Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΧΥΤΑ

Να μπει τέλος στα σχέδια για την δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στην Ελλάδα αφού δεν αποτελεί λύση για την διαχείριση των αποβλήτων τόνισαν επιστήμονες σε ειδική ημερίδα που διοργάνωσε ο δήμος Πειραιά.
 
Όπως τόνισαν, οι ΧΥΤΑ δεν θα επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ειδικές μονάδες που θα προβλέπουν ανακύκλωση και παραγωγή ενέργειας.
 
Αναφορικά με τη διάθεση των αποβλήτων, σήμερα σε λειτουργία βρίσκονται μόλις 65 XYTA σε όλη την Eλλάδα, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία από το 2012 και μετά θα είναι παράνομοι, αφού δεν μπορούν να μετατραπούν σε XYTY (Xώροι Yγειονομικής Tαφής Yπολειμμάτων) ενώ αρκετοι κατασκευαζονται οι βρισκονται υπό μελέτη.
 
Επίσης δεν έχουν κατασκευαστεί οι νέες μονάδες για την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και δεν έχει ολοκληρωθεί το κλείσιμο όλων των παράνομων χωματερών.
 
Επίσης από το περασμένο Ιανουάριο μέχρι σήμερα δεν καταφέρνει να συνεδριάσει ο νέος φορέας για την επεξεργασία των αποβλήτων στην Αττική και έχει ήδη καθυστερήσει η δημοπράτηση των νέων μονάδων επεξεργασίας σε Άνω Λιόσια, Φυλή, Κερατέα και Γραμματικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: