Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Τα αποτελέσματα της αιθαλομίχλης


Μετρήσεις του ΥΠΕΚΑ κατά τις ημέρες των επεισοδίων «αιθαλομίχλης» λόγω της χρήσης των τζακιών (1517 και 2527 Δεκεμβρίου 2012), κατέδειξαν σημαντική αύξηση, αρκετές φορές πάνω από τα όρια, των αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μικρομέτρων (ΑΣ10), σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Υψηλές ήταν οι συγκεντρώσεις ακόμα και σε απομακρυσμένες από τον αστικό ιστό περιοχές, όπως η Πεντέλη και ο Μαραθώνας, σύμφωνα με μετρήσεις του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και μετρήσεις του Ερευνητικού Σταθμού παρακολούθησης αιωρούμενων σωματιδίων του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» στις παρυφές του Υμηττού.

Οι μετρήσεις έδειξαν επιπλέον ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των σωματιδίων αυτών
(8090%) είναι μικρά σωματίδια, με διάμετρο μικρότερη των 2.5 μικρομέτρω (ΑΣ2.5), οι επιπτώσεις των οποίων στη δημόσια υγεία είναι σαφώς μεγαλύτερες, ενώ το στρώμα αυτό της «αιθαλομίχλης» περιορίζεται και εγκλωβίζεται στα πρώτα περίπου 300 μέτρα καθ’ ύψος, γεγονός που έχει πολλές φορές δημιουργήσει αποπνικτικές συνθήκες. Εξάλλου,
ειδικά οι συγκεντρώσεις οργανικού και στοιχειακού άνθρακα (στις οποίες συμβάλλουν οι εκπομπές από καύσεις ξύλου/βιομάζας) που καταγράφηκαν στα ΑΣ2.5 στο Δημόκριτο έχουν κατά μέσο όρο διπλάσια τιμή από το Δεκέμβριο του 2010. Οι συγκεντρώσεις αυτές ήταν 510 φορές μεγαλύτερες τις βραδινές ώρες, οπότε και γίνεται χρήση της οικιακής θέρμανσης και οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τον εγκλωβισμό τους κοντά στο έδαφος.
 
Αντίστοιχες μετρήσεις στην Πάτρα δείχνουν ότι ακόμη και από την περσινή χρονιά η άνοδος των μικροσωματιδίων ήταν σημαντική (μέχρι και 160 μικρογραμμάρια στο κυβικό μέτρο γύρω στις 10 το βράδυ), ενώ οι χημικές αναλύσεις έδειξαν με σαφήνεια ότι οι αυξήσεις αυτές οφείλονταν στην καύση ξυλείας στα τζάκια. Στο σύνολο της επικρατείας υπολογίζεται ότι η καύση ξυλείας μπορεί να ρυπάνει σε ετήσια βάση, μέχρι και 3 φορές περισσότερο από ότι τα αυτοκίνητα.

Τονίζεται επίσης ότι οι πολύ μεγάλες αυτές συγκεντρώσεις σωματιδίων ΑΣ2.5 ενέχουν σημαντικό βαθμό επικινδυνότητας για τον γενικό πληθυσμό και
ιδιαιτέρως των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: