Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

όλες οι τελευταίες εξελίξεις με τα χημικά της Συρίας

 

Τα τελευταία αποθέματα του χημικού της οπλοστασίου μεταφέρει στο λιμάνι της Λαττάκιας η Συρία. Τα τοξικά χημικά της Συρίας θα κατευθυνθούν στο αμερικανικό πλοίο MV Cape Ray και από εκεί στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κρήτης για να καταστραφούν με τη μέθοδο της υδρόλυσης, όπως επιβεβαίωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο και η ιστοσελίδα “Voice of Russia“.
Σε ξεχωριστή του ανακοίνωση, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι καταστράφηκαν όλα τα αποθέματα της βασικής ουσίας (ισοπροπανόλης) που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του αερίου σαρίν.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας υποναύαρχος Τζον Κίρμπι ανέφερε σχετικά με τα τελευταία αποθέματα του συριακού οπλοστασίου, πως «έχουν αρχίσει να μεταφέρονται αυτήν την στιγμή που μιλάμε».
Νωρίτερα, η κοινή αποστολή του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW) είχε ανακοινώσει ότι η Συρία είχε καταστρέψει ολόκληρο το απόθεμα ισοπροπανόλης που είχε δηλώσει ότι κατέχει. Η ουσία είναι βασική για την παρασκευή του νευροπαραλυτικού αερίου Σαρίν.
«Πλέον, μόνο το 7,2% των υλικών του χημικού οπλοστασίου της Συρίας βρίσκεται ακόμα στη χώρα και αναμένεται να απομακρυνθεί άμεσα ώστε να καταστραφεί. Η κοινή αποστολή καλεί τις συριακές αρχές να αναλάβουν την ευθύνη για αυτή την επιχείρηση το συντομότερο δυνατόν», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση του ΟΗΕ και του OPWC.
Από την πλευρά τους οι Ρώσοι αποδίδουν την καθυστέρηση στη στρατιωτική δράση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.
Αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, μίλησε στο πρακτορείο Ρόιτερς υπό τον όρο της ανωνυμίας, λέγοντας ότι οι δυνάμεις του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, έχουν προετοιμάσει τις συνθήκες για τη μεταφορά μέρους των όπλων που υπάρχουν ακόμα στη χώρα.
Η κυβέρνηση της Συρίας έχει δεσμευτεί να παραδώσει ή να καταστρέψει ολόκληρο το χημικό της οπλοστάσιο, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να έχει στην κατοχή μέρος αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: