Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Τι κάνουν άλλες χώρες για την αιθαλομίχλη


Λάβαμε ένα ενδιαφέρον άρθρο για την έξαρση της αιθαλομίχλης και πως μπορούμε, να μπορούμε, να την αντιμετωπίσουμε. Στοιχεία από το 4green.gr.

Οι προτάσεις που έχουν ακουστεί
Στις προτάσεις δράσεων που τέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες μετά από σύσκεψη των αρμόδιων φορέων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η επιδότηση για τη μετατροπή των τζακιών σε ενεργειακά, με διεύρυνση των κριτηρίων για ένταξη στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον», η εντατικοποίηση των ελέγχων στα καύσιμα αλλά και στα θερμαντικά σώματα, η θέσπιση προτύπων στους καυστήρες, αλλά και οι εντατικοί έλεγχοι στα υλικά καύσης και ο ποιοτικός τους έλεγχος. 
Επίσης, όπως υποστηρίζεται απαιτείται καλύτερος συντονισμός και συνεργασία ανάμεσα στους σταθμούς μετρήσεων ρύπανσης που διαθέτουν η ΕΑΡΘ, η Μετεωρολογική Υπηρεσία και τα Πανεπιστήμια ώστε να δημιουργηθεί ενιαίο δίκτυο καταγραφής των δεδομένων. Παράλληλα, θα υπάρξουν συντονισμένες κινήσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, καθώς το πρόβλημα συνδέεται και με έλλειψη πληροφόρησης ως προς την αποτελεσματικότητα και θερμαντική ικανότητα κάθε καυσίμου, αλλά και ως προς τις μακροχρόνιες συνέπειες στην δημόσια υγεία.

Επίσης, εξετάζονται ήδη οι σχετικές τεχνικές προδιαγραφές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. την Αυστρία, Νορβηγία, Γερμανία κλπ.), σχετικά με τα υλικά της καύσης από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες (διάθεση καυσόξυλων στην αγορά με ανώτερο επιτρεπόμενο ποσοστό υγρασίας, ποιοτικός έλεγχος πέλετ), αλλά και με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά λειτουργίας των τζακιών και ξυλοσομπών που χρησιμοποιούνται στην χώρα μας, ως προς τις εκπομπές ρύπων.
 
Τι είναι η αιθαλομίχλη και πως επηρεάζει την υγεία μας; 
Η αιθαλομίχλη αποτελείται από λεπτά  σωματίδια σκόνης που μπορεί να προκαλέσουν από τίποτα έως άσθμα και σε ειδικές περιπτώσεις ασθένειες του κυκλοφοριακού έως νεοπλασία του πνεύμονα. Σύμφωνα με μελέτη της WHO (World Health Organization), το προσδόκιμο ζωής εξαιτίας της ρύπανσης από λεπτά σωματίδια προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 8,6 μήνες για τους Ευρωπαίους πολίτες. 

Λεπτά σωματίδια θεωρούνται αυτά που μπορούν να περάσουν μέσω της αναπνοής μας στους πνεύμονές μας και ξεκινάνε από κοκκομετρίες των 10 μικρών (=1/1000 του mm). Όσο πιο λεπτά τα σωματίδια, τόσο πιο επιβλαβή είναι για την υγεία. 
Για τον ακριβή προσδιορισμό της προέλευσης των μικροσωματιδίων, θα πρέπει να γίνονται συνεχείς μετρήσεις καταγραφή των συνθηκών (για παράδειγμα αν έκανε πολύ κρύο, αν είχε πολύ κίνηση στους δρόμους και με στοιχεία από προηγούμενες μετρήσεις μια και φέτος έχει αυξηθεί κατά πολύ η χρήση τζακιών μπορούμε να εκτιμήσουμε την επιβάρυνση από τα τζάκια). Σε γενικές γραμμές, το φαινόμενο της αιθαλομίχλης οφείλεται σε κακή καύση. Οι εκπομπές θα μπορούσαν να περιοριστούν με κλειστές εστίες καύσης (ενεργειακά τζάκια) ή με χρήση ποιοτικότερων προϊόντων καύσης (επίσης υπάρχουν και ειδικά φίλτρα που μπορεί να τοποθετήσει κανείς στην καμινάδα του για να μειώσει τις εκπομπές ρύπων).
Επίσης, λόγω της κακής καύσης, τα τζάκια εκπέμπουν και υψηλές ποσότητες μονοξειδίου του άνθρακα (CO) και άλλες ουσίες, όπως πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, πτητικές οργανικές ενώσεις κ.α., που επειδή δε φαίνονται και δεν μπορούμε να τις μυρίσουμε δεν έχουν γίνει πολλές αντίστοιχες μελέτες και γιʼ αυτό δεν ασχολούμαστε μαζί τους. 

Ωστόσο, το συγκεκριμένο πρόβλημα εντοπίζεται και σε άλλες χώρες. Χαρακτηριστικό είναι όμως ότι, οι Γερμανοί που ετοιμάζονται να βάλουν από τον Ιανουάριο 2015 οριακές τιμές εκπομπής σωματιδίων από τζάκια και άλλες πηγές στα 150 mg/m3, ενώ οι οριακές τιμές σκόνης που ισχύουν για τα εργοστάσια βρίσκονται από το 1981 στη χώρα μας στα 100 mg/m3. Αυτό αποδεικνύει πόσο πρέπει να προοδεύσει ακόμα η τεχνολογία και πόσα χρόνια θα περάσουν ακόμα για να αρχίσουμε να έχουμε «καθαρές» εκπομπές από τα τζάκια μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: