Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

325 χρόνια από την ίδρυση της Husqvarna

Μια μοναδική εμπειρία είχαν τη δυνατότητα να ζήσουν δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ από αρκετές χώρες του κόσμου, επισκεπτόμενοι τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Husqvarna στη Σουηδία. Ο Σκάι ήταν εκεί με επιλογή της ελληνικής αντιπροσωπείας, και είδαμε από κοντά όλα τα νέα προϊόντα που βελτιώνουν τη ζωή μας και προστατεύουν το περιβάλλον. Μαζί με ειδικούς του εργοστασίου γνωρίσαμε από κοντά μεγάλη γκάμα από αλυσοπρίονα, μηχανές γκαζόν, κλαδευτήρια, εργαλεία περιποίησης κήπου και συσκευές που βελτιώνουν το εξωτερικό περιβάλλον.

Συναντήσαμε από κοντά τα δάση της Σουηδίας, γνωρίσαμε τον τρόπο προστασίας και αναρωτηθήκαμε γιατί πολλά από αυτά δεν μπορούν να γίνουν και στην Ελλάδα.

Από το 1689, η Husqvarna, μέρος πλέον του Husqvarna Group, έχει κατασκευάσει ένα ευρύ φάσμα ποιοτικών προϊόντων. Οι άριστες κατασκευαστικές δεξιότητες, το ισχυρό επιχειρηματικό πνεύμα και το πάθος για την ποιότητα των προϊόντων την έχει οδηγήσει σε καινοτόμες λύσεις με επιτυχία, περνώντας από όπλα, σε ραπτομηχανές, σόμπες, μοτοσικλέτες και τέλος σε προϊόντα κήπου παγκόσμιας αιχμής.

«Για 325 χρόνια η Husqvarna έχει αναπτύξει και παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας για να βοηθήσει τους χρήστες να επιτύχουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Με όραμα για το μέλλον, θα συνεχίσουμε να αμφισβητούμε τις υπάρχουσες λύσεις και να προσφέρουμε προϊόντα υψηλής απόδοσης έχοντας πάντα γνώμονα τις ανάγκες του χρήστη» λέει ο κ. Παντελής Παπαδόπουλος επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.


Στα τέλη της δεκαετίας του 1600 οι πόλεμοι που μαίνονταν σε όλη την Ευρώπη είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής όπλων της Σουηδίας. Η υδροηλεκτρική ενέργεια ήταν απαραίτητη για τη διαδικασία παραγωγής, έτσι το 1689 ιδρύθηκε ένα εργοστάσιο γεώτρησης δίπλα από τους καταρράκτες της Huskvarna στη νότια Σουηδία (τότε γραφόταν Husqvarna), όπου πολλά προϊόντα παράγονται ακόμα και σήμερα.

Όταν η ανάγκη για όπλα μειώθηκε, η εταιρεία, έχοντας αναπτύξει δεξιότητες μηχανικής ακριβείας από τη συγκεκριμένη παραγωγή, διέβλεψε την προοπτική να επεκταθεί σε μια γκάμα εντελώς νέων προϊόντων, που περιελάμβανε ραπτομηχανές, κυνηγετικά όπλα, σόμπες ξύλου, μηχανές αλέσματος, ποδήλατα, μοτοσικλέτες, θερμάστρες αερίου, φούρνους μικροκυμάτων και πολλά άλλα.


Με έμφαση στο περιβάλλον και την εργονομία
Η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από την ανάπτυξη και την κατασκευή πολλών και διαφορετικών προϊόντων έγινε ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για την Husqvarna όταν σχεδίαζε νέα προϊόντα και όταν δοκίμαζε τις υπάρχουσες λύσεις. Αυτό ήταν ένας πρώιμος τρόπος της «σκέψης έξω από το κουτί», λαμπρό παράδειγμα της οποίας ήταν η ανάπτυξη των πρώτων αλυσοπρίονων Husqvarna.

Στις αγορές εκείνης της περιόδου τα υπάρχοντα αλυσοπρίονα προκαλούσαν προβλήματα λόγω της ηχορύπανσης. Με τη χρήση της τεχνολογίας της εξάτμισης των μοτοσικλετών, η οποία αναπτύχθηκε από την ίδια την εταιρία, το επίπεδο θορύβου του Husqvarna 90 μειώθηκε στο μισό από αυτό του σύγχρονου ανταγωνισμού. Λίγο αργότερα, τη λύση αυτή ακολούθησαν νέες εφευρέσεις, όπως η απόσβεση των κραδασμών που απέτρεπε το «σύνδρομο δόνησης χεριού-βραχίονα» (white fingers disease) και το πρώτο αυτόματο φρένο αλυσίδας.

Όλα αυτά τα χρόνια η Husqvarna έχει αποδείξει πως είναι τεχνολογικά ηγέτιδα δύναμη με την παρουσίαση καινοτόμων και βραβευμένων προϊόντων και λύσεων με ιδιαίτερη έμφαση στο χρήστη. Μερικά αντιπροσωπευτικά παραδείγματα:

• Η τεχνολογία κινητήρα X-Torq, κυρίως σε φορητά προϊόντα, προσφέρει χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου και μειωμένα επίπεδα εκπομπών καυσαερίων, σύμφωνα με τους αυστηρότερους διεθνείς περιβαλλοντικούς κανονισμούς.
• Το AutoTune™ αποτελεί τεχνολογική και περιβαλλοντική επανάσταση στα επαγγελματικά αλυσοπρίονα, η οποία ελαχιστοποιεί τις εκπομπές καυσαερίων και βελτιστοποιεί τις επιδόσεις του κινητήρα, χωρίς να χρειάζεται να χάνεται χρόνος σε χειροκίνητη ρύθμιση του καρμπιρατέρ.
• Τα χορτοκοπτικά και αλυσοπρίονα με μπαταρία παρέχουν απόδοση ανάλογη με αυτή των βενζινοκίνητων μηχανημάτων. Είναι ελαφριά, αθόρυβα και χωρίς άμεσες εκπομπές ρύπων.
• Τα ρομποτικά χλοοκοπτικά λειτουργούν αυτόματα και είναι ιδιαίτερα αθόρυβα, απελευθερώνοντας χρόνο για τους ιδιοκτήτες σπιτιών ή διαχειριστές εγκαταστάσεων γενικά. Δεν παράγουν άμεσες εκπομπές ρύπων κατά τη χρήση και καταναλώνουν πολύ λίγη ενέργεια.
• Τα ρομπότ κατεδάφισης για τον κατασκευαστικό κλάδο προσφέρουν υψηλή ισχύ παρά το χαμηλό βάρος και είναι εξοπλισμένα με τηλεχειριστήριο που επιτρέπει εργασίες κατεδάφισης σε περιοχές όπου είναι πολύ επικίνδυνο να εισέλθουν οι εργαζόμενοι.


Σήμερα τα προϊόντα της Husqvarna είναι ισχυρά και αποδοτικά κατά την εργασία σε πάρκα, δάση και κατασκευαστικές εργασίες σε όλο τον κόσμο, δίνοντας στο χρήστη την εμπιστοσύνη για ένα τέλειο αποτέλεσμα.


Ορόσημα Husqvarna

1689: Ανοίγοντας πανιά
Το πρώτο εργοστάσιο της Husqvarna ιδρύεται κοντά στους καταρράκτες στην πόλη της Huskvarna στη νότια Σουηδία (τότε γραφόταν Husqvarna) για την κατασκευή όπλων για το στρατό. Η παραγωγή των όπλων διήρκεσε μέχρι το 1989.

1872 : Διαγράφοντας νέους ορίζοντες
Η συνεργασία της Husqvarna με την Crown τερματίζεται και η εταιρεία αποφασίζει να επεκταθεί. Αυτό γίνεται η αρχή μιας πολύ καινοτόμου και φιλόδοξης περιόδου, που έχει ως αποτέλεσμα μια ευρεία γκάμα νέων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων ραπτομηχανών (1872), κυνηγετικών όπλων (1877), σομπών ξύλου (1877), μηχανών αλέσματος (1892), της πρώτης σουηδικής γραφομηχανής (1895) και ποδηλάτων (1896). Εξοπλισμός σπιτιού εξακολουθεί να πωλείται στις σκανδιναβικές χώρες από την Electrolux και οι ραπτομηχανές είναι τώρα μέρος του SVP σε όλο τον κόσμο.

1903 : Η εποχή της μοτοσικλέτας
Το 1903 η Husqvarna παρουσιάζει τις μοτοσικλέτες. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1982, μια μοτοσικλέτα Husqvarna MC 258 κερδίζει στην κατηγορία 250cc του θρυλικού ράλι Παρίσι - Ντακάρ. Το τμήμα μοτοσικλετών πωλείται το 1986 και είναι τώρα μέρος της Pierer AG στην Αυστρία.

1918 : Χλοοκοπτικά
Η Husqvarna αποκτά το «Norrahammars Bruk», το οποίο προσθέτει δύο νέα προϊόντα στη γκάμα της: τους λέβητες και τις χειροκίνητες χλοοκοπτικές μηχανές.

1947: Τα πρώτα μηχανοκίνητα χορτοκοπτικά
Το 1947 παρουσιάζεται το πρώτο μηχανοκίνητο χλοοκοπτικό Husqvarna για εμπορική χρήση και το 1959 φτάνει στην αγορά το πρώτο μοντέλο για ιδιοκτήτες σπιτιών.

1959: Το πρώτο αλυσοπρίονο
Η Husqvarna παρουσιάζει το πρώτο αλυσοπρίονο, το Husqvarna 90. Το αλυσοπρίονο σχεδιάστηκε από τον Σουηδό σχεδιαστή Sixten Sason, ο οποίος χρησιμοποίησε την τεχνολογία της εξάτμισης μοτοσικλέτας προκειμένου να επιτευχθούν χαμηλότερα επίπεδα θορύβου από τους ανταγωνιστές. Το αλυσοπρίονο αργότερα αναπτύχθηκε περαιτέρω σε κοπτικά εργαλεία ισχύος για την κατασκευαστική βιομηχανία.

1969: Απόσβεση κραδασμών: νέα πρότυπα εργονομίας
Όταν το αλυσοπρίονο Husqvarna 180 βγαίνει στην αγορά διαθέτει μια πρωτοποριακή λειτουργία απόσβεσης κραδασμών που αποτρέπει το «σύνδρομο δόνησης χεριού-βραχίονα» (white fingers disease), ένα πρόβλημα κοινό για τους εργαζόμενους στη δασοκομία σε όλο τον κόσμο .

1973: Αυτόματο φρένο αλυσίδας: βελτίωση της ασφάλειας
Η Husqvarna παρουσιάζει το πρώτο αλυσοπρίονο στον κόσμο με αυτόματο φρένο αλυσίδας. Το 1999 εισάγεται η λειτουργία TrioBrake™ που επιτρέπει στους χρήστες να ενεργοποιούν το φρένο της αλυσίδας με το δεξί χέρι. Κάτι τέτοιο μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού των εργαζομένων στη δασοκομία.


1985: Η χρονιά του rider
Το 1985 το πρότυπο του μελλοντικού rider της Husqvarna έχει σχεδιαστεί. Με το εμπρόσθιο πλαίσιο κοπής το rider προσφέρει εξαιρετική ευελιξία. Η παραγωγή ξεκινά το επόμενο έτος.

1995: Η γέννηση του ρομποτικού χλοοκοπτικού

Η Husqvarna παρουσιάζει το Solar Mower, το πρώτο ρομποτικό χλοοκοπτικό στον κόσμο, που λειτουργεί με την ηλιακή ενέργεια και αποτελεί πρόδρομο του σημερινού Husqvarna Automower. Το 2013 παρουσιάζεται ένα μοντέλο τρίτης γενιάς με ενσωματωμένο GPS.


2008: Το πρώτο ρομπότ κατεδάφισης
Η παραγωγή του πρώτου ρομπότ κατεδάφισης της Husqvarna ξεκινά. Το τηλεχειριζόμενο μηχάνημα κατεδάφισης Husqvarna DXR 310 διαθέτει μεγάλη δύναμη και χαμηλό βάρος. Είναι σχεδιασμένο για όλες τις εργασίες κατεδάφισης και ειδικά όπου είναι πολύ επικίνδυνο για τους εργαζόμενους να εισέλθουν.


2009: AutoTune™: περιβαλλοντική επανάσταση
Η Husqvarna παρουσιάζει το AutoTune™, μια τεχνολογική και περιβαλλοντική επανάσταση στα επαγγελματικά αλυσοπρίονα. Η νέα καινοτομία ρυθμίζει τη ροή του καυσίμου αυτόματα ώστε να βελτιστοποιείται η απόδοση και να ελαχιστοποιούνται οι εκπομπές καυσαερίων.


2012: Προϊόντα μπαταρίας με την απόδοση της βενζίνης
Η Husqvarna παρουσιάζει μια ολόκληρη σειρά προϊόντων μπαταρίας με απόδοση παρόμοια με αυτή των βενζινοκίνητων μηχανημάτων. Τα νέα προϊόντα έχουν μειωμένο θόρυβο, κραδασμούς και ανάγκες συντήρησης και δεν έχουν άμεσες εκπομπές ρύπων. Η σειρά περιλαμβάνει αλυσοπρίονα, χορτοκοπτικά, ψαλίδια μπορντούρας και ένα νέο rider.

Δεν υπάρχουν σχόλια: