Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ιδέα. Φυσικός φωτισμός για το σπίτι και το γραφείο




Σε μια εποχή που η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί πρωταρχικό στόχο, η χρήση του φυσικού φωτισμού κρίνεται όλο και πιο αναγκαία στις νέες κατασκευές. Ο ζωοδότης ήλιος, πέρα από τις ευεργετικές καυτές ακτίνες του, προσφέρει-με την κατάλληλη υποδομή-φωτισμό που μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να αντικαταστήσει τον τεχνητό φωτισμό.
 
Τα νέα, «έξυπνα» κτίρια που τα τελευταία χρόνια συναντούμε όλο και πιο συχνά, διακρίνονται όχι μόνο για τις καινοτομίες τους αναφορικά με την αρχιτεκτονική αλλά και για την σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνουν κυρίως μέσω της χρήσης του φυσικού φωτισμού.
Με την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας να καλπάζει διαρκώς, οι μελετητές αναζητούν τρόπους αξιοποίησης του φυσικού φωτός, που στην χώρα μας αφθονεί, προκειμένου να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη αλλά και να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον με ενεργοβόρες πηγές φωτισμού.
 
Φυσικός φωτισμός: τι είναι και πως εφαρμόζεται;
 
Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως σύστημα φυσικού φωτισμού, το σύνολο:
1) Υαλοπίνακας ή άλλο φωτοδιαπερατό στοιχείο
2) Πλαίσιο
3) Διάταξη σκιασμού (είτε δομικό στοιχείο είτε άλλο)
Οι βασικότερες κατηγορίες συστημάτων φυσικού φωτισμού, είναι οι ακόλουθες:
1) ανοίγματα στην κατακόρυφη τοιχοποιία (π.χ. παράθυρα-τζαμαρίες).
2) Ανοίγματα οροφής (π.χ. φεγγίτες).
3) Αίθρια
4) Φωταγωγοί.
5) Ειδικοί υαλοπίνακες
6) Πρισματικά φωτοδιαπερατά υλικά
7) Ράφια φωτισμού-ανακλαστήρες, περσίδες
8) Σκίαστρα
9) Διαφανή μονωτικά υλικά.
 

 
Πως δημιουργείται μια σωστή εφαρμογή φυσικού φωτισμού;
 
Για να θεωρηθεί επιτυχημένη μια εφαρμογή φυσικού φωτισμού, θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω των κατάλληλων συστημάτων και τεχνικών, η λεγόμενη οπτική άνεση. Θα πρέπει δηλαδή να εξασφαλιστεί στους εσωτερικούς λειτουργικούς χώρους του κτιρίου, η επαρκής στάθμη φωτισμού αλλά και η ομαλή κατανομή της, ώστε να μην υπάρχουν έντονες διαφοροποιήσεις που προκαλούν το φαινόμενο της «θάμβωσης».
Η επάρκεια αλλά και η κατανομή του φυσικού φωτισμού ποικίλουν από χώρο σε χώρο και εξαρτώνται:
από τα γεωμετρικά στοιχεία του χώρου και των ανοιγμάτων (π.χ. πόσο μεγάλα ή μικρά είναι τα παράθυρα-ποιες γωνίες υπάρχουν στο δωμάτιο κ.α.)
τα φωτομετρικά χαρακτηριστικά των αδιαφανών επιφανειών (π.χ. τι χρώμα έχουν οι τοίχοι και αν το χρώμα αυτό απορροφά ή αντανακλά το φυσικό φως κ.α.)
τα φωτομετρικά χαρακτηριστικά των υαλοπινάκων (π.χ. ποια είναι τα ποσοστά φωτοδιαπερατότητας ή ανακλαστικότητας των τζαμιών ενός κτιρίου κ.α.)
 

 
Φυσικός φωτισμός ενάντια στην κοπιωπία
 
Μελέτες απέδειξαν, ότι η χρήση φυσικού φωτισμού μειώνει ή εξαλείφει την κοπιωπία, μια σύγχρονη πάθηση που ταλαιπωρεί όλο και περισσότερους εργαζόμενους τα τελευταία χρόνια. Η κοπιωπία αποτελεί μια παροδική κατάσταση που πλήττει τα μάτια όσων εργάζονται κυρίως μπροστά σε κάποιο ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το σύμπτωμά της είναι η θόλωση της όρασης, που ευτυχώς διαρκεί λίγο, αρκεί ο πάσχων να εστιάσει σε σημείο διαφορετικό από εκείνο της οθόνης του.
Ο Δρ. Τζέιμς Λαμότ και οι συνεργάτες του από το Κολέγιο Οπτομετρίας της Βόρειας Καλιφόρνια των ΗΠΑ, μελέτησαν την επίδραση που είχε το φθοριούχο φως σε 49 εργαζόμενους του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Οι εν λόγω υπάλληλοι απασχολούνταν στο τμήμα προσωπικών δεδομένων του ιδρύματος και η εργασία τους απαιτούσε πολύωρη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Σε πρώτο στάδιο ζήτησαν από τους υπαλλήλους να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα συμπτώματα που παρουσιάζονταν στα μάτια τους έπειτα από πολλές ώρες κοπιαστικής δουλειάς. Στη συνέχεια αντικατέστησαν τα παραδοσιακά φίλτρα που υπήρχαν μπροστά από τις λάμπες φθορίου με ακριλικά, τα οποία εκπέμπουν πιο φυσικό φως.
Έπειτα από την πάροδο δύο εβδομάδων οι εργαζόμενοι ανέφεραν, ότι τα συμπτώματα κόπωσης από τους οφθαλμούς τους είχαν μειωθεί σημαντικά. Το ίδιο ίσχυε όσον αφορά την ευαισθησία στο φως. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν διαφορές όσον αφορά συμπτώματα όπως το "κάψιμο", τη φαγούρα ή τον πονοκέφαλο.
Όπως ήταν φυσικό, το 75% των εργαζομένων ανέφερε ότι προτιμά τα ακριλικά φίλτρα, που εκπέμπουν περισσότερο φυσικό φως. Οι ερευνητές συνέστησαν επίσης, σε όσους θέλουν να ελαττώσουν τα συμπτώματα της κοπιωπίας, να τοποθετήσουν ειδικά φίλτρα μπροστά από την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή, τα οποία απορροφούν σημαντικό μέρος της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας.





Είτε πρόκειται για επαγγελματικό χώρο ή κατοικία, με τη χρήση των φωτοσωλήνων, μπορούμε να οδηγήσουμε το ηλιακό φώς εκεί που το χρειαζόμαστε ώστε να κάνουμε κάθε χώρο φωτεινό, χρηστικό και ευχάριστο. Οι φωτοσωλήνες μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε είδους στέγης (κεκλιμένη κεραμοσκεπή ή επίπεδο δώμα) και να αναβαθμίσουν σημαντικά σκοτεινούς χώρους χωρίς παράθυρα ακόμα και στο υπόγειο.

Με την εγκατάσταση των φωτοσωλήνων επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας καθώς σε μια ηλιόλουστη μέρα παρέχουν τη δυνατότητα επαρκούς φωτισμού βιομηχανικών κτιρίων, χώρων γραφείου ή και ιδιωτικών κατοικιών.

http://www.helmania....rtube/lkf30.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: