Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Πως ανακυκλώνουμε τους λαμπτήρες. Μικρά μυστικά

Υπήρχαν πολλά αιτήματα για την ανακύκλωση των λαμπτήρων. Σας δίνουμε μερικές απαντήσεις μέσα από την ενημέρωση που είχαμε από τους ανθρώπους της φωτοκύκλωσης

Όλα τα είδη φωτιστικών ανακυκλώνονται και από τα υλικά τους προκύπτουν μέταλλα σιδηρούχα, χαλκός, αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό κ.λ.π. τα οποία επαναχρησιμοποιούνται σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Τα προϊόντα ειδικής διαχείρισης που προκύπτουν προωθούνται σε ειδικά αδειοδοτημένες εταιρίες για την περαιτέρω επεξεργασία τους. Τα ανακυκλώσιμα είδη είναι τα παρακάτω:

1. Παντός είδους Φωτιστικά συμπεριλαμβανομένων και των οικιακών

2. Άλλος φωτιστικός εξοπλισμός και εξοπλισμός προβολής ή ελέγχου του φωτός και των λαμπτήρων πυράκτωσης.3. Λαμπτήρες Πυράκτωσης

ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΔΟ ΚΑΘΩΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ ΚΑΘΩΣ ΤΥΧΟΝ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΟΥΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟ .

 4. Ευθείς λαμπτήρες φθορισμού.

5. Λαμπτήρες φθορισμού μικρών διαστάσεων

6. Λαμπτήρες εκκενώσεως υψηλής πιέσεως, συμπεριλαμβανομένων των λαμπτήρων νατρίου, υδραργύρου και των λαμπτήρων αλογονούχων μετάλλων.

Ανακυκλώστε λαμπτήρες και βοηθήστε το περιβάλλον. Οι μεταχειρισμένοι λαμπτήρες προωθούνται σε ειδικές βιομηχανίες ανακύκλωσης και από αυτούς προκύπτουν τα κάτωθι :

ΓΥΑΛΙ Η ποσότητα γυαλιού χρησιμοποιείται για την κατασκευή καινούργιων λαμπτήρων.

ΜΕΤΑΛΛΑ Η ποσότητα μετάλλου που προκύπτει ανακυκλώνεται πλήρως.

ΠΟΥΔΡΑ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ Οι πούδρες φθορισμού διαχωρίζονται και επαναχρησιμοποιούνται..

ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ Αφού καθαρισθεί επαναχρησιμοποιείται

Γενικές προφυλάξεις για τους λαμπτήρες.

Με την κατάργηση των λαμπτήρων πυράκτωσης όλο και περισσότεροι λαμπτήρες που περιέχουν υδράργυρο ( λαμπτήρες οικονομίας ή εξοικονόμησης ενέργειας) θα χρησιμοποιούνται . Αυτός ο υδράργυρος και τα παράγωγα του μπορεί να εισέλθει στο οικοσύστημα μας. Είναι λοιπόν ευθύνη όλων μας να περιορίσουμε αυτές τις πιθανότητες . Κατά το βίδωμα ή το ξεβίδωμα των λαμπτήρων κρατάτε τους από την πλαστική βάση τους και όχι από το γυάλινο κάλυμμα. Τοποθετήστε τον καμένο λαμπτήρα στο κουτί του καινούργιου με ασφάλεια και τέλος στον κάδο συλλογής λαμπτήρων της Φωτοκυκλωσης.
Σε περίπτωση που κατά την διαδικασία περισυλλογής σπάσει κάποιος λαμπτήρας είναι σημαντικό να ακολουθηθεί η παρακάτω διαδικασία:
- Ανοίγουμε το παράθυρο-α για να αεριστεί καλά ο χώρος για αρκετές ώρες
- Κατά την περισυλλογή των θραυσμάτων φοράμε γάντια
- Μαζεύουμε τα υπολείμματα και τα κλείνουμε σε αεροστεγή συσκευασία.
- Τα μικροθραύσματα από τους λαμπτήρες να συλλεχθούν με μια αυτοκόλλητη ταινία και όχι με άλλο μέσο .
- Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα γιατί ο υδράργυρος που περιέχουν οι λάμπες θα απλωθεί σε ολόκληρο το χώρο και τη σκούπα.- Το εναποθέτουμε σε κάδο λαμπτήρων της ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗΣ Α.Ε

http://www.fotokiklosi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: