Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Μάθημα για παιδιά. Βόλτα στο δάσος της Καισαριανής

Στην ανατολική πλευρά του Λεκανοπεδίου της Αθήνας υψώνεται ο ορεινός όγκος του Υμηττού, συνολικής έκτασης 81.230 στρεμμάτων. Ο Υμηττός εκτείνεται από την Αγία Παρασκευή και τα Γλυκά Νερά, στο βόρειο τμήμα του, έως τη Βούλα και τη Βάρη, στα νότια προάστια. Αποτελεί το διαχωριστικό τείχος μεταξύ του λεκανοπεδίου της Αθήνας και της πεδιάδας των Μεσόγειων.

Πρόκειται για ένα μακρύ και στενό βουνό με την υψηλότερη κορυφή του, τον Εύζωνα, να αγγίζει τα 1.026 μ. ενώ έχει συνολικό μήκος 20 χλμ. Ένα βαθύ φαράγγι χωρίζει το βόρειο από το νότιο τμήμα του όρους, ενώ συνολικά ο Υμηττός έχει περίπου 50 σπήλαια και βάραθρα. Η κορυφή του απέχει μόλις 8 χλμ από την πλατεία Συντάγματος σε ευθεία γραμμή. Από γεωλογική σκοπιά, ο Υμηττός ανήκει στην αττικοκυκλαδική ζώνη, τα πετρώματά του περιέχουν ασβεστόλιθους, σχιστόλιθους, και μεγάλες μάζες μαρμάρου και μαρμαρυγιανών σχιστολίθων.


Το όρος προστατεύεται θεσμικά από Προεδρικό Διάταγμα (544 Δ΄/ 1978) και είναι ενταγμένος στο Δίκτυο Περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ιδιαίτερη οικολογική αξία (ΝΑΤURA 2000). Ως οικοσύστημα παρουσιάζει υψηλή βιοποικιλότητα, φιλοξενώντας ενδημικά και προστατευόμενα είδη φυτών και ζώων.

Στα όρια του Υμηττού περιλαμβάνεται μόνιμο καταφύγιο θηραμάτων, «αισθητικό δάσος» γύρω από το Μοναστήρι της Καισαριανής καθώς και περιοχές με σημαντικές αρχαιολογικές ζώνες.

Αισθητικό Δάσος Υμηττού

Το Αισθητικό δάσος Υμηττού βρίσκεται στη δυτική πλευρά του όρους και συνορεύει προς βορρά, ανατολικά και νότια με τις βραχώδεις πλαγιές του Υμηττού και στα δυτικά με την Πανεπιστημιούπολη Αθηνών και τους δήμους Καισαριανής και Βύρωνα. Η συνολική έκταση του δάσους είναι 4.460 στρέμματα και συνιστά το αποτέλεσμα της μεγάλης αναδασωτικής προσπάθειας της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών.

Η προσπάθεια της Φιλοδασικής σε συνδυασμό με την αναστήλωση της Μονής Καισαριανής, είχε ως σκοπό τη δημιουργία ενός αρμονικού συνόλου φύσης και πολιτισμού και ταυτόχρονα την προστασία των εδαφών και της αυτοφυούς βλάστησης της περιοχής, την αισθητική βελτίωση του περιβάλλοντος και την προσφορά ενός χώρου για την αναψυχή των κατοίκων της πρωτεύουσας. Ολόκληρη η έκταση που αναδάσωσε με επιτυχία η Φιλοδασική, με το ΠΔ 91/74 κηρύχθηκε «αισθητικό δάσος».

Το Αισθητικό δάσος Υμηττού απλώνεται από την άκρη της πόλης μέχρι τις βραχώδεις πλαγιές του Υμηττού στα 760 μέτρα υψόμετρο. Στην περιοχή κυριαρχούν οι μέτριες και οι ισχυρές κλίσεις (30% - 65%), και το ανάγλυφο είναι έντονο και κατακερματισμένο με πολλές λοφώδεις εξάρσεις. Το δάσος διασχίζουν τα ρεύματα του Ηριδανού και του Κουταλά με διεύθυνση από την ανατολή προς τη δύση με ελάχιστη έως μηδενική παροχή.

Η περιοχή του Αισθητικού δάσους προσφέρεται για την άσκηση ελαφρών δραστηριοτήτων αναψυχής όπως είναι η πεζοπορία και η ποδηλασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: