Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Επαγγελματικός προσανατολισμός. Μαθαίνω τα πράσινα επαγγέλματα


Μερικά επαγγέλματα για να γίνεις «Πράσινος», σύμφωνα με τις σημερινές απαιτήσεις και με το έγκυρο αμερικάνικο site www.CareerBuilder.com
Τις τελευταίες δεκαετίες, Αμερικανοί νομοθέτες, πολίτες και επιχειρήσεις ανακαλύπτουν ποικίλους τρόπους για να γίνουν περισσότερο «πράσινοι», ελπίζοντας να διατηρήσουν τις φυσικές πηγές της γης και ταυτόχρονα και τον καλό τρόπο ζωής μας. Οι καταναλωτές ολοένα και περισσότερο επιλέγουν οργανικά προϊόντα.

Αυτοκινητοβιομηχανίες  με μοντέλα αυτοκινήτων που λειτουργούν με βενζίνη εφευρίσκουν πιο έξυπνα καύσιμα για την μετακίνησή τους. Τα σπίτια και τα γραφεία ανακαινίζονται για να γίνουν πιο φιλικά προς το περιβάλλον και κατασκευάζονται έτσι ώστε να κάνουν μικρή σπατάλη ενέργειας, να περιλαμβάνουν χρησιμοποιημένα υλικά και να είναι ενεργειακά έξυπνα.

Με τις περιβαλλοντικές προσπάθειες να δυναμώνουν, ο εργασιακός κόσμος πραγματοποιεί επίσης αλλαγές. Οι εταιρείες διαθέτουν προγράμματα ανακύκλωσης καθώς και κοινοτικά προγράμματα για να βελτιωθούν.
Οι εργοδότες προσφέρουν ανταλλάγματα όταν οι υπάλληλοί τους αγοράζουν έξυπνα οχήματα ή βρίσκουν άλλους τρόπους για να συμμετέχουν στην περιβαλλοντική αυτή προσπάθεια. Τα ανακυκλώσιμα υλικά χρησιμοποιούνται ευρέως στις εταιρείες. Με όλες αυτές τις αλλαγές, το να βρει κανείς φιλικό προς το περιβάλλον επάγγελμα, είναι πιο εύκολο από ποτέ.

Παρακάτω θα διαβάσετε μερικές από τις “πράσινες” δουλειές:

1.Υδρολόγος

2. Περιβαντολόγος Μηχανικός

3. Τεχνικός Ελέγχου Εντόμων

4. Βιολόγος Διατήρησης ΕΙδών

5. Τεχνικός Ελέγχου Μολύνσεων

6. Διοικητής Εξεύρεσης Χορηγιών

7. Οικολόγος

8. Δασολόγος

9. Δικηγόρος Περιβαλλοντικών Υποθέσεων

10. Διαχειριστής Κοινοτικών Υποθέσεων

11. Περιβαντολόγος Τεχνικός Υγείας και Ασφάλειας

12. Αρχιτέκτονας Τοπίων

13. Διαχειριστής Διάθεσης Απορριμμάτων

14. Περιβαντολόγος Χημικός

15. Συντονιστής  Επιθεώρησης Εταιρικών Αποβλήτων

16. Διαχειριστής Αστικών και Περιφερειακών Περιοχών

17. Επιθεωρητής Αγροτικών Περιοχών

18. Διαχειριστής Υγρών Αποβλήτων

19. Βιολόγος Άγριας Πανίδας

20. Μηχανικός Ελέγχου ΚαθαριότηταςΑπό την Kate Lorenz, αρθογράφο στο site http://www.careerbuilder.com/ και ερευνήτρια σε θέματα στρατηγικής επιλογής επαγγέλματος, συμβουλευτικής καριέρας και νέων επαγγελματικών τάσεων.

Ο νέος πρόεδρος της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι «Πρέπει να δημιουργήσουμε πράσινες δουλειές, που είναι οι δουλειές του μέλλοντος. Το ενεργειακό σχέδιο μου θα διαθέσει 150 δις. δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια για τη δημιουργία ενός πράσινου ενεργειακού τομέα που θα εξασφαλίσει περισσότερες από 5 εκατ.  νέες θέσεις τις επόμενες 2 δεκαετίες».

Η δυναμική αυτή στροφή σε ενεργειακές δυνατότητες και καινοτομίες σημαίνει περισσότερες δουλειές:  δυνατότητες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, η παραγωγή αιθανόλης, η πράσινη οικοδόμηση, η απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων, η ανακύκλωση των καταναλωτικών αγαθών. Οι δουλειές αυτές θα αφορούν την έρευνα και την ανάπτυξη, την οικοδόμηση, την παραγωγή, την τεχνολογία, την λειτουργικότητα και τις πωλήσεις.

“Είτε έχεις τεχνική εκπαίδευση, είσαι ειδικευμένος ή ανειδίκευτος εργάτης, τα οικονομικά οφέλη από τις πράσινες δουλειές αφορούν τόσο τους υψηλά εκπαιδευμένους όσο και τους ανεκπαίδευτους».

Οι βιομηχανίες με  έξυπνη και ανανεώσιμη ενέργεια θα προσλάβουν "πράσινους» υπαλλήλους" που θα ασχοληθούν σε δουλειές όπως:

-ενεργειακά έξυπνα κτίρια, κατασκευές και επενδύσεις

-ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια

-ενεργειακά έξυπνα και εξελιγμένα εξαρτήματα αυτοκινήτων

- βιοκαύσιμα

- αποδόμηση και χρήση υλικών

-βιομηχανία αξιολόγησης ενεργειακής αποτελεσματικότητας για κατοικημένους, εμπορικούς ή βιομηχανικούς τομείς
- κατασκευαστές που παράγουν ανανεώσιμα προϊόντα χρησιμοποιώντας περιβαλλοντικά βιώσιμες διαδικασίες και υλικάΠαρακάτω θα διαβάσετε μερικούς από τους πράσινους τομείς, που οι εργοδότες θα προσλάβουν άτομα τα χρόνια που ακολουθούν:

- Κατασκευή υβριδικών αυτοκινήτων
- Αντικατάσταση ενέργειας
- Παραγωγή τροφίμων χρησιμοποιώντας αγροτικά προϊόντα που προέρχονται από οργανική και /ή βιώσιμη καλλιέργεια.
- Έπιπλα που είναι περιβαλλοντικά πιστοποιημένα και από ανακυκλωμένο ξύλο
- Πράσινα κτίρια
- Κομποστοποίηση αποβλήτων
- Απεγκατάσταση και επαναχρησιμοποίηση υλικών και χαλασμάτων  που προέρχονται από κατασκευή  και κατεδάφιση
- Απομάκρυνση επιβλαβών υλικών
- Πράσινη αρχιτεκτονική
- Παραγωγή πράσινων προϊόντων (όπως έλικες για αεροδυναμικές τουρμπίνες, ηλιακά ελάσματα)
- Επαναχρησιμοποίηση και παραγωγή προϊόντων από ανακυκλώσιμα, μη τοξικά υλικά.
- Ηλιακές εγκαταστάσεις και συντήρηση
- Αναπροσαρμογή εγκαταστάσεων για την αποτελεσματικότερη χρήση νερού και τη διατήρηση του
- Εξοικονόμηση ενέργειας κατοικιών με ολικό επαναπροσδιορισμό κτιριακής απόδοσης σχετικά με τη θερμότητα, τον εξαερισμό, την ρυθμιζόμενη θερμοκρασία δωματίου, εξωτερική θερμοκρασία, κτλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: