Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012

Ιδέα. Φτιάχνουμε τον δικό μας κάδο ανακύκλωσης

 

Φτιάχνουμε το δικό μας Μπλε Κάδο Ανακύκλωσης

Αφού έχει προηγηθεί συζήτηση για την πληθώρα των σκουπιδιών από τις συσκευασίες, προτείνουμε να δημιουργήσουμε τον δικό μας Μπλε Κάδο ανακύκλωσης στο σπίτι. Μπορούμε να ντύσουμε με μπλε αυτοκόλλητο ένα μεγάλο χαρτόκουτο και να ξεκινήσουμε πρόγραμμα ανακύκλωσης στο σπίτι ή στο σχολείο κάνοντας διαχωρισμό των συσκευασιών από τα υπόλοιπα σκουπίδια.
Στη συνέχεια μπορούμε να μεταφέρουμε μαζί με τα παιδιά τα υλικά που έχουμε διαχωρίσει στους αντίστοιχους μπλε κάδους που βρίσκονται στο κοντινότερο σημείο. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν πώς να εξοικονομούν ενέργεια και να προστατεύουν την φύση, να δημιουργούν λιγότερα απορρίμματα, να γίνονται υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες.
Επίσης με την ταξινόμηση των υλικών γίνεται αβίαστα η εισαγωγή σε απλές προμαθηματικές έννοιες (ομαδοποίηση, ταξινόμηση, αναλογίες, ποσότητες).

 

Φτιάχνουμε τις δικές μας κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά

Πριν πάμε τα ανακυκλώσιμα υλικά μας στον Μπλε κάδο της γειτονιάς, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε οτιδήποτε από τα ήδη χρησιμοποιημένα υλικά μας.
Με φαντασία, διάθεση και μεράκι μπορούμε να μετατρέψουμε τα άδεια κεσεδάκια από γιαούρτια σε ένα μικρό φυτώριο, τα ρολό από το χαρτί υγείας να γίνουν μια καταπληκτική μολυβοθήκη, το άδειο γυάλινο βάζο να μετατραπεί σε ένα υπέροχο κηροπήγιο, μια χαρτοσακούλα να μεταμορφωθεί σε μια γαντόκουκλα για κουκλοθέατρο κοκ.
Εκτός από την διέγερση της φαντασίας, δίνεται μια διέξοδο στις καλλιτεχνικές τάσεις του παιδιού, ελέγχονται και συντονίζονται οι λεπτές κινήσεις των χεριών του, ενώ παράλληλα τα παιδιά μαθαίνουν να μην κάνουν υπερκατανάλωση αγαθών χρησιμοποιώντας ξανά και ξανά το κάθε αγαθό.http://youtu.be/DIOpufkSZ8U

Δεν υπάρχουν σχόλια: