Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Η μουσική συναντά την ανακύκλωση

Όταν η τέχνη συναντά την ανακύκλωση ή και το αντίθετο, γίνονται απίστευτα πράγματα.
 
Βιολιά από τζιν, κιθάρες από χαρτί, πιάνο από ύφασμα: Μουσικά όργανα, όλα χρηστικά και όχι διακοσμητικά, όπως θα περίμενε κανείς, που εμπνεύστηκε ο φύλακας ενός μουσικού σχολείου στην Κομοτηνή!
Ο 44χρονος Χρήστος Τσόνιας δεν γνωρίζει πολλά από μουσική. Φαίνεται, όμως, πως ποτέ δεν τον άφηνε αδιάφορο. Όταν του γεννήθηκε η ιδέα να φτιάξει ένα μουσικό όργανο από ανακυκλωμένα υλικά, σίγουρα δεν περίμενε πως μέσα σε ένα χρόνο το εγχείρημά του θα προχωρήσει τόσο ώστε να δημιουργηθούν δύο ορχήστρες.

Ξεκίνησε επισκευάζοντας δύο σπασμένα βιολιά και επειδή αγαπά να συγκεντρώνει διάφορα αντικείμενα, ουσιαστικά άχρηστα, σκέφτηκε με αυτά να φτιάξει ένα μουσικό όργανο, εφαρμόζοντας επί της ουσίας της ιδέα της ανακύκλωσης.

Με τη βοήθεια και τις συμβουλές των μουσικών που τον περιβάλλουν άρχισε να κατασκευάζει τα μοναδικά και πρωτότυπα μουσικά όργανα.

Παράλληλα, δημιουργήθηκαν δύο μουσικά σχήματα: Η EcoArt Band, που έχει στο ρεπερτόριό της, κλασσική μουσική, τζαζ και ορχηστρικά κομμάτια και η Arteco Band που παίζει κυρίως έντεχνη ελληνική και ξένη μουσική.

Παρότι είναι νέα ως συγκροτήματα, έχουν ήδη κάνει αρκετές εμφανίσεις και «κλέβουν την παράσταση», όχι μόνο για το ταλέντο τους, αλλά και για τα ιδιότροπα μουσικά όργανα που παίζουν.

Τα ανακυκλωμένα μουσικά όργανα που κατασκευάζει ο κ.Τσόνιας έχουν αρχίσει να αποκτούν μεγάλη δημοσιότητα που έχει φτάσει μέχρι την Αμερική.

Στην EcoArt Band συμμετέχουν ο μαέστρος Δημήτρης Σβυντρίδης, ο Φώτης Ζανελάρης, η Ευγενία Πετμεζά και η Φωτεινή Τσιαλίκη. Στην Arteco Band μαέστρος είναι ο Παντελής Καραματσούκης και παίζουν η Αναστασία Βασιλειάδου, ο Κωνσταντίνος Πανδής και η Αναστασία Βασιλειάδου.

Μερικά από τα πρωτότυπα μουσικά όργανα εκτίθενται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, στο πλαίσιο της έκθεσης «Η τέχνη της Ανακύκλωσης. Μην το πετάς», που θα διαρκέσει έως τις 6 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: