Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Καθυστερούν οι πληρωμές στα φωτοβολταϊκά

Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και οι μειώσεις των εγγυημένων τιμών βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στο πλαίσιο του συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2013» του ΙΕΝΕ, όπου κατέθεσαν τις απόψεις τους εκπρόσωποι και φορείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ο πρόεδρος του ΣΕΦ, κ. Καπέλλος, επιβεβαίωσε ότι οι καθυστερήσεις των πληρωμών για τους παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά φτάνει τους 6-7 μήνες. Σύμφωνα με τον κ. Καπέλλο, τα φωτοβολταϊκά είναι αυτή τη στιγμή η φθηνότερη τεχνολογία για τον καταναλωτή με κόστος 90 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, κόστος που θα συνεχίσει να μειώνεται σταδιακά.
Ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ, κ. Λουμάκης, ανέφερε στην δικιά του τοποθέτηση ότι οι υπερημερίες φτάνουν πλέον τις 114 ημέρες και αναζήτησε ευθύνες στην Διοίκηση του ΛΑΓΗΕ, ο οποίος, όπως τόνισε, είναι μια Α.Ε. και έτσι θα πρέπει να λειτουργεί.
Ο πρόεδρος της ΕΛΕΒΙΟΜ, κ. Γερασίμου, αναφέρθηκε στον οριζόντιο χαρακτήρα των περικοπών των εγγυημένων τιμών στις ΑΠΕ χωρίς πρότερο σχεδιασμό και σαφή στρατηγική.
Τόνισε ότι η βιομάζα έχει σήμερα σχεδόν μηδενική συνεισφορά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μας, καθώς «κανείς δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά μαζί της». Ο σύνδεσμος θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνει ένα κούρεμα στις ταρίφες των ΑΠΕ, αλλά όχι οριζόντιο. Αντιθέτως, θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά πόσο θα κοπεί από την κάθε ΑΠΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη βιομάζα και την γεωθερμία θα πρέπει να γίνει αύξηση 5% στην ταρίφα, ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις, ενώ στο βιοαέριο και τα μικρά υδροηλεκτρικά η τιμή θα πρέπει να μείνει στάσιμη. Στην περίπτωση των αιολικών, θα πρέπει να υιοθετηθεί μια μείωση μικρότερη του 10% και στα φωτοβολταϊκά μια μεσοσταθμική μείωση 30%, αναλόγως όμως της κάθε κατηγορίας και παλαιότητας των έργων.
Απ’ την πλευρά του ο κ. Βασιλικός, αντιπρόεδρος του ΕΣΜΥΕ, τόνισε ότι «καταφέραμε και φτιάξαμε ένα ενεργειακό μείγμα με υψηλό κόστος παραγωγής, ενώ θα έπρεπε να αναζητάμε την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τον καταναλωτή». Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου τόνισε ότι τα τελευταία 4 χρόνια εγκαταστάθηκαν μόλις 20 μεγαβάτ μικρών υδροηλεκτρικών εξαιτίας των ρυθμιστικών αγκυλώσεων, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια φθηνή τεχνολογία. Ο κ. Βασιλικός αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να «συνεισφέρουμε το 10% της ενέργειας των ΑΠΕ και να λαμβάνουμε το 4% των πληρωμών;».
—Αυξάνονται τα χρέη προς τον ΛΑΓΗΕ και από εκεί στις ΑΠΕ
Την ίδια στιγμή η ασφυξία στην αγορά ενέργειας συνεχίζεται. Σύμφωνα με δημοσίευμα του energypress τα ληξιπρόθεσμα, όχι τα τρέχοντα, χρέη της ΔΕΗ προς τον ΛΑΓΗΕ έχουν φτάσει τα 178 εκατ. ευρώ έναντι 153 εκατ. που ήταν στο τέλος Οκτωβρίου. Αντίστοιχα τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΑΔΜΗΕ προς τον ΛΑΓΗΕ έφτασαν τα 162 εκατ. ευρώ από 96 εκατ. που ήταν στο τέλος Οκτωβρίου.
Αντίστοιχα, η ασφυξία του ΛΑΓΗΕ μετακυλύεται στους παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά και τις άλλες ΑΠΕ.
Συγκεκριμένα, το energypress υποστηρίζει ότι στο τέλος Νοεμβρίου ο ΛΑΓΗΕ είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς παραγωγούς ΑΠΕ, ύψους 990 εκατ. ευρώ, από 939 εκατ. ευρώ που είχε στο τέλος Οκτωβρίου. Το σύνολο των οφειλών (τρέχουσες οφειλές συν ληξιπρόθεσμες) έ
φτασαν στο τέλος Νοεμβρίου στα 1167 εκατ. ευρώ, έναντι 1046 εκατ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: