Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Επιστημονική έρευνα από ΗΠΑ για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

 
Αποκαλυπτικά στοιχεία για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τις επιπτώσεις του στην υγεία έρχονται από τις ΗΠΑ όπουκαταγράφονται κάθε χρόνο εκατοντάδες κλήσεις για δηλητηρίαση από τα υγρά που περιέχονται στις ειδικές αμπούλες.
Σημειώνεται ότι μέχρι το 2016 στην ΕΕ δεν θα διενεργούνται έλεγχοι των προδιαγραφών ασφαλείας των φιαλιδίων ούτε των ορίων στη συγκέντρωση νικοτίνης που έχουν τεθεί στα 20mg/ml.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι επικίνδυνα για τα παιδιά λόγω της τοξικότητας της νικοτίνης που περιέχεται στην αμπούλα, για την οποία οι περισσότεροι χρήστες δηλώνουν άγνοια.
Τα φύλλα του καπνού, της πρώτης ύλης του τσιγάρου, παράγουν τη νευροτοξίνη νικοτίνη για να απωθήσουν τα έντομα και τα φυτοφάγα ζώα. Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να μεταβολίζει γρήγορα αυτή την ουσία ώστε να μην συσσωρεύεται στον οργανισμό, δεν είναι όμως δύσκολο να φτάσει κάποιος στη δηλητηρίαση.
Η νικοτίνη «είναι μια από τις ισχυρότερες φυσικές τοξίνες που γνωρίζουμε» λέει στους New York Times ο Λι Κάντρελ, καθηγητής Φαρμακολογίας και διευθυντής του Κέντρου Δηλητηριάσεων του Σαν Ντιέγκο.
Σύμφωνα με τον δρα Κάντρελ, ένα κουταλάκι υγρού για το γέμισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου, με συγκέντρωση μόλις 10mg/ml μπορεί να προκαλέσει θάνατο σε ένα παιδί, ή ακόμα και σε έναν ενήλικα.
Επιπλέον, η νικοτίνη απορροφάται εύκολα από το δέρμα, δημιουργώντας κίνδυνο νικοτινίασης για όποιον έρθει σε επαφή με το υγρό.
Το 2013, τα κέντρα δηλητηρίασης στις ΗΠΑ δέχτηκαν 1.351 κλήσεις για περιστατικά που σχετίζονται με ηλεκτρονικά τσιγάρα, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με το 2011. Ο αριθμός των περιστατικών που παραπέμφθηκαν σε νοσοκομεία επίσης τριπλασιάστηκε και έφτασε τα 365.

Η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών αφορά παιδιά, τα οποία συνήθως κάνουν εμετό και μετά μπορεί να εμφανίσουν σπασμούς. Μάλιστα πολλά παιδιά πέφτουν θύματα της σήμανσης σε ορισμένα ηλεκτρονικά τσιγάρα που κυκλοφορούν με γεύσεις όπως σοκολάτα και τσιχλόφουσκα.
Επίσης, ο κίνδυνος αυξάνεται από το γεγονός ότι τα προϊόντα αυτά δέχονται επαναγεμιζόμενες αμπούλες οι οποίες μπορεί να σπάσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: