Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Παράθυρα που παράγουν.... ενέργεια

Η τεχνολογία των «ηλιακών παραθύρων» είναι γνωστή εδώ και μερικά χρόνια. Ουσιαστικά, πρόκειται για παράθυρα τα οποία λειτουργούν ως φωτοβολταϊκά και παράγουν μικρές ποσότητες ενέργειας, ενισχύοντας έτσι το ενεργειακό προφίλ του κτιρίου. Η βρετανική Oxford Photovoltaics, μια νέα εταιρία που ίδρυσαν απόφοιτοι του ομώνυμου Πανεπιστημίου, φιλοδοξεί να κυκλοφορήσει στην αγορά τα δικά της παράθυρα από το 2013.

Στόχος της είναι να μειωθεί η τιμή των συστημάτων στα 35 cents/Watt, έτσι ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμη και να έχει απήχηση στο ευρύ κοινό. Για τον σκοπό αυτό, χρησιμοποιούνται φωτοβολταϊκά λεπτού υμενίου τα οποία συνδυάζονται με ειδικό γυαλί. Μάλιστα, το τελικό προϊόν μπορεί να κατασκευαστεί σε μια γκάμα χρωμάτων, ικανοποιώντας και τις αισθητικές απαιτήσεις του πελάτη, όπως τονίζει η Oxford.

Επίσης η Sharp κυκλοφόρησε μια νέα σειρά φωτοβολταϊκών για χρήση σε παράθυρα, τα οποία έχουν αυξημένη απόδοση της τάξης του 7% που τα καθιστά ιδανικά για χρήση σε κατοικίες και γραφεία.
Τα φωτοβολταϊκά αυτά είναι διαφανή και επιτρέπουν σε μέρος του ηλιακού φωτός να διαχέεται στον εσωτερικό χώρο, ενώ παράλληλα παράγουν ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρισμό. Παράλληλα, η εταιρεία τονίζει ότι επειδή μέρος του φωτός εμποδίζεται, το αποτέλεσμα είναι ότι μειώνεται η θερμοκρασία στο εσωτερικό του κτιρίου και κατά συνέπεια δεν χρειάζεται μεγάλη κατανάλωση ενέργειας για τον κλιματισμό.



Μπορεί η απόδοση των συγκεκριμένων φωτοβολταϊκών να μην φτάνει στο 15-20% των κανονικών συστημάτων, αλλά η κατασκευή τους είναι κατάλληλη για χρήση στα παράθυρα, όπου κανονικά είναι μια επιφάνεια ακατάλληλη για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Sharp, το νέο προϊόν θα διατεθεί στην αγορά της Ιαπωνίας από την 1η Οκτωβρίου και στη συνέχεια αναμένεται να κυκλοφορήσει και στις υπόλοιπες αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: