Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Οι νέες οικολογικές εστίες θέρμανσης



Μας έστειλαν ένα ενδιαφέρον άρθρο για τις νέες εστίες θέρμανσης σπιτιού που υπάρχουν στο εμπόριο. Σε αυτό το κείμενο γνωρίζουμε και σε επόμενο άρθρο θα παρουσιάσουμε εταιρείες, μάρκες, κόστος κλπ.

Ευκαιρία να απαλλαγείτε από τις πολυέξοδες μεθόδους θέρμανσης, σας προσφέρουν νέες σόμπες και θερμάστρες που χρησιμοποιούν δημητριακά για καύσιμο. Πρόκειται για λύση που βοηθά τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά καθώς μειώνονται τα έξοδα για αγορά καυσίμων και ταυτόχρονα οι εκπομπές αερίων από την καύση πετρελαίου.

Τέτοιες σόμπες μπορούν να καίνε εναλλακτικά καύσιμα όπως προϊόντα βιομάζας, δηλαδή κόκους δημητριακών, κουκούτσια μέχρι και ροκανίδια. Από τη στιγμή που οι τιμές πετρελαίου έχουν πάρει την ανιούσα και σταδιακά τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, είναι μια αρκετά συμφέρουσα λύση. Στρέφονται όλο και περισσότεροι λοιπόν προς αυτή τη διέξοδο καθώς εκτός των άλλων είναι εξίσου αποδοτικές με τις αντίστοιχες ηλεκτρικές σόμπες. Δεν είναι τυχαίο που τέτοιου είδους θερμάστρες χρησιμοποιούνται σε χώρες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Αν και το κόστος αγοράς και συντήρησης ενός τέτοιου μηχανήματος μπορεί να φαίνεται δαπανηρό, μακροπρόθεσμα αποσβαίνει τα χρήματά του εαν αναλογιστούμε τις αγορές άλλων καυσίμων, όπως το φυσικό αέριο, προπάνιο, το ξύλοκαι το μαζούτ. Το καλαμπόκι για παράδειγμα είναι φθηνό καύσιμο και μπορεί να αγοραστεί ακόμα φθηνότερα από αποθήκες σιτηρών ή καταστήματα προμήθειας αγροκτημάτων. Επίσης πρόκειται για μηχανήματα που είναι και εύκολα στη χρήση καθώς συχνά διαθέτουν ηλεκτρική ανάφλεξη και αυτόματομηχανισμό για να τροφοδοτεί συνεχώς τοκαλαμπόκιή το αντίστοιχο προϊόν για καύση. Εκτός της εξοικονόμησης χρημάτων τέτοιες σόμπες δεν παράγουν μαύρο καπνό, όπως όσες καίνε πετρέλαιο, ενώ σημαντικό είναι πως εκτός του ελάχιστου ποσού απορριμάτων στον αέρα, το αέριο που εκπέμπεται είναι άοσμο.
Αυτό που χρειάζεται να λάβουμε υπόψη μας είναι πως απαιτείται και ο ανάλογος χώρος για την αγορά μιας «εναλλακτικής σόμπας». Είναι απαραίτητο ένα είδος αποθήκης για το απόθεμα του «καυσίμου» καθώς η αγορά τέτοιου είδους προϊόντων γίνεται σε μεγάλα μεγέθη. Υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος πυρκαγιάς ή τραυματισμου και για το λόγο αυτό, απαιτείται η ανάλογη προσοχή κατά την τοποθέτηση των εναλλακτικών καυσίμων στη σόμπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: