Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Φωτο: Ψαράς απελευθερώνει φάλαινα

Ένα σπάνιο περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο στα ανοιχτά της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ: ένας ψαράς «απελευθέρωσε» μια γιγάντια φάλαινα από τις πετονιές στις οποίες είχε μπλεχτεί. Ο Adrian Colaprete βούτηξε στο νερό εξοπλισμένος με ένα μεγάλο μαχαίρι και μια κάμερα, αρχικά για να δει τι ακριβώς συνέβαινε.

Καθώς όμως είδε τη φάλαινα να τον πλησιάζει και συνειδητοποίησε πως μπορούσε να τη βοηθήσει, πήγε κοντά και έκοψε το σχοινί που την κρατούσε, πριν εκείνη βουτήξει και χαθεί στα βάθη.

Εκστασιασμένος ο Colaprete δήλωσε στη συνέχεια: «αυτό ένιωθα σωστό» και περιέγραψε τη στιγμή ως μία από τις καλύτερες στη ζωή του.

Μαζί με έναν φίλο, ο Colaprete είχε βγει για ψάρεμα και βρισκόταν ανοιχτά της Virginia Beach όταν συνέβη η εκπληκτική αυτή συνάντηση.

Ο φίλος του Pat Foster αντιλήφθηκε πρώτος τη φάλαινα. «Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπει κανείς φάλαινες στην περιοχή,
αλλά όταν συνειδητοποίησα πως ήταν μία μαύρη φάλαινα, το ενδιαφέρον μου μεγάλωσε», δήλωσε.

Σπάνια απαντώνται πλέον μαύρες φάλαινες (επιστημονική ονομασία Eubalena Glacialise) καθώς το 19ο αιώνα κυνηγήθηκαν σε βαθμό που έφτασαν στο χείλος της εξαφάνισης. Πιστεύεται πως μόλις 400 ζουν σήμερα.

Καθώς παρακολουθούσε τη φάλαινα πρόσεξε πως και κάτι άλλο συνέβαινε καθώς δύο σημαδούρες είχαν βρεθεί η μία δίπλα στην άλλη. «Αυτό για μας τους ψαράδες σημαίνει πρόβλημα», είπε.

Ακολουθώντας τη φάλαινα συνειδητοποίησαν πως είχε χοντρή πετονιά τυλιγμένη γύρω από το σώμα της.

Παρακολούθησαν τις αναδύσεις της για αέρα και την κατάδυσή της στο νερό και τότε ο Colaprete βούτηξε.

«Του είπα να προσέχει, είναι ένα πολύ μεγάλο κήτος», είπε ο Foster.
Αρχικά ο Colaprete δεν μπορούσε να δει τη φάλαινα αλλά έπειτα από λίγο την είδε να καταφτάνει από το βυθό.

«Έμοιαζε σαν να με πλησιάζει υποβρύχιο», είπε ο ίδιος, «ήταν τρομακτικό στην αρχή».
Όταν τα μάτια της φάλαινας ευθυγραμμίστηκαν με τα δικά του, εκείνη επιβράδυνε κι έτσι του επέτρεψε να φτάσει την πετονιά και να την κόψει.

Καθώς η πίεση από το σκοινί χαλάρωσε αμέσως, η φάλαινα βούτηξε και χάθηκε στο βυθό.

Βγαίνοντας στην επιφάνεια της θάλασσας, ο Colaprete πρόλαβε να καταγράψει την ουρά της καθώς βουτούσε στο νερό.Δεν υπάρχουν σχόλια: