Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Περιβαλλοντική αδειοδότηση για επιχειρήσεις

Απολογισμό των προσπαθειών που αφορούν την επιτάχυνση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης πραγματοποίησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, υπενθυμίζοντας την δέσμευση που ανέλαβε, τον Ιούνιο του 2011, για την ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας στη χώρα. Επιπλέον, τονίζεται ότι εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2012 η Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) κατάταξης σε ομάδες και κατηγορίες-υποκατηγορίες, των δημόσιων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων, ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες θα εκδοθούν: η ΥΑ καθορισμού των διαδικασιών για την ενσωμάτωση στις ΑΕΠΟ της άδειας έγκρισης επέμβασης σε δάση-δασικές εκτάσεις, η ΥΑ καθορισμού του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ), κλπ.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια των οκτώ μηνών που μεσολάβησαν, έχει ψηφιστεί και από τα τέλη του Σεπτέμβρη 2011 έχει τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις (Ν. 4014/11), με τον οποίο απλοποιούνται και εξορθολογίζονται οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ, παράλληλα, μειώνονται οι απαιτούμενοι χρόνοι, χωρίς να υπάρχουν «εκπτώσεις» σε θέματα προστασίας του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
Έτσι, σήμερα, έχουν αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά δεκάδες επενδυτικά σχέδια που αφορούν σε ευρύ φάσμα διαφορετικών ειδών έργων, όπως: έργα υποδομής, ΑΠΕ, έργα αξιοποίησης ορυκτών πρώτων υλών, έργα τουριστικού τομέα, βιομηχανικές μονάδες, κλπ.
Αναλυτικότερα, έχουν υπογραφεί από τον Υπουργό ΠΕΚΑ περίπου 310 αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, με μέσο μηνιαίο ρυθμό 39 αποφάσεις, ρυθμός που είναι πολύ αυξημένος σε σχέση με αυτόν των προηγούμενων μηνών που ήταν 19 αποφάσεις μηνιαία.
Με τον τρόπο αυτό κινητοποιούνται όλο και περισσότεροι πόροι και αναπτύσσονται / δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
Οι χρόνοι υπογραφής των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) (μετά την προώθηση των σχετικών σχεδίων από τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες) & με βάση τις προβλέψεις του Ν. 4014/11, έχουν σημαντικά μειωθεί και κυμαίνονται πλέον από 5-20 ημέρες.
Υπενθυμίζεται ότι προ του Ν. 4014/11 η ΑΕΠΟ ήταν Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) κατ΄ελάχιστον 2 υπουργών (για πολλές ΑΕΠΟ απαιτείτο η συνυπογραφή 3 ή και 4 ή και 5 υπουργών) και οι απαιτούμενοι χρόνοι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υπογραφής τους ήταν πολύ έως πάρα πολύ μεγαλύτεροι. Ενδεικτικά και ως παραδείγματα αναφέρεται, ότι για την έκδοση των ΚΥΑ ΑΕΠΟ έργων υποδομής οι μέσοι απαιτούμενοι χρόνοι ήταν 3 μήνες, ενώ για την έκδοση των ΚΥΑ ΑΕΠΟ εξορυκτικών δραστηριοτήτων οι μέσοι απαιτούμενοι χρόνοι ήταν 18 μήνες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΚΕΡΜΙΤΖΟΓΛΟΥ.ΟΜΟΡΦΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΑ. ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΤΕ ΕΝΗΜΕΡΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ .
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ