Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Παράμονες χωματερές στον Κηφισό

Πάρα πολλές παράνομες χωματερές κατά μήκος του Κηφισού λειτουργούν σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και βιομηχανιών. Οι δήμοι Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης και Αχαρνών δηλώνουν ότι δεν μπορούν να παρέμβουν και υποστηρίζουν ότι τόσα χρόνια ήταν δουλειά του Φορέα Διαχείρισης για την προστασία του Κηφισού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι βιομηχανίες που βρίσκονται στην Α΄ Ζώνη προστασίας του Κηφισού, δηλαδή σε απόσταση έως 50 μέτρα από την κοίτη είναι παράνομες και σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του 1994 έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί.


Όμως από τον Δεκέμβριο του 2011 έπαψε να λειτουργεί ο φορέας διαχείρισης του Κηφισού στα πλαίσια της μείωσης των υπηρεσιών του δημοσίου και δεν υπάρχει προσωπικό για τον έλεγχο και την εποπτεία.
Από τον περασμένο Δεκέμβριο ο φορέας για τον Κηφισό συγχωνεύτηκε με τον Οργανισμό του Πάρκου Αντώνης Τρίτσης και με τον Οργανισμό για την προστασία του Ελαιώνα. Δημιουργήθηκε ένας νέος φορέας που είναι Νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και έχει την επωνυμία «Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής".
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χώροι με μπάζα και σκουπίδια κατά μήκος της προστατευόμενης περιοχής έχουν πολλαπλασιαστεί Ελλοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων της περιοχής από τη ρύπανση του Κηφισού ποταμού, από την απόρριψη λυμάτων καθώς και από τις παράνομες χωματερές που έχουν δημιουργηθεί κατά μήκος του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: