήσεων και ρυθμιστικών αρχών. Έχουμε μακρά δέσμευση προς αυτό το σκοπό, και δυστυχώς πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτό το ζήτημα έχει επιλυθεί ενώ δεν έχει. Με μεγάλη υπερηφάνεια υποστηρίζουμε την εκστρατεία της Cruelty Free International που σκοπό έχει να επιτύχει την παγκόσμια απαγόρευση των δοκιμών σε ζώα και ενθαρρύνουμε τους πάντες να υπογράψουν την αίτηση στα καταστήματά μας!»

Η Michelle Thew, Διευθύνων Σύμβουλος της Cruelty Free International, δήλωσε: «Η The Body Shop χαίρει διεθνούς φήμης για τη στάση της εναντίον των δοκιμών σε ζώα από την πρώτη μέρα λειτουργίας. Με τις προσπάθειές της όλα αυτά τα χρόνια, προπορεύεται στην ανάληψη δράσης για να δοθεί τέλος στις δοκιμές σε ζώα, και η Cruelty Free International είναι πολύ χαρούμενη που η The Body Shop υποστηρίζει την πρωτοποριακή αυτή εκστρατεία μας.»
Η αίτηση της Cruelty Free International θα διατίθεται σε όλα τα καταστήματα της The Body Shop στην Ελλάδα από τις 29/4/2013 έως τις 25/5/2013, αλλά και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.crueltyfreeinternational.org.

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Κομποστοποίηση από τον δήμο Πολυγύρου

Ο Δήμος Πολυγύρου στο πλαίσιο του προγράμματος «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015» υλοποιεί δράση για τη Διαχείριση των Αστικών Απορριμμάτων βάζοντας σε λειτουργία 1.700 κάδους κομποστοποίησης σε πάρκα, πλατείες και κατοικίες.
Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία, η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία, το κομπόστ. Είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.
Όλα τα οργανικά υπολείμματα όπως κουρεμένο γρασίδι, φύλλα, κομμένα κλαδιά, χόρτα, μαραμένα λουλούδια, ροκανίδια, χώμα από γλάστρες, λαχανικά κουζίνας, άχυρα, τσόφλια από αυγά, κατακάθια του καφέ, φύκια θαλάσσης κλπ είναι η απαραίτητη τροφή για το χώμα.
Αν τα χρησιμοποιήσουμε σωστά, δηλαδή, αν τα λιπασματοποιήσουμε στους πράσινους κάδους κομποστοποίησης, εξοικονομούμε χρήματα, ζωντανεύουμε το έδαφος και βοηθάμε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Πλεονεκτήματα κομποστοποίησης
-Συντελεί στη μείωση εκπομπών μεθανίου (το οποίο μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά και έκρηξη στους χώρους ταφής των απορριμμάτων).
-Βοηθά στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.
-Συμβάλει στην αντικατάσταση των χημικών λιπασμάτων με οργανικά.

Η διαδικασία
-Επιλέγουμε ένα σημείο που να είναι επίπεδο, ηλιόλουστο, καλά στραγγιζόμενο και εύκολα προσβάσιμο όλο το χρόνο.
-Τοποθετούμε το δοχείο πάνω σε γυμνό έδαφος και όχι σε επιφάνεια από τσιμέντο ή πάνω σε κάποια πλάκα.
-Πρόσθετουμε τα κατάλληλα υλικά για σωστή κομποστοποίηση.
Κομποστοποίηση μπορούμε να κάνουμε και στον κήπο και την αυλή μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι υπολείμματα και καλή διάθεση. Κάτοικοι του Δήμου Πολυγύρου μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση (υπάρχει στο δικτυακό τόπο του Δήμου Πολυγύρου http://www.polygyros.gr/ και αποστέλλοντάς την στο e-mail : recycle@poligiros.gr ή στο ισόγειο του Δημαρχείου Πολυγύρου (γραφείο 15) εργάσιμες ώρες και ημέρες.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι μετά τη συγκέντρωση των αιτήσεων θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο για τη σωστή χρήση των κάδων κομποστοποίησης.
Βρείτε εδώ την αίτηση συμμετοχής

Που είναι η πράσινη ανάπτυξη; Έκτακτη εισφορά για Φ/Β


Έκτακτη εισφορά και για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες σχεδιάζει το ΥΠΕΚΑ.
Όπως μεταδίδει η kathimerini.gr, σε πρώτη φάση εξετάζεται εισφορά της τάξης του 10-15% (με δυνατότητα εξαίρεσης για όσους διαθέτουν χαμηλό εισόδημα), ώστε να ενισχυθεί ο ΛΑΓΗΕ, που παρουσιάζει σοβαρά ελλείμματα, με 30-35 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο συνολικός τζίρος από φωτοβολταϊκά στις στέγες ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως και δεν υπόκειται σε φορολογία.

Η υψηλή εγγυημένη τιμή σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος εγκατάστασης προσέλκυσε πλήθος οικιακών καταναλωτών, με αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του 2012 η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών στις στέγες να φτάσει τα 297,8 MW.
Τα οικιακά φωτοβολταϊκά είχαν εξαιρεθεί από την έκτακτη εισφορά, ωστόσο η διόγκωση του ελλείμματος υποχρεώνει την κυβέρνηση να επεκτείνει το μέτρο και σε αυτή την κατηγορία.
Σημειώνεται ότι την Τρίτη δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, το οποίο περιλαμβάνει σειρά μέτρων για το κλείσιμο της «μαύρης τρύπας».

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν αύξηση της έκτακτης εισφοράς από το εύρος του 25%- 35% στο εύρος του 37%-40% για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, αλλά και πάγωμα της αγοράς φωτοβολταϊκών μέχρι το τέλος του 2013. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά τις ρυθμίσεις)

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Κομποστοποίηση από το Δήμο Αθηναίων


Από τα εστιατόρια του  Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, ξεκίνησε ο δήμος Αθηναίων το πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης τροφών, στο πλαίσιο του ATHENS BIOWASTE, ευρωπαϊκού προγράμματος που στοχεύει στην αξιοποίηση των βιοαποβλήτων. Σύμφωνα με τη διαδικασία, η διαλογή των υπολειμμάτων τροφών έγινε επί τόπου και ακολούθως απορριμματοφόρο του δήμου, πραγματοποίησε χωριστή αποκομιδή των βιοαποβλήτων, που τοποθετήθηκαν σε μονάδα κομποστοποίησης. Το παραγόμενο κόμποστ θα χρησιμοποιηθεί στα δημοτικά πάρκα.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, κ. Ανδρέα Βαρελά, η Διεύθυνση Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Συντήρησης Μηχανολογικού Εξοπλισμού θα επιδιώξει την επέκταση του προγράμματος αυτού στο σύνολο του δήμου Αθηναίων. Το επόμενο διάστημα θα διανεμηθούν σακούλες κομποστοποίησης, καθώς και κάδοι κουζίνας και δρόμου πιλοτικά  σε δύο περιοχές, στο Γκάζι και στην Κυπριάδου στα Άνω Πατήσια, με σκοπό να δημιουργηθεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα νέο ρεύμα αξιοποίησης αποβλήτων, τα βιοαπόβλητα. Το πρώτο αξιοποιήσιμο ρεύμα αποβλήτων που δημιουργήθηκε, με διαλογή στην πηγή, ήταν οι συσκευασίες.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα υπολείμματα τροφών (βιοαπόβλητα) αποτελούν το 40% του περιεχομένου των κοινών κάδων απορριμμάτων. Το φορτίο αυτό μέχρι τώρα οδηγείτο στο ΧΥΤΑ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) προκαλώντας οικονομική και περιβαλλοντική επιβάρυνση. Οι δήμοι πληρώνουν 45€ τον τόνο, ως τέλος ταφής στο ΧΥΤΑ. Τα βιοαπόβλητα αποτελούν ιδιαίτερα βαριά φορτία, λόγω της υγρασίας που περιέχουν, και αυξάνουν κατά πολύ το κόστος τελικής διάθεσης. Η νομοθεσία ορίζει επίσης, από το 2014, ειδικό επιπλέον τέλος ταφής 35€ ανά τόνο για τα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα, που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ χωρίς επεξεργασία, δηλαδή όπως τώρα χωρίς χωριστή συλλογή και αξιοποίηση. Τέλος, η εναπόθεση των βιοαποβλήτων στο ΧΥΤΑ προκαλεί την έκλυση μεθανίου, αερίου που ενοχοποιείται για τα φαινόμενα κλιματικής αλλαγής. 
Περισσότερες πληροφορίες στο τετραψήφιο αριθμό: 1960

Ανακύκλωση με τηγανέλαια στην Πέλλα

            
Με επιτυχία υλοποιείται το πρότυπο πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανελαίων που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και την αδειοδοτημένη εταιρία διαχείρισης τηγανελαίων Ionian Recycle.


Τη Δευτέρα (15/4) το μεσημέρι, μία σημαντική ποσότητα τηγανελαίων (53 λίτρα) που συγκεντρώθηκε στον εγκατεστημένο κάδο του Διοικητηρίου, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, παραδόθηκε συμβολικά από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ionian Recycle κ. Διονύση Κορσιάνο.
 Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει μόνο τρεις μήνες από την τοποθέτηση των κάδων και ενώ οι δράσεις ενημέρωσης βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, η ανταπόκριση των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών, είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 5.500 λίτρα τηγανελαίου το οποίο θα οδηγηθεί μέσω μίας ασφαλούς οδού για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Τα οφέλη για το τοπικό περιβάλλον είναι πολύ σημαντικά καθώς η ανεξέλεγκτη διάθεση των τηγανελαίων μπορεί να ρυπάνει τον υπόγειο υδροφορέα, τα πλούσια επιφανειακά νερά της Πέλλας ή να καταλήξει στην τροφική αλυσίδα του ανθρώπου θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Ευχαριστώ θερμά τους εργαζόμενους στο Διοικητήριο και τις οικογένειές τους που επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο στη συγκέντρωση των τηγανελαίων. Η συμμετοχή μας στην ανακύκλωση αποτελεί μία στάση ζωής και υποχρέωση προς τις νέες γενιές που οφείλουμε να τους κληροδοτήσουμε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον. Από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα φαίνεται πως θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μία σημαντική ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης για σχολικές μονάδες της Πέλλας, μέσα από τα ανταποδοτικά οφέλη του προγράμματος. Το πιο σημαντικό όμως είναι το αίσθημα ικανοποίησης από την ενεργητική συμμετοχή μας σε μία δράση με άμεσα θετικά αποτελέσματα στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Βραβείο Πούλιτζερ για περιβαλλοντικό ρεπορτάζ


Για μία ακόμη φορά η εφημερίδα New York Times σάρωσε τα βραβεία Πούλιτζερ, κατακτώντας τέσσερα συνολικά στις δημοσιογραφικές κατηγορίες.
Η αμερικανική εφημερίδα απέσπασε τα βραβεία Δημοσιογραφικής Ερευνας, Επεξηγηματικού Ρεπορτάζ, Διεθνούς Ρεπορτάζ και Αρθρογραφίας.
Το βραβείο Διεθνούς Ρεπορτάζ κέρδισε ο Ντέιβιντ Μπαρμπόζα για την έρευνά του σχετικά με τη διαφθορά στα υψηλότερα κλιμάκια της κινεζικής κυβέρνησης. Η κριτική επιτροπή τόνισε την «πολύ καλά τεκμηριωμένη δουλειά του Μπαρμπόζα κάτω από τη μεγάλη πίεση των κινεζικών αρχών».
Η Δημοσιογραφική Ερευνα των Times που βραβεύτηκε αφορά το σκάνδαλο δωροδοκίας της Wal-Mart με σκοπό να κυριαρχήσει στη μεξικανική αγορά.
Η μεγαλύτερη έκπληξη των φετινών 97ων Πούλιτζερ ήταν το βραβείο για το Εσωτερικό Ρεπορτάζ που δόθηκε σε ένα μικρό ιστότοπο, το InsideClimate News για την κάλυψη της κηλίδας στον ποταμό Καλαμαζού το 2010.
Το Associated Press κέρδισε το βραβείο για την φωτογραφική κάλυψη Εκτακτης Είδησης με την δουλειά των φωτογράφων του στη Συρία, ενώ το βραβείο Εκτακτης Είδησης δόθηκε στην εφημερίδα Denver Post για την κάλυψη της επίθεσης σε κινηματογράφο στην πόλη Ορόρα του Κολοράντο.
Η εφημερίδα Sun Sentinel του Φορτ Λοντερντέιλ της Φλόριντα κέρδισε το βραβείο Κοινωνικού Εργου για την έρευνά της σχετικά με την δράση εκτός υπηρεσίας αστυνομικών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών.
Μυθιστόρημα για την ζωή στην Βόρεια Κορέα, που προσφέρει μια σπάνια ματιά στο εσωτερικό της απομονωμένης αυτής χώρας τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιζτερ για την Πεζογραφία. Το «Orphan Master's Son» γράφτηκε από τον 45χρονο Ανταμ Τζόνσον, ο οποίος επί τρία χρόνια έκανε έρευνα για το βιβλίο του. Διηγείται την ιστορία ενός ήρωα του στρατού, ο οποίος πέφτει σε δυσμένεια.
Το βραβείο Θεατρικού Εργου δόθηκε στο Disgraced του Αγιάντ Αχτάρ, το βραβείο ποίησης στο «Stag's Leap» της Σάρον Ολντς και το βραβείο Μουσικής στο έργο της Κάρολιν Σο, «Partita for 8 Voices».
Τέλος το βραβείο Βιογραφίας δόθηκε στο έργο του Τομ Ρέις «The Black Count: Glory, Revolution, Betrayal, and the Real Count of Monte Cristo».
Τα βραβεία Πούλιτζερ απονέμονται κάθε χρόνο από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και θεωρούνται η υψηλότερη διάκριση στα έντυπα μέσα ενημέρωσης. Κάθε βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 10.000 δολαρίων.

Δηλητήρια σε σπάνια πτηνά


Νεκροί από δηλητηριασμένο δόλωμα εντοπίστηκαν την Τρίτη δύο Ασπροπάρηδες στην Αμφίπολη του Νομού Σερρών από ερευνητές της Ορνιθολογικής. Οι δύο παγκοσμίως απειλούμενοι με εξαφάνιση γύπες είχαν μόλις φτάσει στην Ελλάδα από το Τσαντ της Αφρικής προκειμένου να φωλιάσουν στα Μετέωρα.
Ο εντοπισμός των δηλητηριασμένων πουλιών έγινε χάρη στον δορυφορικό πομπό που έφερε στην πλάτη του ο «Λάζαρος», ο ένας από τους δύο Ασπροπάρηδες. Ο πομπός τοποθετήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στα Μετέωρα στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ για τη διάσωση του είδους [1]. Το πουλί κατά τραγική ειρωνεία είχε μόλις την περασμένη χρονιά σωθεί από δηλητηρίαση, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση κτηνοτρόφου και αφού είχε λάβει την κατάλληλη θεραπεία, απελευθερώθηκε και πάλι στη φύση. Μέσω του δορυφορικού του πομπού γινόταν η παρακολούθηση της μεταναστευτικής του διαδρομής από την Ελλάδα προς την Αφρική, όταν στα μέσα Μαρτίου ξεκίνησε το ταξίδι της  επιστροφής του και πάλι στη χώρα μας. 
Μια επιστροφή όμως που έληξε άδοξα… Παρά το γεγονός ότι ο Λάζαρος διέσχισε την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Συρία και την Τουρκία, η πλέον επικίνδυνη περιοχή αποδείχτηκε η Ελλάδα, αφού δύο ημέρες παραμονής ήταν αρκετές για να διακόψουν θανάσιμα τη διαδρομή του προς τον τελικό του προορισμό. Μαζί του βρέθηκε νεκρός άλλος ένας Ασπροπάρης, πιθανά το μελλοντικό του ταίρι, αφού ο προηγούμενος σύντροφός του δηλητηριάστηκε επίσης κατά την περσινή χρονιά στα Μετέωρα.
Η περίπτωση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων δεν είναι καινούρια, ούτε σπάνια. Όμως τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ξανά τεράστιες διαστάσεις στην ελληνική ύπαιθρο και παρότι έχει οδηγήσει στο παρελθόν σε εξαφανίσεις προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών από πολλές περιοχές της Ελλάδας, συνεχίζει να περιορίζει δραστικά και τους εναπομείναντες πληθυσμούς που με πολλές προσπάθειες και κατανάλωση πόρων κατάφεραν να προστατευθούν, δείχνοντας ότι τόσο οι πολίτες μεμονωμένα όσο και η συντεταγμένη πολιτεία αδιαφορούν για το πρόβλημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρσι εξαφανίστηκε η μεγαλύτερη αποικία Όρνιων στην ηπειρωτική Ελλάδα ύστερα από μαζική δηλητηρίαση στα Στενά του Νέστου, ενώ εντοπίστηκε δηλητηριασμένος μαυρόγυπας στα λουτρά Έβρου.
Από τις αρχές της φετινής χρονιάς έχουν ήδη εντοπιστεί τέσσερα σοβαρά περιστατικά δηλητηρίασης προστατευόμενων ειδών: δύο Στικταετοί στο δέλτα του Νέστου, ένας λύκος στον Όλυμπο, μια αρκούδα με το μικρό της στα Γρεβενά, με αποκορύφωμα τους δύο παγκοσμίως απειλούμενους Ασπροπάρηδες πρόσφατα στις Σέρρες.
Για την αντιμετώπιση των δηλητηριασμένων δολωμάτων το ελληνικό κράτος δεν διαθέτει καν εργαστήριο για τοξικολογικές εξετάσεις, στοιχείο απαραίτητο για την πιστοποίηση της αιτίας θανάτου, ενώ η ανακριτική διαδικασία, σε δεκάδες περιστατικά δηλητηρίασης που καταγράφουν τα τελευταία χρόνια οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική. Η δε φύλαξη της υπαίθρου στη χειρότερη περίοδο της ελληνικής πραγματικότητας, καθίσταται πιο ελλιπής από ποτέ. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν τεκμηριώσει το πρόβλημα και καταθέσει τις προτάσεις τους στις αρμόδιες αρχές, χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.
«Με λιγότερα από 20 ζευγάρια στη χώρα, κάθε απώλεια φέρνει τον Ασπροπάρη όλο και πιο κοντά στην οριστική του εξαφάνιση από την Ελλάδα. Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων εκθέτει τη χώρα διεθνώς, γιατί ακυρώνει τις προσπάθειες για τη διάσωση του απειλούμενου αυτού είδους, αλλά και πετά στο καλάθι των αχρήστων όλα τα χρήματα που επενδύονται εδώ και χρόνια από την Ε.Ε. και άλλους φορείς για την προστασία της βιοποικιλότητας. Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων συνεχίζει να αποτελεί πάγια πρακτική για την ελληνική ύπαιθρο μιας και οι  δράστες γνωρίζουν ότι δεν θα υποστούν καμία συνέπεια. Επομένως, δεν μπορεί να γίνεται πια ανεκτή καμία υπεκφυγή ή δικαιολογία από πλευράς της Πολιτείας για τον μη εντοπισμό και την τιμωρία τους», δήλωσε ο Θάνος Καστρίτης, Επιστημονικός Συντονιστής του Τομέα Διατήρησης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Αγώνα για τις αρκούδες στους ζωολογικούς κήπους από τον Αρκτούρο


Στην άμεση συλλογή υπογραφών υπέρ της απομάκρυνσης των άγριων ζώων από το Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης προχωράει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σε συνεργασία με τέσσερις ακόμη περιβαλλοντικές οργανώσεις και την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ έχει καταθέσει από το 2011 στο Δήμο Θεσσαλονίκης, υπόμνημα προτάσεων για την αλλαγή χρήσης του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης σε Καταφύγιο και Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων προκειμένου να εξυπηρετήσει ανάγκες θεραπείας και περίθαλψης τραυματισμένων άγριων ζώων για τη Βόρεια Ελλάδα.
Ο θάνατος του Μίσα, μίας αρκούδας που γεννήθηκε αιχμάλωτη σε ζωολογικό κήπο και δεν γνώρισε ποτέ την ελευθερία της ζωής στη φύση, έδωσε την αφορμή για να επανέλθουμε αντιτιθέμενοι στην πρακτική της διαβίωσης και αναπαραγωγής άγριων ζώων σε αιχμαλωσία. Η υποστήριξη του κοινού ήταν πολύ μεγάλη και αυθόρμητη.
Έτσι, δημιουργούμε σήμερα πλατφόρμα συλλογής υπογραφών των πολιτών που υποστηρίζουν το αίτημά μας για την αλλαγή του διαχειριστικού πλαισίου του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης, ο οποίος δεν λειτουργεί σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία.
Κύρια αιτήματά μας είναι:
1) να μπει τέλος στην αιχμαλωσία άγριων ζώων σε ζωολογικούς κήπους που λειτουργούν εκτός νομοθετικού πλαισίου
2) να μεταφερθούν οι αρκούδες και οι λύκοι του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης στις εγκαταστάσεις του Περιβαλλοντικού Κέντρου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.
Ζητάμε από τους πολίτες να συνυπογράψουν το αίτημα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ εδώ:  http://bit.ly/EndWildAnimalCaptivity
Στόχος μας είναι η συγκέντρωση 30.000 υπογραφών έως το τέλος του Απριλίου που θα κατατεθούν στη Διεύθυνση του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, στη Διεύθυνση Πρασίνου της Αντιδημαρχίας Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης και στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και θα κοινοποιηθούν στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.
Από την ίδρυσή του ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ επικέντρωσε τις προσπάθειές του στην αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης αιχμαλωσίας άγριων ζώων. Έπειτα από δυναμικές παρεμβάσεις κατάφερε την εξάλειψη του φαινόμενου της αρκούδας «χορεύτριας» στην Ελλάδα ενώ εξακολουθεί να εργάζεται για την εξάλειψη της παράνομης αιχμαλωσίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Σήμερα, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε την ελευθερία των δύο από τις τελευταίες αρκούδες που ζουν αιχμάλωτες στην Ελλάδα, και των λύκων του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης στα πρότυπα Καταφύγια Αρκούδας και Λύκου που λειτουργεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στο Νυμφαίο και στην Αγραπιδιά της Φλώρινας.
Με την πεποίθηση ότι η άγρια ζωή είναι κομμάτι της ζωής μας υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της προστασίας και διατήρησης της άγριας ζωής στο φυσικό της βιότοπο, ενάντια σε οποιαδήποτε ανθρώπινη συμπεριφορά εκμετάλλευσης και αιχμαλωσίας των άγριων ζώων στους ζωολογικούς κήπους.

Δράση "Καθαρίστε τη Μεσόγειο"

H προστασία του περιβάλλοντος είναι μια προσωπικά υπεύθυνη στάση, που ενδυναμώνει το ρόλο και τα δικαιώματά μας ως πολιτών!

Πάρε και εσύ μέρος στην πανελλαδική εκστρατεία ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2013 που συντονίζει το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για 18η συνεχή χρονιά, το διάστημα 1 Μαΐου – 10 Ιουνίου 2013.
Έλα στην παρέα των 113.012 εθελοντών που συγκεντρώνοντας και καταγράφοντας πάνω από 300.000 απορρίμματα μόλις μέσα σε 6 χρόνια, αποτελούν ενεργό σύμμαχο και συμμέτοχο στην προσπάθεια αποτύπωσης της ρύπανσης των ακτών με επιστημονικό τρόπο.
 Όρισε τον τόπο και το χρόνο που θέλεις να γίνει ο καθαρισμός και συμπλήρωσε την ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής, ή εναλλακτικά στείλε την επισυναπτόμενη φόρμα συμμετοχής συμπληρωμένη στο events@medsos.gr ή μέσω φαξ στο 210 8228795.

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS λειτουργεί επιβοηθητικά στέλνοντας σακούλες απορριμμάτων και έντυπο ενημερωτικό υλικό (καρτ-ποστάλ και Φύλλα Καταγραφής Απορριμμάτων και Παρατήρησης Φυσικών Περιοχών), καθώς και «ανεβάζοντας» στην ιστοσελίδα του πληροφοριακό υλικό για να ικανοποιήσει ακόμα και τα πιο ανήσυχα πνεύματα.

Μείνε συντονισμένος διότι παράλληλα με την υλοποίηση της εκστρατείας, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS διοργανώνει ανοιχτούς κεντρικούς καθαρισμούς και δίνει ραντεβού, με όσους θέλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την οργάνωση!
Βοήθησε την εκστρατεία ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ να πραγματοποιηθεί και το επόμενο καλοκαίρι.
Στείλε SMS με τη λέξη medsos στο 54344, ενίσχυσε την προσπάθειά μας για καθαρότερες ακτές και ενημερώσου για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον.
Χρέωση/ SMS 1,23€ συμπεριλαμβανόμενου ΦΠΑ. Τηλ. Εξυπηρέτησης 210-8228795. Η υπηρεσία δεν είναι συνδρομητική και παρέχεται μέσω της M-STAT A.E.

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Ας γνωρίσουμε τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου


Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και συνολικά το σύμπλεγμα των υγρότοπων απλώνεται σε μια τεράστια έκταση που καταλαμβάνει 220.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Δύο ποταμοί έρχονται και εκβάλλουν εδώ, ο Αχελώος και ο Εύηνος. Είναι τέτοια η παροχή νερού του Αχελώου που δικαιολογεί την εκτεταμένη λεκάνη απορροής, ενώ οι προσχώσεις που δημιουργεί (ή σωστότερα δημιουργούσε) από την απόθεση φερτών υλών είναι τόσο σημαντικές ώστε και ο Θουκυδίδης αναφέρεται στην επισφαλή για εχθροπραξίες προσχωσιγενή δράση του!
 Το μεγαλύτερο βάθος της λιμνοθάλασσας αυτής φτάνει τα 5-6 μ., αλλά το μεγαλύτερο μέρος της έχει βάθος που δεν ξεπερνάει το μισό μέτρο. Κοντά στις ακτές το βάθος φτάνει το 0,1 του μέτρου και γι' αυτό είναι πρόσφορος τόπος για αλυκές. Περίφημο είναι το αβγοτάραχό της που βγαίνει από ένα είδος κεφαλόπουλου που λέγεται μπάφα.

Η αφθονία σε τροφή που προσφέρουν τα ρηχά νερά της λιμνοθάλασσας έλκει τα ψάρια που διαλέγουν να μεγαλώσουν εδώ και όχι στο πέλαγος. Η έξοδός τους από τη λιμνοθάλασσα είναι δύσκολη... και τα περισσότερα παγιδεύονται τεχνηέντως! Πέντε είδη κέφαλου, λαβράκια, τσιπούρες, χέλια και γοβιοί είναι τα βασικά είδη που ψαρεύονται και η «παραγωγή» φτάνει σε χιλιάδες τόνους ετησίως.
Εντός της λιμνοθάλασσας υφίστανται οκτώ ιστορικές νησίδες οι περισσότερες των οποίων αναφέρονται στην ιστορία της πολιορκίας του Μεσολογγίου κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 όπου αναδείχθηκαν τόποι ηρωισμών. Αυτές είναι, (κατ΄ αλφαβητική σειρά): το Βασιλάδι, η Θολή, η Κλείσοβα, το Κόμμα, η Μαρμαρού, η Πλώσταινα, ο Προκοπάνιστος και ο Σχοινιάς, προ των οποίων λαμβάνουν αντίστοιχα ονομασίες τα παρακείμενα επιμέρους ιχθυοτροφεία.

Πολύ σημαντικός είναι ετούτος ο υγρότοπος και για τα πουλιά. Τα μεταναστευτικά χρησιμοποιούν τη λιμνοθάλασσα για σταθμό ανάπαυσης και ανεφοδιασμού, ενώ στην περιοχή έχουν παρατηρηθεί πάνω από τα 200 διαφορετικά είδη, εκ των οποίων τα 70 είναι σπάνια ή απειλούμενα. Χαρακτηριστικό είδος ο λεπτόραμφος γλάρος, που είναι και αυστηρά προστατευόμενο. Πάντως για τις φημισμένες αγριόπαπιες της περιοχής οι αριθμοί παρουσιάζουν συνεχή μείωση. Αιτίες τα συνεχή έργα αποστράγγισης και αλυκοποίησης, αλλά και το παράνομο κυνήγι.
 Όλοι οι δρόμοι του Μεσολογγίου οδηγούν στο τείχος με τα κανόνια και στον Κήπο των Ηρώων. Στο κέντρου του κήπου, που αποτελεί χώρο ανάπαυσης ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης, δεσπόζει το άγαλμα του φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, που έφτασε εδώ στα 1824 ενισχύοντας τη φρουρά με τρόφιμα και πολεμοφόδια. από αλάτι. Εδώ βρίσκεται η μεγαλύτερη εν ενεργεία αλυκή της Ελλάδας που παράγει 130.000 τόνους πλυμένου αλατιού, καλύπτοντας το 50% των αναγκών της χώρας μας!

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Τα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων από το ΥΠΕΚΑ



 Ένα Σχέδιο Διαχείρισης είναι ένα έγγραφο στρατηγικού σχεδιασμού το οποίο αντιστοιχεί σε ένα Υδατικό Διαμέρισμα και παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες και τις λειτουργικές οδηγίες για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των νερών εντός μιας λεκάνης απορροής ποταμού.
Στο Σχέδιο αυτό γίνεται μια γενική περιγραφή των χαρακτηριστικών των ποταμών, των λιμνών, των παράκτιων υδάτων, των υπόγειων υδάτων και των προστατευόμενων περιοχών που σχετίζονται με τα ύδατα. Ειδικότερα μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:
  • ♦  σύνοψη των σημαντικών πιέσεων και επιπτώσεων που ασκούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στα νερά,
  • ♦ το δίκτυο παρακολούθησης των νερών και τα αποτελέσματα της παρακολούθησης, από τα οποία φαίνεται η οικολογική, η χημική και η ποσοτική κατάσταση των υδάτων,
  • ♦ κατάλογο των περιβαλλοντικών στόχων που καθορίζονται για τα ύδατα,
  • ♦ περίληψη της οικονομικής ανάλυσης των χρήσεων του νερού,
  • ♦ περίληψη των προγραμμάτων μέτρων που θα θεσπιστούν.

Η εφαρμογή όλων των παραπάνω θα οδηγήσει στην επίτευξη του κύριου στόχου της Οδηγίας, δηλαδή στην επίτευξη ‘’καλής’’ κατάστασης των νερών.
Το Σχέδιο Διαχείρισης κάθε Υδατικού Διαμερίσματος συνοδεύεται από μια μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων που θα έχουν στο περιβάλλον τα μέτρα που προβλέπεται να ληφθούν. Αυτή η μελέτη εκτίμησης ονομάζεται Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).
Το Περιεχόμενο των Σχεδίων Διαχείρισης καθορίζεται στο Άρθρο 13 και στο Παράρτημα VII της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ (Άρθρο 10 και Παράρτημα VII του ΠΔ 51/2007). Αναλυτικότερα, τα Σχέδια Διαχείρισης περιέχουν τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται εδώ

http://wfd.opengov.gr/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=2&id=2&Itemid=12