Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Αναμνήσεις για τον μαύρο χρυσό στην Ελλάδα

Ιούνιος 1991. Μόλις αρχίζει το καλοκαίρι, σε ένα αβέβαιο και ασταθές πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, το πανεπιστήμιο Πατρών το τμήμα Μηχανολόγων ζητά από δύο φοιτητές τους 3ου έτους να συνεργαστούν με αμερικανούς καθηγητές για γεωφυσικές έρευνες στην Αχαΐα.

Έπρεπε να γίνουν αρχικές γεωτρήσεις για το εάν υπάρχει πετρέλαιο στην περιοχή και μάλιστα εμπορεύσιμο.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έρχονται κοινοπραξίες αμερικανικών, βρετανικών και ιταλικών συμφερόντων και ζητούν άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων. Οι κοινοπραξίες ονομάζονται Entreprise, Union Texas, Mol και Triton και συνεργάζονται με την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια. Οι έρευνες γίνονται σε Ιωάννινα, ΒΔ Πελοπόννησο, Αιτωλοακαρνανία και δυτικό Πατραϊκό κόλπο. Σε όλη τη δεκαετία του 1990 έγιναν 160 επιστημονικές γεωτρήσεις και μελέτη σε 40.000 χιλιόμετρα σε όλη την Ελλάδα.

Τότε τα επενδυτικά προγράμματα άγγιζαν σε κόστος τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Είχαν γίνει πριν έρευνες για πετρέλαιο στην περιοχή Κερί Ζακύνθου και τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Κακής ποιότητας πετρέλαιο και μικρή απόδοση που με το ζόρι έφταναν τους 20 τόνους την ημέρα.

Οι έρευνες ξεκινούν στη θαλάσσια περιοχή των Παξών, στον Πατραϊκό κόλπο, στο Κατάκωλο και στην Αιτωλοακαρνανία. Ένας αμερικανός καθηγητής που δεν θυμάμαι το όνομά του μου έλεγε συνεχώς: «μια εικόνα για την ποσότητα του πετρελαίου μας την δείχνει το πάχος των ιζημάτων. Θα πρέπει όμως αυτό το πετρέλαιο να είναι εμπορεύσιμο. Να μην έχουμε προβλήματα με τη γεωλογία, το διοξείδιο του θείου και τα ιζήματα. Επίσης το βάθος της γεώτρησης να μην είναι τεράστια μεγάλο».

Έτσι ξεκίνησα να βοηθώ την ερευνητική ομάδα στο Κατάκωλο. Είχαμε την ελπίδα ότι κάτι μπορούμε να βρούμε. Περνούσαν οι ημέρες, οι μήνες και είχαμε όλη στην ομάδα την ελπίδα ότι θα... σκάσει η φλέβα.

Μαθαίνω ότι η εταιρεία TRITON ξεκινάει τις έρευνες κοντά στον Εύηνο ποταμό συνεργάζονται με έλληνες επιστήμονες από τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Λίγο πριν το τέλος της δεκαετίας του '90, μιλούσαν πολλοί και έλεγαν απίστευτα νούμερα. «Θα έχουμε πετρέλαιο συνολικής δυναμικότητας 30.000 βαρελιών την ημέρα». Να σας πω τι έγινε; Από το 2002 και μετά όλες οι κοινοπραξίες εγκατέλειψαν την Ελλάδα διότι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι υδρογονάνθρακες που υπάρχουν και εντοπίστηκαν δεν είχαν... εμπορική αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: