Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Πρέπει να προσέχουμε τις μικροσκοπικές μπαταρίες

Χιλιάδες άνθρωποι, παιδιά και ενήλικες, χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή της από κατάποση μπαταριών-κουμπιών που χρησιμοποιούνται σε διάφορα προϊόντα.
Οι επισημάνσεις για τους χιλιάδες θανάτους έγιναν στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας για την Ασφάλεια των Προϊόντων, το οποίο πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή της ΕΕ και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) μεταξύ άλλων.
Λόγω της σοβαρότητας του θέματος πραγματοποιήθηκε από τον ΟΟΣΑ διεθνής καμπάνια για την ενημέρωση του κοινού αλλά και για την προώθηση ορθών πρακτικών από τις εταιρείες.
Η πρόληψη τέτοιων ατυχημάτων κρίθηκε μάλιστα ως θέμα υψηλής προτεραιότητας καθώς οι μπαταρίες κουμπιά προκαλούν συχνά θανατηφόρους τραυματισμούς.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η γ.γ. Καταναλωτή οι κίνδυνοι αλλά και τα μέτρα ασφαλείας που προτείνονται είναι τα εξής:
Κίνδυνοι:      
-Σε περίπτωση κατάποσης, οι μπαταρίες μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές, μόνιμες βλάβες ή θάνατο.
-Μπαταρίες σε μέγεθος κέρματος μπορούν να κολλήσουν στο λαιμό των μικρών παιδιών, όπου το σάλιο ενεργοποιεί αμέσως ένα ηλεκτρικό ρεύμα και προκαλεί έτσι χημική αντίδραση. Ακόμα και θανατηφόρα χημικά εγκαύματα μπορεί να συμβούν μέσα σε μόλις δύο ώρες.
-Η σοβαρότητα του εγκαύματος μπορεί να συνεχίσει να επιδεινώνεται ακόμη και μετά την αφαίρεση της μπαταρίας.
- Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει σίτιση και αναπνοή μέσω σωλήνα και πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις.
Χρήσιμα μέτρα ασφάλειας:
-Πάντα να ελέγχετε τα φάρμακα πριν από την κατάποση τους. Ενήλικες έχουν καταπιεί μπαταρίες κουμπιά γιατί τις θεώρησαν χάπια ή δισκία.
-Μην επιτρέπετε στα παιδιά να παίζουν ή να έρχονται σε επαφή με τις μπαταρίες- κουμπιά.
-Δώστε προσοχή στις προειδοποιήσεις και τις ετικέτες που περιγράφουν τους κινδύνους από μπαταρίες- κουμπιά σε διάφορα προϊόντα καθημερινής χρήσης.
-Ελέγξτε εάν οι συσκευές ή τα προϊόντα με μπαταρίες- κουμπιά έχουν σχεδιαστεί ώστε να αποφεύγεται η εύκολη πρόσβαση στο διαμέρισμα της μπαταρίας.
-Κρατήστε τα τηλεχειριστήρια και άλλες συσκευές μακριά από τα παιδιά αν τα διαμερίσματα της μπαταρίας δεν έχουν βίδα για να κλείνουν.
-Χρησιμοποιήστε κολλητική ταινία για να εμποδίσετε το άνοιγμα του διαμερίσματος της μπαταρίας
-Ελέγχετε περιοδικά τις συσκευές σας προκειμένου να βεβαιώνεστε ότι τα διαμερίσματα της μπαταρίας είναι ασφαλώς κλεισμένα.
-Απορρίψτε τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες αμέσως. Ακόμη και οι ληγμένες μπαταρίες μπορεί να είναι επικίνδυνες για τα παιδιά.
-Αν υποψιάζεστε ότι ένα παιδί έχει καταπιεί μια μπαταρία- κουμπί, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια (πηγαίνετε αμέσως το παιδί σε νοσοκομείο).
-Μην αφήνετε το παιδί να φάει ή να πιει και μην προκαλείτε εμετό.
-Ενημερώστε τους γνωστούς σας σχετικά με τον κίνδυνο, ο οποίος ακόμα υποτιμάται από πολλούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: