Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Συμβουλές και συντήρηση στο αυτόματο πότισμα



Μας ζήτησαν αρκετοί πως μπορούμε να κάνουμε σωστή συντήρηση στο αυτόματο πότισμα. Σας δίνουμε μερικές συμβουλές όπως τις λαμβάνουμε από την εταιρεία rainbird

Όπως ένα αυτοκίνητο που παραμένει ακίνητο για τέσσερις κρύους μήνες, έτσι και τα συστήματα εκτοξευτήρων χρειάζονται ρύθμιση πριν αρχίσουν να λειτουργούν εντατικά, για να διατηρήσουν το γρασίδι και τον κήπο σας σε καλή κατάσταση κατά τη διάρκεια ενός ζεστού καλοκαιριού. Έτσι λοιπόν, πριν επιστρατεύσετε τα εργαλεία για το γρασίδι και τον κήπο αυτήν την άνοιξη, αφιερώστε λίγο χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι το σύστημα ποτισμού σας βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Αφιερώνοντας λίγες ώρες για να το ρυθμίσετε, μπορείτε να εξοικονομήσετε νερό, χρήματα και κυρίως να αποτρέψετε την καταστροφή στη μέση του καλοκαιριού. Ακολουθούν δέκα συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι το σύστημά σας είναι έτοιμο για άλλη μια σεζόν έξυπνου ποτίσματος...

1. Ετοιμάστε το χρονοδιάγραμμά σας... Προετοιμάστε τους προγραμματιστές και τα χρονοδιαγράμματα ποτίσματος. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται και τα εξής: καθαρισμός του χρονοδιακόπτη από τους ιστούς αράχνης, διασφάλιση ότι οι ρυθμίσεις που έχετε επιλέξει είναι κατάλληλες για τις αρδευτικές σας ανάγκες του χώρου, έχοντας κατά νου και τις αναμενόμενες βροχοπτώσεις.

2. Καθαρίστε τους εκτοξευτήρες...Βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν συσσωρευτεί πέτρες, ακαθαρσίες, άμμος και άλλα κατάλοιπα που ενδεχομένως να παρεμποδίζουν την ομαλή παροχή νερού από τους εκτοξευτήρες, διότι η ανομοιόμορφη κατανομή μπορεί να οδηγήσει στην παροχή υπερβολικά μεγάλης ποσότητας νερού σε ορισμένες περιοχές και ανεπαρκούς ποσότητας σε κάποιες άλλες, με αποτέλεσμα ένα μη υγιές και αποχρωματισμένο τοπίο.


3. Κάντε το τεστ με τα αλουμινένια κουτάκια...Κάντε το τεστ με τα αλουμινένια κουτάκια για ομοιόμορφο πότισμα. Τοποθετήστε ανοιχτά, άδεια αλουμινένια κουτάκια ή χάρτινα κύπελλα στην αυλή σας σε απόσταση 3-5 μέτρα μεταξύ τους και αρχίστε το πότισμα. Συγκρίνετε τη στάθμη του νερού στο καθένα. Αν η στάθμη του νερού διαφέρει σημαντικά, ρυθμίστε το μοτίβο παροχής και ψεκασμού των εκτοξευτήρων αναλόγως.

4. Αντικαταστήστε τα παλιά με νέα...Αντικαταστήστε τα ραγισμένα, σπασμένα ή φθαρμένα πλαστικά ακροφύσια. Τα ακροφύσια και οι εκτοξευτήρες έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν τη φυσιολογική φθορά κατά το πότισμα, αλλά η απόδοσή τους μπορεί να επηρεαστεί από τις μηχανές κουρέματος γρασιδιού, το σκυλί του γείτονα ή από την περιέργεια των παιδιών. Η κακή επίδραση ενός σπασμένου εκτοξευτήρα είναι εμφανής στο γρασίδι, στους κήπους και στους λογαριασμούς του νερού. Επομένως είναι σημαντικό να τους ελέγχετε και να τους αντικαθιστάτε σε τακτά διαστήματα.

5. Ακολουθήστε τον κανόνα των έξι (ιντσών)...Ποτίστε το έδαφος μέχρι να κορεστεί σε βάθος έξι ιντσών (15 εκ.). Βυθίστε ένα κατσαβίδι στο χώμα, για να διαπιστώσετε μέχρι ποιο βάθος έχει απορροφηθεί το νερό. Αν το κατσαβίδι συναντήσει αντίσταση λόγω ξηρού χώματος σε βάθος μικρότερο των 6 ιντσών από την επιφάνεια, ρυθμίστε τους χρόνους ποτίσματος, για να αυξήσετε την ποσότητα νερού για τον κορεσμό του εδάφους.


6. Θέστε σε λειτουργία τους εκτοξευτήρες...Καθώς είναι καλύτερα να ποτίζετε το γρασίδι και τον κήπο σας τις πρωινές ώρες, υπάρχει περίπτωση να μην εντοπίσετε έγκαιρα κάποιο πιθανό πρόβλημα. Ενεργοποιήστε το αρδευτικό σύστημα, φορέστε το μαγιό σας και βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν σωστά.

7. Αδειάστε τους εκτοξευτήρες...Βγάλτε τα ακροφύσια απο δύο εκτοξευτήρες και κατόπιν ενεργοποιήστε το αρδευτικό σύστημα για δύο ή τρία λεπτά. Με τον τρόπο αυτό απομακρύνονται όλες οι ακαθαρσίες που μπορεί να συσσωρεύτηκαν το χειμώνα και αποκαθίσταται η πίεση του αέρα μέσα στους υπόγειους σωλήνες.

8. Εξετάστε τις βάνες...Οι βάνες ρυθμίζουν την κατανομή του νερού σε ολόκληρο το σύστημα. Αν υπάρχει διαρροή σε μια βάνα, το νερό χάνεται, ενώ αυξάνεται και ο λογαριασμός του νερού. Ελέγξτε οπτικά όλες τις βάνες, για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν σωστά. Αν παρατηρείται υπερβολική υγρασία σε ορισμένα σημεία του γρασιδιού, με αποτέλεσμα κάποια να είναι λασπώδη ή/και κάποια άλλα ξηρά, αναζητήστε την αιτία σε κάποια βάνα με διαρροή.

9. Να είστε έτοιμοι...Αντικαθιστάτε την εφεδρική μπαταρία στο χρονοδιακόπτη/ προγραμματιστή κάθε 6 μήνες και διατηρείτε ένα αντίγραφο του χρονοδιαγράμματος ποτίσματος. Μια έξαρση του ηλεκτρικού ρεύματος ή μια στιγμιαία διακοπή τη νύχτα μπορεί να μηδενίσει το χρονοδιακόπτη/προγραμματιστή και να σβήσει όλα τα προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα ποτίσματος, γεγονός που μπορεί να μην γίνει αντιληπτό μέχρι το γρασίδι να αρχίσει να χάνει το πράσινο χρώμα του. Μια νέα εφεδρική μπαταρία παρέχει αρκετή ισχύ ώστε να μην χάνονται τα προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα μέχρι την αποκατάσταση της παροχής ρεύματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: