Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Φυσικό κλιματιστικό με τη δύναμη του... πηλού

 

Η χρήση του πηλού για ψύξη αποτελεί μια γνωστή τεχνική που χρησιμοποιείται για αιώνες.
Παρότι ο πηλός εμφανίστηκε ως υλικό και στα σχέδια σύγχρονων, “προχωρημένων” αισθητικά ψυγείων, ο Ελβετός σχεδιαστής Τιμπό Φαβερί αξιοποίησε τις εγγενείς ιδιότητες του υλικού δημιουργώντας το Cold Pot: ένα φυσικό και απλό κλιματιστικό που εκμεταλλεύεται τον πηλό και την εξάτμιση του νερού για να δροσίσει τον χώρο.
Όπως εξηγεί ο Φαβερί (ο οποίος δημιούργησε αυτή την τεχνολογική συσκευή χαμηλού αντίκτυπου κατά τη φοίτησή του στο Πανεπιστήμιο Τεχνών και Σχεδίου της Λωζάννης):
Το Cold Pot είναι επί της ουσίας ένα γλαστράκι από ψημένο πηλό (τερακότα) που μειώνει τη θερμοκρασία του αέρα μέσω της διαδικασίας της εξάτμισης. Βασισμένο στις αρχές του φυσικού “βιοκλιματισμού”, το σύστημα έχει μια πορώδη επιφάνεια από τερακότα που λειτουργεί ως εναλλάκτης θερμότητας: απορροφά νερό από το εσωτερικό και το “διώχνει” στην εξωτερική επιφάνεια. Κατά την επαφή του με τον εξωτερικό αέρα το νερό εξατμίζεται. Η μεταβολή από την υγρή κατάσταση στην αέρια έχει ως αποτέλεσμα την ψύξη του αντικειμένου και κατ’ επέκταση του εσωτερικού σωλήνα από αλουμίνιο εντός της οποίας κυκλοφορεί ο αέρας.
Ο εσωτερικός σωλήνας περιέχει “ψυκτικές φέτες” και έναν μικρό ηλεκτρικό ανεμιστήρα που τις ψύχει. Ο ζεστός αέρας εισέρχεται από ένα πλατύ στόμιο στο κάτω μέρος της “γλάστρας” και ψύχεται καθώς διέρχεται από τον εσωτερικό σωλήνα.
Πρόκειται για μια συσκευή με πολύ μικρές ανάγκες σε πόρους για να λειτουργήσει: σύμφωνα με τον σχεδιαστή καταναλώνει μόλος δύο λίτρα νερού για να μειώσει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος κατά δέκα βαθμούς Κελσίου.
Παρότι προορίζεται για μικρούς χώρους, το Cold Pot είναι μια φθηνή και αποτελεσματική συσκευή που βασίζεται σε δοκιμασμένες με επιτυχία παραδοσιακές μεθόδους ψύξης χωρίς κατανάλωση ενέργειας και εκπομπή ρύπων ή αερίων που δημιουργούν την τρύπα του όζοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: