Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Μειώνουμε την κατανάλωση πετρελαίου με... θερμιδομετρητές


Η αυτόνομη θέρμανση με ωρομετρητές είναι μία πρόχειρη και άδικη μέθοδος επιμερισμού των δαπανών της θέρμανσης. Αυτό συμβαίνει γιατί χρεώνει χωρίς να υπολογίζει την θερμοκρασία του εισερχόμενου νερού , την θερμοκρασία του εξερχόμενου νερού και την ποσότητα του νερού που εισήλθε στο διαμέρισμα.

Με αποτέλεσμα να χρεώνει σε μία ώρα την ίδια ‘κατανάλωση’ όταν το νερό είναι 50 βαθμούς Κελσίου και την ίδια την ίδια ‘κατανάλωση’ όταν το νερό κάποια άλη στιγμή είναι 80 βαθμούς Κελσίου ακόμα σε δύο διαμερίσματα που έχουν τα ίδια τετραγωνικά και τα ίδια σώματα αλλά το ένα έχει ανοικτά πόρτες παράθυρα και το άλλο κλειστά αυτά τα δύο διαμερίσματα θα χρεωθούν την ίδια κατανάλωση σε μία ώρα λειτουργίας του καλοριφέρ ενώ στην πράξη στο διαμέρισμα με τις πολλές απώλειες η πραγματική του κατανάλωση μπορεί να είναι διπλάσια του άλλου με τα κλειστά πορτοπαράθυρα.

Οι θερμιδομετρητές κάνουν αυτό που περιγράψαμε ποιο πάνω υπολογίζουν την θερμική ενέργεια που απορρόφησε κάθε διαμέρισμα σε KW/h . Αυτό το πετυχαίνουν λαμβάνοντας υπόψιν την θερμοκρασία του νερού που μπαίνει και βγαίνει από το διαμέρισμα σε συνδυασμό με τα λίτρα νερού που πέρασαν. Υπάρχουν διάφοροι τύποι θερμιδομετρητών , κατασκευαστικά τους διακρίνουμε σε ογκομετρικούς και σε θερμιδομετρητές υπερήχων.

Οι θερμιδομετρητές υπερήχων είναι περισσότερο ανθεκτικοί στις ακαθαρσίες του νερού της εγκατάστασης ενώ οι ογκομετρικοί είναι συνήθως οικονομικότεροι στην αγορά τους αλλά ευαίσθητοι στις ακαθαρσίες του νερού . Υπάρχουν θερμιδομετρητές κατάλληλοι για μικρές ή μεγάλες παροχές νερού. Οι τιμές τους στην αγορά κυμαίνονται μεταξύ 180 – 500 ευρώ ανάλογα τον τύπο και τον κατασκευαστή. Η τοποθέτηση του θερμιδομετρητή σε υπάρχουσα αυτόνομη θέρμανση απαιτεί σχεδόν μία ανακατασκευή του κολεκτέρ που βρίσκονται οι ηλεκτροβάνες του κάθε διαμερίσματος.

Αυτό γιατί πρέπει να είναι συγκεντρωμένες οι επιστροφές του κάθε διαμερίσματος σε μία σωλήνα για να μπορεί να μετρήσει ο αισθητήρας την διαφορά θερμοκρασίας του νερού. Σε γενικές γραμμές το κόστος της εγκατάστασης μπορεί να είναι από 50 – 200 ευρώ ανάλογα τις συνθήκες που επικρατούν στο κολεκτέρ των ηλεκτροβανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: