Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Επενδύσεις από Κίνα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα

Μεγαλεπήβολα σχέδια για την ελληνική αγορά ενέργειας, από τη δημιουργία χαρτοφυλακίου 1.000 μεγαβάτ με την εξαγορά υδροηλεκτρικών έργων της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, μέχρι τη δημιουργία στην Ελλάδα εργοστασίου έρευνας και ανάπτυξης των ΑΠΕ έχουν οι Κινέζοι της Hanergy Holding Group, σύμφωνα με Τα Νέα.
Το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Ελλάδα μετέφερε χθες στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο κύριος μέτοχος και επικεφαλής του κινεζικού ομίλου, Λι Χατζούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση συζητήθηκε το ενδεχόμενο εισόδου της Hanergy ως στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, της θυγατρικής της ΔΕΗ στον τομέα των ΑΠΕ, ενώ συμφωνήθηκε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων εκπρόσωποι της κινεζικής εταιρείας θα συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Η Hanergy Holding Group, που έχει ήδη παρουσία στην ελληνική αγορά (ως Hanergy Solar Power Greece), αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιωτικό καθετοποιημένο όμιλο της Κίνας στην πράσινη ενέργεια, με ενεργητικό 20 δισ. δολαρίων, 10.000 εργαζόμενους παγκοσμίως και επενδύσεις σε πολλές χώρες.
Διαχειρίζεται 6.000 μεγαβάτ υδροηλεκτρικών μόνο στην Κίνα, διαθέτει εργοστάσια παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ λεπτού υμενίου (thin films) δυναμικότητας 3.000 μεγαβάτ ετησίως, ενώ έχει κατασκευάσει το μεγαλύτερο ιδιωτικό υδροηλεκτρικό φράγμα στο κόσμο ισχύος 3 γιγαβάτ.
Τα τελευταία χρόνια έχει διεισδύσει στην ελληνική αγορά αποκτώντας χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων, ενώ ενδιαφέρεται να εξαγοράσει μεγάλο αριθμό αδειών φωτοβολταϊκών από εταιρείες που δεν τις έχουν υλοποιήσει ακόμη.




Δεν υπάρχουν σχόλια: