Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Το νέφος καταστρέφει τον πλανήτη

Μέχρι το 2050 τουλάχιστον 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάνουν τη ζωή τους πρόωρα κάθε χρόνο εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Αυτή είναι η πρόβλεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που σε νέα έκθεσή του προειδοποιεί ότι, εάν δεν χαραχθούν πιο φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα, η παγκόσμια παραγωγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα αυξηθεί κατά 50% έως το 2050.

Στην έκθεση με τίτλο «Οι Συνέπειες της Αδράνειας», ο οργανισμός αναφέρει ότι σε τέσσερις δεκαετίες, η παγκόσμια οικονομία θα έχει τετραπλασιαστεί, ενώ ο κόσμος θα καταναλώνει 80% περισσότερη ενέργεια σε σχέση με σήμερα. Αυτό που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχει αλλάξει είναι το ενεργειακό μείγμα: «τα ορυκτά καύσιμα θα καλύπτουν περίπου το 85% της ενεργειακής ζήτησης, κάτι που σημαίνει 50% αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και επιδείνωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις», όπως σημειώνουν οι συντάκτες.

Εάν οι προβλέψεις αυτές επαληθευτούν, η Γη θα βρεθεί σε τροχιά αύξησης των μέσων θερμοκρασιών της κατά 3 - 6 βαθμούς Κελσίου έως το 2100. Πολλά είδη θα οδηγηθούν στον αφανισμό, θα ασκηθεί τεράστια πίεση στους φυσικούς πόρους, ενώ τα πρωτογενή δάση με τα πλούσια οικοσυστήματά τους θα συρρικνωθούν κατά 13%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: