Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Το Facebook ψάχνεται με την ηλιακή ενέργεια

Σε διαπραγματεύσεις για εξαγορά μιας εταιρείας που κατασκευάζει τηλεκατευθυνόμενα ηλιακά αεροπλάνα, βρίσκεται το Facebook, με σκοπό να επεκτείνει την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε περιοχές της Αφρικής.

Η εταιρεία Titan Aerospace θα προσφέρει 11.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που έχουν την ικανότητα να πετούν ψηλά πάνω από την εμπορική εναέρια κυκλοφορία και μπορούν να παραμείνουν σε αυτά τα ύψη για ένα διάστημα έως πέντε ετών.
Αν επιτευχθεί η εξαγορά, η μεγαλύτερη εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης θα χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, για να πραγματοποιήσει το πρότζεκτ Internet.org, το οποίο έχει ως στόχο να επεκτείνει την εμβέλεια σύνδεσης στο ίντερνετ σε όλο το πλανήτη.
Οι “ατμοσφαιρικοί δορυφόροι” της Titan Aerospace μπορούν να φτάσουν σε υψόμετρο περίπου 20 χιλιομέτρων. Τα μοντέλα Solara 50 και Solara 60, στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί για αεροφωτογραφήσεις, παρακολούθηση καιρικών συστημάτων και προσπαθειών αποκατάστασης μετά από καταστροφές.
Τα φτερά των αεροσκαφών, μήκους 50 μέτρων, καλύπτονται από φωτοβολταϊκά που αποθηκεύουν ενέργεια από τον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τη νύχτα, τα αεροπλάνα μπορούν να λειτουργούν με ισχύ από ενσωματωμένες μπαταρίες. Έχουν σχεδιαστεί με αυτόν τον τρόπο, έτσι ώστε να είναι ελαφρά και αποδοτικά, αλλά και να μπορούν να κρατηθούν στον αέρα χωρίς προσγείωση και ανατροφοδότηση για πέντε έτη.
Εάν η εν λόγω συμφωνία πραγματοποιηθεί, θα κοστίσει τον Mark Zuckerberg 60 εκατ. δολάρια. Οι άνθρωποι του Facebook όμως πιστεύουν πως πρόκειται για μια σημαντική επένδυση, καθώς η τεχνολογία των μη επανδρωμένων ηλιακών αεροσκαφών μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την αγορά της ψηφιακής επικοινωνίας γενικώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: