Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Ώρα για να φυτεύσουμε κήπο και μπαλκόνι


Μια υπέροχη μέρα σήμερα. Πάμε να δουλέψουμε με τον κήπο ή το μπαλκόνι μας. Βάζουμε χρώματα και αρώματα στο σπίτι μας. Μερικές συμβουλές "μπόμπα" από το vita.gr.

Τώρα που ο χειμώνας τελειώνει, είναι η σωστή εποχή για να προετοιμάσετε τη βεράντα ή τον κήπο σας, ώστε την άνοιξη και το καλοκαίρι να γεμίσουν οι γλάστρες και τα παρτέρια σας με εντυπωσιακά χρώματα. Τα εποχικά καλλιεργούνται εύκολα, αναπτύσσονται γρήγορα και δίνουν χωρίς πολύ κόπο και γνώσεις ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Μπορείτε, λοιπόν, να τα σπείρετε, να βάλετε στο χώμα βολβούς ή ριζώματα ή, αν θέλετε πιο άμεσα αποτελέσματα, να διαλέξετε έτοιμα φυτά από τα φυτώρια και τα κέντρα κήπου. Γιατί να φυτέψω εποχικά Τα εποχικά καλύπτουν όλο το χρωματικό φάσμα. Τα χρώματά τους μπορεί να είναι έντονα ή πιο απαλά, μονόχρωμα ή πολύχρωμα.
Το ύψος τους ποικίλλει ανάλογα με το είδος (βλ. πίνακα στην επόμενη σελίδα).
Διαφορετική από είδος σε είδος είναι και η διάρκεια της ανθοφο­ρίας τους, καθώς άλλα εποχικά διατηρούν τα λουλούδια τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ άλλα ανθίζουν για λίγο και ανανεώνουν συχνά τα λουλούδια τους.
6 χρήσιμες οδηγίες Με τα εποχικά μπορείτε να φτιάξετε χρωματικές ομάδες στα παρτέρια του κήπου, αλλά και μέσα σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Ανάλογα με το χώρο που έχετε στη διάθεσή σας, φυτεύετε όσα φυτά χρειά­ζεστε σε απόσταση 15-20 εκ. μεταξύ τους. Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, χρησιμοποιήστε εποχικά ενός χρώματος.
Αν θέλετε διαφορετικά είδη φυτών στο ίδιο σύνολο, θα πρέπει να φυτέψετε τα πιο ψηλά είδη πίσω και τα πικοντά μπροστά.
Τα εποχικά φυτά θέλουν εδαφικό μείγμα πλούσιο σε τύρφη και με καλή στράγγιση. Σκαλίστε καλά το χώμα προκειμένου να αεριστεί, και προσθέστε λίπασμα ή κοπριά, ακόμη και κομπόστ.
Ποτίζετε συχνά, αλλά όχι με υπερβολική ποσότητα νερού, και τοποθετήστε ή φυτέψτε τα σε σημεία αρκετά φωτεινά.
Αν προμηθευτείτε έτοιμα φυτά από το φυτώριο, θα πρέπει να έχετε προετοιμάσει το χώμα πριν τα φυτέψετε. Θα το καθαρίσετε από ζιζάνια, θα το σκαλίσετε για να αφρατέψει και θα προσθέσετε κοπριά ή κομπόστ. Ανοίξτε λάκκους ανάλογα με το μέγεθος των φυτών και, αφού τα φυτέψετε, ποτίστε.
Στηρίξτε τα ψηλά φυτά με λεπτά καλάμια ή κλαδιά, και όσο καιρό αναπτύσσονται καθαρίζετε τακτικά τα αγριόχορτα. Με αυτό τον τρόπο, μειώνεται η ποσότητα του νερού που χρειάζεται για το πότισμα και τα φυτά σας αναπτύσσονται καλύτερα.

Να σπείρω ή να αγοράσω έτοιμα φυτά;
Η απόφαση εξαρτάται από τη διάθεσή σας, από το πόσο γρήγορα θέλετε να δείτε αποτελέσματα και από το χρόνο που μπορείτε να αφιερώσετε στη φροντίδα των φυτών. Στο φυτώριο θα βρείτε εποχικά που είναι ανθισμένα ή θα ανθίσουν σε μερικές ημέρες. Αντίθετα, αν σπείρετε, τα φυτά που θα καλλιεργήσετε θα ανθίσουν μετά από ένα με ενάμιση μήνα.
Αν ρίξετε σπόρο Για να φτιάξετε φυτά από σπόρο, ρίξτε τούς σπόρους σε αυτοσχέδιους δίσκους σποράς ή έτοιμα σπορεία. Μόλις βλαστήσουν και βγάλουν 2-3 ζεύγη φύλλων, μεταφυτέψτε προσεκτικά τα φυτά στις τελικές τους θέσεις. Μπορείτε, όμως, και να ρίξετε τους σπόρους εξαρχής στις τελι-κές τους θέσεις, αφήνοντας όμως τα απαραίτητα διαστήματα μεταξύ τους.
Αποφύγετε να σπείρετε όλους τους σπόρους των εποχικών μονομιάς. Είναι καλύτερα να τους φυτέψετε σταδιακά, σε διάστημα δύο εβδομάδων, γιατί έτσι θα εξασφαλίσετε πιο μακροχρόνια ανθοφορία.
Όταν προμηθεύεστε σπόρους, θυμηθείτε να ελέγξετε την ημερομηνία λήξης για να είστε σίγουροι ότι είναι φρέσκοι, και πριν τους σπείρετε ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευα-σία τους.
Αφού σπείρετε, ποτίστε με ποτιστήρι και όχι με λάστιχο, ώστε το νερό να πέφτει αργά και έτσι να μην παρασυρθούν οι σπόροι.

Πώς θα συνδυάσετε τα χρώματα
Καθώς η διάθεσή μας επηρεάζε-ται από τα χρώματα, καλό είναι, όταν φυτεύετε εποχικά, να συν­δυάζετε αρμονικά τα χρώματα. Ακολουθήστε, λοιπόν, τις παρα­κάτω συμβουλές:
Δημιουργήστε αρμονικό αποτέλεσμα συνδυάζοντας χρώματα που βρίσκονται κοντά στο χρωματικό κύκλο, όπως για παράδειγμα κίτρινο και πορτοκαλί.
Αντίθεση μπορείτε να δημιουργήσετε φυτεύοντας εποχικά με χρώματα που βρίσκονται απέναντι στο χρωματικό κύκλο, όπως π.χ. κίτρινο και μοβ. Προσέξτε, όμως, να μην υπερβάλλετε, για να μην είναι κουραστικό το αποτέλεσμα.
Το λευκό συνδυάζεται με όλα τα χρώματα, τόσο τα έντονα όσο και τα πιο απαλά.
Στα παρτέρια ή τις γλάστρες που βρίσκονται πιο μακριά σας, τοποθετήστε εποχικά με έντονα χρώματα. Σε αυτά που βρίσκονται πιο κοντά, φυτέψτε πιο απαλά χρώματα.
Σε σημεία με πολύ ήλιο προτιμήστε εποχικά με έντονα χρώματα, ενώ στα σημεία με λιγότερο ήλιο τα πιο απαλά χρώματα δείχνουν πιο όμορφα.

Βολβοί και ριζώματα
Οι βολβοί που ανθίζουν την άνοιξη και το καλοκαίρι πρέπει να έχουν φυτευτεί από το φθινόπωρο. Διαφορετικά, αν θέλετε φέτος την άνοιξη να έχετε ανθισμένους βολβούς, θα πρέπει να προμηθευτείτε έτοιμα φυτά από το εμπόριο. Η φύτευσή τους γίνεται σε έδαφος που έχει σκαλιστεί καλά, έχει αεριστεί και έχει προστεθεί κοπριά ή κομπόστ. Διαβάστε τις οδηγίες όταν πρόκειται να τα φυτέψετε, ώστε να τα τοποθετήσετε στο σωστό βάθος. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι περίπου 20 εκ. μεταξύ τους και το πότισμα συχνό, αλλά όχι με μεγάλη ποσότητα νερού. Όταν τελειώσει η ανθοφορία των βολβών και των ριζωμάτων, μπορείτε να τα αφαιρέσετε από το χώμα και να τα αποθηκεύσετε σε σκοτεινό μέρος για την επόμενη χρονιά. Θυμηθείτε, επίσης, ότι για να έχετε ανθισμένους βολβούς το φθινόπωρο, θα πρέπει να τους φυτέψετε την άνοιξη.

Τα πιο όμορφα εποχικά

ΟΝΟΜΑ ΧΡΩΜΑ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ ΥΨΟΣ
Άλυσσο Λευκό,ρόζ,μόβ Άνοιξη-καλοκαίρι 10-20 εκ.
Βερβένα Λευκό,μπλέ,κόκκινο Άνοιξη-Φθινόπωρο 15-20 εκ.
Βιολέτα Λευκό,μόβ Άνοιξη 30-40 εκ.
Ίριδα Λευκό,ρόζ,μόβ,κίτρινο Άνοιξη- αρχές καλοκαιριού 30-90 εκ.
Κατιφές Κίτρινο,πορτοκαλί Άνοιξη-Φθινόπωρο 20-30 εκ.
Κόσμος Λευκό,κόκκινο Άνοιξη-Φθινόπωρο 60-100 εκ.
Λίλιουμ Λευκό,κίτρινο,κόκκινο,δίχρωμες ποικιλίες Άνοιξη-καλοκαίρι 60-120 εκ.
Μούσκαρι Λευκό,μόβ Άνοιξη 10-20 εκ.
Νάρκισσος Λευκό,κίτρινο Άνοιξη 20-50 εκ.
Νεραγκούλα Λευκό,μόβ,κίτρινο Άνοιξη 25-40 εκ.
Ντάλια Κίτρινο,κόκκινο,δίχρωμες ποικιλίες Άνοιξη-καλοκαίρι 20-50 εκ.
Πανσές Κίτρινο,μόβ,λευκό Άνοιξη 15-30 εκ.
Σουρφίνια Μόβ,λευκό Άνοιξη-καλοκαίρι 25-30 εκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: