Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Ποιες τροφές μας βοηθούν στην αλλεργία της Άνοιξης

Λάβαμε ένα ενδιαφέρον άρθρο για τις αλλεργίες της άνοιξης από την ιστοσελίδα in2life.gr. Η άνοιξη είναι εδώ, αλλά (δυστυχώς) έφερε μαζί της και… παρέα. Ρινίτιδα, άσθμα, αλλεργικό έκζεμα, συνάχι, δερματίτιδες και ένα σωρό ακόμα αλλεργικές παθήσεις «οργιάζουν» αυτή την εποχή και μας ταλαιπωρούν. Υπάρχει λύση; Υπάρχει, λένε οι ειδικοί οι οποίοι τονίζουν την σημασία της σωστής διατροφής τόσο στην πρόληψη αυτών, όσο και στην ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματά τους. Και αν οι αλλεργίες είναι κάτι που δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε μιας και αποτελούν γενετική ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος, πριν στραφούμε βιαστικά σε φαρμακευτικές λύσεις, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η διατροφή μας.

Τα «αντιαλλεργικά» συστατικά

Έρευνες έχουν δείξει ότι τροφές υψηλές σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, σε φλαβονοειδή όπως η κουερσετίνη (βρίσκεται σε επαρκείς ποσότητες στα εσπεριδοειδή) και Ω-3 λιπαρά (ψάρια, ελαιόλαδο), μπορούν να ανακουφίσουν από τις επιπτώσεις της εποχιακής αλλεργίας στον οργανισμό. Μάλιστα, μελέτη του 2007 διαπίστωσε ότι παιδιά στην Κρήτη που ακολουθούσαν την δημοφιλή μεσογειακή διατροφή (πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ψάρια, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς) είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες και συμπτώματα του άσθματος.

Πού θα βρούμε όμως τα συστατικά αυτά;

Σταθείτε… ξηροκάρπια!
Οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα υγιεινό σνακ και είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο και βιταμίνη Ε. Το μαγνήσιο προστατεύει από τον συριγμό που συνοδεύει το άσθμα και η βιταμίνη Ε ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στους ιστούς και φλεγμονές. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι ξηροί καρποί (φυστίκια, κάσιους, αμύγδαλα) είναι αποτελεσματικοί, ωστόσο έχουν πολλά λιπαρά, επομένως καταναλώστε τους… υπεύθυνα.

Ένα μήλο την ημέρα τις… αλλεργίες κάνει πέρα

Στην έρευνα που έγινε στην Κρήτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν ενσωματώσει στη διατροφή τους μήλα είχαν μεγαλύτερη προστασία από τις αλλεργίες και το άσθμα. Τα μήλα είναι πλούσια σε κουερσετίνη, ένα φλαβονοειδές με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αρκετά από τα οφέλη του μήλου προέρχονται από τη φλούδα του, που είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά -τις πολυφαινόλες- οι οποίες αναστέλλουν την κυτταρική βλάβη. Ακόμη, μια έρευνα του 2007 διαπίστωσε ότι οι έγκυες γυναίκες που έτρωγαν μήλα είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τα παιδιά τους άσθμα. Οι ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες των εγκύων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και έπειτα ήλεγξαν αν τα παιδιά τους ανέφεραν αλλεργίες. Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έτρωγαν μήλα κατά την εγκυμοσύνη, ήταν λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν συριγμό ή να αναπτύξουν άσθμα σε σχέση με τα άλλα.

Η συχνή κατανάλωση μήλων ή άλλων τροφών, πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, μπορεί να βοηθήσει επίσης πάρα πολύ στην πρόληψη του συριγμού κατά την εφηβεία. Η Dr. Jane Burns του Harvard School of Public Health μελέτησε τη συσχέτιση μεταξύ της κακής διατροφής και των αναπνευστικών συμπτωμάτων και δήλωσε: “Η έρευνά μας, όπως και άλλες, υποδεικνύει ότι οι μεγαλύτερες προσλήψεις αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονώδων θρεπτικών ουσιών σχετίζονται με τα χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης βήχα, αναπνευστικών λοιμώξεων και άσθματος».

Πάρτε τις (αλλεργίες) με τις ντομάτες

«Φρουτώδη λαχανικά» όπως οι ντομάτες περιέχουν βιταμίνη C και αποτελούν μία πολύ καλή διατροφική επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται από τις εποχιακές αλλεργίες. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ντομάτες μπορούν να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού κατά του άσθματος και των αναπνευστικών προβλημάτων, ενώ η βιταμίνη C που περιέχουν ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί ένα φυσικό αντιισταμινικό, που καταστέλλει το οίδημα.

Το ισχυρό αντιοξειδωτικό, λυκοπένιο, που βρίσκεται στην τομάτα είναι επίσης καλό για το σώμα. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ έδειξε ότι όσοι άνδρες πρόσθεσαν 30 mg λυκοπενίου στην καθημερινή διατροφή τους, βελτίωσαν την ικανότητα του οργανισμού τους να καταπολεμά τις κρίσεις άσθματος κατά 45%. Το λυκοπένιο, δεν βρίσκεται μόνο στις ολόκληρες τομάτες, αλλά και στη σάλτσα ντομάτας. Άλλα «φρουτώδη λαχανικά», που επίσης βοηθούν είναι οι μελιτζάνες, το αγγούρι, τα πράσινα φασόλια και τα κολοκύθια.

Φάτε μάτια ψάρια

Τα ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε αφθονία στα θαλασσινά έχουν, όπως αναφέραμε και παραπάνω, αντιφλεγμονώδη δράση η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Πώς μπορεί αυτό να συνδέεται με την προστασία από αλλεργίες; Οι περισσότερες από αυτές εκδηλώνονται όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα… τρελαίνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς. Έτσι η συχνή κατανάλωση ψαριών πλούσιων σε ωμέγα – 3, μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της δερματίτιδας, του εκζέματος, της αρθρίτιδας, της κολίτιδας, ακόμα και του άσθματος σύμφωνα με έρευνα του 2007 από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen.

Δεν υπάρχουν σχόλια: