Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

Ώρα Γης 2013. Σβήνουμε τα φώτα για μια ώραΗ Ώρα της Γης 2013 θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Μαρτίου στις 8:30 μ.μ.-9: 30μμ όπου κι αν βρίσκεστε στον κόσμο. Η χώρα μας υιοθετεί το «Θα το κάνω, αν το κάνεις» καλώντας τους πολίτες να πρασινίσουν τα μπαλκόνια τους, να χαρίσουν ένα αντικείμενο που δε χρειάζονται ή να χρησιμοποιούν ΜΜΜ, ποδήλατο ή τα πόδια για τις μετακινήσεις τους.

Η γνωστή δράση των τελευταίων χρόνων από τη WWF, με χιλιάδες κτίρια να σβήνουν τα φώτα τους, συντονισμένα, για κάποιο χρονικό διάστημα ένα συγκεκριμένο βράδυ, φέτος εμπλουτίζεται με πιο στοχευμένες κινήσεις.

Συμμετέχουν φορείς, μεμονωμένοι πολίτες, παρέες και διάφορες ομάδες. Κάθε χώρα επικεντρώνει σε τρεις θεματικές δράσεις. Στην Ελλάδα, τα τρία «Θα το κάνω, αν το κάνεις» αφορούν τις προκλήσεις: «αν πρασινίσεις το μπαλκόνι σου», «αν χαρίσεις ένα αντικείμενο που δεν χρειάζεσαι» και «αν χρησιμοποιείς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), το ποδήλατο ή τα πόδια για τις μετακινήσεις σου».
Στη διαδικτυακή πλατφόρμα της Ώρας της Γης, ο κάθε πολίτης, όπως και οι δήμοι, μπορεί να καταθέσει τον δικό του προσωπικό τρόπο, με τον οποίο θα πείσει τους συμπολίτες του να ακολουθήσουν μία από τις τρεις θεματικές δράσεις για μία καλύτερη ζωή.

Για παράδειγμα, ο δήμος Κοζάνης θα πεζοδρομεί κάθε Κυριακή την οδό Μακεδονομάχων, οδό που καταλήγει στην κεντρική πλατεία της πόλης, αν οι δημότες χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ, ο δήμος Αγίας Παρασκευής θα δημιουργήσει πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, αν οι δημότες προσφέρουν ένα τουλάχιστον είδος πρώτης ανάγκης ή είδος διατροφής μακράς διάρκειας για το κοινωνικό παντοπωλείο και το κοινωνικό μαγειρείο του δήμου, ενώ ο δήμος Καβάλας θα δημιουργήσει την «Κυριακή της Ανταλλαγής» στην πόλη, αν οι δημότες χαρίσουν ένα αντικείμενο που δεν χρειάζονται.

Αντίστοιχα, πολλές είναι και οι προσωπικές δεσμεύσεις που αναρτώνται στη σελίδα της Ώρας της Γης. Ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός δεσμεύεται να παίξει κιθάρα στον δρόμο, «αν χαρίσεις ένα αντικείμενο που δεν χρειάζεσαι», όπως δηλώνει στο βίντεο που «ανέβασε» στον ιστότοπο και ο Δημήτρης Κορούμπαλης θα μεταφυτεύσει την τρίμετρη αροκάριά του στο πάρκο, αν κάποιος φυτέψει το μπαλκόνι του. Οι πολίτες, λοιπόν, που προτίθενται να χαρίσουν κάτι ή να πρασινίσουν το μπαλκόνι, με ένα «κλικ» στην ιστοσελίδα της WWF αποδέχονται την πρόκληση και ο κ. Ορφανός και ο κ. Κουρούμπαλης, με τη σειρά τους, πρέπει να προχωρήσουν στις υποσχέσεις τους.
Με το σβήσιμο των φώτων, θα συμμετάσχουν μέχρι στιγμής οι δήμοι Θηβών, Φολεγάνδρου, Βριλησσίων, δυτικής Αχαΐας, Μεταμόρφωσης και Ξάνθης.

Η Ώρα της Γης ξεκίνησε, το 2007, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι και 2.100 επιχειρήσεις έσβησαν τα φώτα τους. Την επόμενη χρονιά, η καμπάνια πήρε διεθνή χαρακτήρα, όταν συμμετείχαν 371 πόλεις από 35 χώρες. Το 2009, η Ελλάδα παίρνει για πρώτη φορά μέρος και καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή ανάμεσα σε 88 χώρες. Κάθε χρόνο, οι χώρες που συμμετέχουν αυξάνονται (το 2010, 128 χώρες, το 2011, 135 χώρες και το 2012, 152 χώρες) και όλο και περισσότερα κτίρια για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα «βυθίζονται» στο σκοτάδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: