Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012

Ιδέα. Φτιάχνουμε παραδοσιακό κυπριακό χαλούμι



Το χαλούμι ή χαλλούμι είναι γνωστό ευρύτερα ως κυπριακό τυρί, αν και παρασκευάζεται και παράγεται και σε άλλες περιοχές π.χ. στην Αίγυπτο. Είναι ημίσκληρο τυρί, το οποίο κατασκευάζεται από μείγμα αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος, ή εξ ολοκλήρου από αιγοπρόβειο γάλα και μπορεί να ψηθεί στη σχάρα ή στο τηγάνι.
Έχει άσπρο χρώμα και σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν λειώνει στην υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται κατά το ψήσιμό του.
Στην Κύπρο ήταν ήδη γνωστό πριν από την κατάκτηση της νήσου από τους Τούρκους το 1571 μ.Χ.

Όσον αφορά την ετυμολογία της λέξεις υπάρχουν δύο εκδοχές: α) ότι παράγεται από την αρχαία ελληνική λέξη ἅλμη και β) ότι προέρχεται από τα αρχαία αιγυπτιακά μέσω τους κοπτικού ialom.
Η σημασία του τυριού αυτού στο νησί είναι πολύ μεγάλη ώστε να θεωρείται το κατ' εξοχήν κυπριακό τυροκομικό προϊόν, τόσο εντός της Κύπρου, όσο και στον υπόλοιπο Ελληνισμό και τη Δύση.


Τι χρειαζόμαστε:

  • 1-1,5 λιτρο γαλα φρεσκο
  • πιτια ~1/2 κουταλακι του γλυκου
  • αλατι
  • δυοσμο ξερο

Πως το κάνουμε:

  1. Σε μια κατσαρολα βαζω το γαλα. Το ζεσταίνω (χωρίς να βράσει).
  2. Το αποσύρω από την εστία και ριχνω μεσα την πιτια, αφηνω να κατσει 30' και ανακατευω
  3. Με το ανακατεμα χωριζει το τυρι απο τον ορο [τυρογαλο]
  4. Μαζευω με τρυπητη κουταλα το τυρι
  5. Το βαζω σε τουλουπανι ή τουλι αν εχω να στραγγισει με βαριδι απο πανω
  6. Οταν γινει δηλ στεγνωσει το κοβω κομματια
  7. Ζεσταινω το τυρογαλο και βαζω μεσα τα κομματια να μαλακωσουν λιγο



  8. Τελος πλαθω, μαλακα, με αλατι και δυοσμο ξερο και ειναι ετοιμο
Δημοσίευση σχολίου