Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Υστερούν σε ανακύκλωση Αθήνα και Θεσσαλονίκη

 Πολύ χαμηλές επιδόσεις στην Ανακύκλωση έχουν οι δύο μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Μπορεί να έχουν συνεργασίες με τα συστήματα ανακύκλωσης, υστερούν όμως στην ενημέρωση.

Ανακύκλωση στην Αθήνα.

Πάνω από 4.000 μπλε κάδοι έχουν τοποθετηθεί σε όλη την έκταση του Δήμου. Στους κάδους αυτούς πετάγονται κάθε είδος ανακυκλώσιμης συσκευασίας εκτός από τα ειδικά απορρίμματα. Τα ανακυκλώσιμα υλικά απορρίπτονται στους κάδους αυτούς χωρίς να είναι σε σακούλες ενώ τα υλικά συσκευασίας πχ. χαρτοκιβώτια οφείλουν να είναι συμπιεσμένα ώστε να μην καταλαμβάνουν πολύ χώρο.
Κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης
Υπάρχουν 30 ολοκληρωμένα κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε πλατείες σε όλη την έκταση του Δήμου, στα οποία συλλέγονται ξεχωριστά πλαστικά μπουκάλια, γυάλινα μπουκάλια, μεταλλικά κουτάκια, χάρτινες συσκευασίες και ειδικά απορρίμματα όπως κινητά τηλέφωνα και μπαταρίες. Με την ανακύκλωση των απορριμμάτων τους στο σύστημα αυτό οι πολίτες είτε κερδίζουν εκπτωτικά κουπόνια είτε κάνουν δωρεά το χρηματικό ποσό υπέρ κοινωνικών σκοπών. Ο σχεδιασμός προβλέπει ο αριθμός των κέντρων ανταποδοτικής ανακύκλωσης να ανέλθει στα 100 στην επόμενη τετραετία.

Κώδωνες συλλογής χαρτιού και χαρτονιών
Έχουν τοποθετηθεί 158 κίτρινοι κώδωνες για τη συλλογή έντυπου χαρτιού και χάρτινων συσκευασιών χωρητικότητας 3,3 m3. Η συλλεγόμενη ποσότητα χαρτιού υπολογίζεται σε 550 tn ετησίως.

Κώδωνες συλλογής γυαλιού
Έχουν τοποθετηθεί 20 κώδωνες συλλογής γυαλιού σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Ανακύκλωση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού υλικού
Ο Δήμος Αθηναίων συνεργάζεται με εγκεκριμένο σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού υλικού. Ήδη συλλέγει ποσότητες οι οποίες οδηγούνται προς ανακύκλωση. Οι δημότες μπορούν να απευθύνονται στο 1960 για να κανονιστεί ο χώρος και ο χρόνος που μπορούν να απορρίψουν τα εν λόγω αντικείμενα ώστε να περισυλλεχθούν από τα συνεργία του δήμου. Είναι σημαντικό οι συσκευές να απορρίπτονται με προσοχή ώστε να μην σπάσουν και να εμποδιστεί η διαρροή επικίνδυνων ουσιών στο περιβάλλον.

Ανακύκλωση μπαταριών
Ο Δήμος Αθηναίων στηρίζει τα εγκεκριμένα συστήματα ανακύκλωσης μπαταριών (αυτοκινήτου και φορητών) και οδηγεί προς ανακύκλωση τις μπαταρίες που συλλέγει.

Ανακύκλωση παλαιών αυτοκινήτων
Ο Δήμος Αθηναίων συνεργάζεται με τα εγκεκριμένα συστήματα ανακύκλωσης παλαιών αυτοκινήτων και οδηγεί προς ανακύκλωση τα εγκαταλελειμμένα οχήματα που περισυλλέγει.

Ανακύκλωση λιπαντικών ελαίων
Ο Δήμος Αθηναίων συλλέγει τα λιπαντικά έλαια από τον μηχανολογικό εξοπλισμό του και οδηγούνται προς ανακύκλωση στο εγκεκριμένο σύστημα με το οποίο συνεργάζεται ο Δήμος.

Ανακύκλωση ελαστικών οχημάτων
Ο Δήμος Αθηναίων συλλέγει τα ελαστικά από τα οχήματα του στόλου του και οδηγούνται προς ανακύκλωση στο εγκεκριμένο σύστημα με το οποίο συνεργάζεται ο Δήμος.

Υπόγειο Σύστημα Ανακύκλωσης
Ο Δήμος Αθηναίων έχει τοποθετήσει υπόγειο σύστημα ανακύκλωσης, για οποιοδήποτε ανακυκλώσιμο υλικό, στην Πλατεία Πέτρουλα στην περιοχή του Κολωνού.

Ανακύκλωση χαρτιού
Ο Δήμος Αθηναίων παραχωρεί δωρεάν κάδους ανακύκλωσης χαρτιού εσωτερικού χώρου σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Ανακύκλωση δήμου Θεσσαλονίκης.

Η ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού, αλουμινίου, ορυκτέλαιων, ελαστικών, κ.α. αποτελεί για τον Δήμο Θεσσαλονίκης πρωτοβουλία πρώτης προτεραιότητας και στο πλαίσιο των προγραμμάτων ανακύκλωσης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει με επιτυχία και στην εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, σε συνεργασία με την «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.».

Δεν υπάρχουν σχόλια: