Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Ας γνωρίσουμε τα τζάκια βιοαιθανόλης


 

 Τα οικολογικά τζάκια βιοαιθανόλης (τα λεγόμενα και τζάκια χωρίς καμινάδα), αντί για ξύλο καίνε βιοαιθανόλη. Ουσιαστικά η βιοαιθανόλη είναι οινόπνευμα, που παράγεται από βιομάζα (π.χ. από ζαχαρότευτλα) με έναν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Η βιοαιθανόλη κατά την καύση της μετατρέπεται κυρίως σε θερμότητα και λιγότερο σε υγρασία και διοξείδιο του άνθρακα, σε αντίθεση με το ξύλο το οποίο κατά την καύση του παράγει και καπνό, πίσσα και άλλα επιβλαβή αέρια. Αφού η βιοαιθανόλη δεν παράγει καπνό, δεν απαιτεί την κατασκευή καμινάδας.

Επίσης, η βιοαιθανόλη δεν έχει άσχημη οσμή, το αντίθετο: Η ίδια είναι σχεδόν άοσμη, ενώ υπάρχουν και αρώματα τα οποία μπορεί να βάλει κανείς μέσα στον θάλαμο καύσης της βιοαιθανόλης για να αρωματίζει το χώρο.

Τέλος, η καύση βιοαιθανόλης δεν παράγει καθόλου στάχτη απαλλάσοντας τον ιδιοκτήτη ενός οικολογικού τζακιού από τον καθημερινό καθαρισμό της εστίας από τη στάχτη.
Τα τζάκια χωρίς καμινάδα μπορούν να θερμάνουν το χώρο γύρω τους, ανάλογα με το μέγεθος του θαλάμου καύσης άρα και της φλόγας. Η χωρητικότητα του θαλάμου καύσης καθορίζει και την αυτονομία του τζακιού, δηλαδή το πόσες ώρες μπορεί να καίει την βιοαιθανόλη με ένα γέμισμα.
Όπως και κάθε τζάκι όμως δεν συστήνονται για χαμηλοτάβανους χώρους που δεν αερίζονται καλά και είναι κάτω από 18-19 τετραγωνικά μέτρα. Ο χώρος πρέπει να αερίζεται επαρκώς ώστε να ανανεώνεται το οξυγόνο, έτσι λοιπόν αυτά τα τζάκια δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την βασική θέρμανση ενός σπιτιού.

Ένα οικολογικό τζάκι που καίει μισό λίτρο βιοαιθανόλης ανά ώρα, παράγει θερμότητα ισοδύναμη με 3 KW, όσο δηλαδή δύο ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα των 1.500W. Η ποσότητα που θα καίγεται ανά ώρα μπορεί να ρυθμιστεί πάνω στον θάλαμο καύσης. Όσο μεγαλύτερη η φλόγα, τόσο μεγαλύτερη η φλόγα (άρα και η κατανάλωση).

Στα οικολογικά τζάκια χωρίς καμινάδα, η ένταση της φλόγας μπορεί να ρυθμιστεί. Πολύ χρήσιμα είναι και τα κεραμικά κούτσουρα που είναι μια ακριβής απομίμηση ξύλου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μερικά μοντέλα τζακιών. Έτσι ξεγελιέται το μάτι και μας δίνει την αίσθηση ότι καίγεται το ξύλο. Η φλόγα έτσι δείχνει πιο πλούσια αλλά και η αίσθηση τζακιού ρεαλιστικότερη!

Η καλύτερη (και ακριβότερη) βιοαιθανόλη είναι αυτή με καθαρότητα 100%. Πολύ καλή όμως είναι και η συνηθισμένη 96,6% η οποία καίει καλά και δυνατά, χωρίς άσχημη οσμή και επιβλαβή πρόσθετα όπως κάποιες χαμηλότερης ποιότητας με μικρότερο ποσοστό καθαρότητας.

Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα της χρήσης βιοαιθανόλης σε σχέση με ορυκτά καύσιμα:
  • Πρόκειται για ανανεώσιμη πηγή ενέργειας αφού παράγεται από βιομάζα που μπορεί να αναπαράγεται συνεχώς.
  • Δεν παράγει στο ίδιο μέγεθος ή καθόλου τα επιβλαβή αέρια άλλων πηγών ενέργειας (π.χ διοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο του άνθρακα, υδρογονάνθρακες κ.ά.), άρα βοηθά σημαντικά στη μείωση της ρύπανσης. Είναι πρακτικά σχεδόν άοσμη και δεν παράγει στάχτη.
  • Μειώνει την ενεργειακή εξάρτηση ενώ βοηθά και στη διατήρηση του αγροτικού εισοδήματος.
Υπάρχουν όμως και κάποια μειονεκτήματα, που απαιτούν την προσοχή σε επίπεδο πολιτικής:
  • Για την παραγωγή της μπορεί να εκτοπίσει σε ένα βαθμό άλλες καλλιέργειες (π.χ. τροφίμων) ανεβάζοντας την τιμή τους στην αγορά.
  • Σε πολλές περιπτώσεις έχει λίγο μεγαλύτερο κόστος από άλλα ανταγωνιστικά καύσιμα.

2 σχόλια:

τζάκια είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση για τα τζάκια βιοαιθανόλης.

Biofire είπε...

Επιπλέον πληροφορίες για τα τζάκια βιοαιθανόλης μπορείτε να δείτε εδώ
www.e-biofire.gr www.biofire.gr