Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Οι Ωριωνίδες στον ελληνικό ουρανό 21 και 22 Οκτωβρίου


Η βροχή των διαττόντων αστεριών με την ονομασία Ωριωνίδες αναμένεται να κορυφωθεί κατά το διήμερο 21 και 22 Οκτωβρίου στο βόρειο ημισφαίριο, με το φαινόμενο να γίνεται ορατό και στη χώρα μας.
Οι Ωριωνίδες είναι μια μέσης έντασης βροχή διαττόντων, που κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα από τις αρχές Οκτωβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου και φέτος αναμένεται να φθάσουν στο μέγιστο σημείο τους το βράδυ της Τρίτης 21 Οκτωβρίου προς χαράματα Τετάρτης 22 Οκτωβρίου.
Επειδή δεν θα υπάρχει φωτεινή Σελήνη στον ουρανό, η εποχή θεωρείται κατάλληλη για παρατήρηση. Οι καλύτερες -και πιο βολικές- ώρες για παρατήρηση είναι, με κατεύθυνση προς την ανατολή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν την αυγή, στο μέτρο βέβαια που ο κατά τόπους ουρανός είναι καθαρός από σύννεφα.
Δεκάδες μετέωρα (συνήθως 20 έως 25 ανά ώρα, αλλά μπορεί να φθάσουν και τα 50) εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα της Γης.
—Από πού προέρχονται
Οι Ωριωνίδες  δημιουργούνται από υλικά τα οποία έχει αφήσει πίσω του ο διάσημος κομήτης του Χάλεϊ και κινούνται με ταχύτητά που φτάνει τα 67 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο.
Κάθε χρόνο τα πεφταστέρια, που θεωρούνται από τα πιο φωτεινά, ξεκινούν στα μέσα Οκτωβρίου και διαρκούν ως το τέλος του μήνα.
Οι Ωριωνίδες φαίνεται να προέρχονται από μια περιοχή πάνω από το πολύ λαμπρό άστρο Μπετελγκέζ στον αστερισμό του Ωρίωνα, από τον οποίο πήραν το όνομά τους.
Ο κομήτης του Χάλεϊ εμφανίζεται στην εσωτερική περιοχή του ηλιακού μας συστήματος κάθε 75 ή 76χρόνια και είναι τόσο φωτεινός, που είναι ορατός με γυμνά μάτια.
Τελευταία φορά εμφανίστηκε στον ουρανό της Γης το 1986 και η επόμενη θα είναι το 2061.

Δεν υπάρχουν σχόλια: