Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Κολοσσιαίο φωτοβολταϊκό 750 Μεγαβάτ.


Το Νοέμβριο γράψαμε ότι η Ινδία σκοπεύει να επενδύσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικά στα φωτοβολταϊκά τα επόμενα χρόνια με απώτερο στόχο τα 100 Γιγαβάτ ως το 2022.
Πρόκειται για ισχύ 50 φορές μεγαλύτερη από τα “σκάρτα” δύο Γιγαβάτ που είχαν εγκατασταθεί στον αναδυόμενο γίγαντα -και χώρα που φιλοξενεί τις πλέον “δηλητηριασμένες” πόλεις παγκοσμίως- ως τα τέλη του 2013.
Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, τα φωτοβολταϊκά στις ΗΠΑ μόλις ξεπέρασαν τα 16 Γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος.
Η εγκατάσταση 11 Γιγαβάτ κάθε χρόνο μέχρι το 2022 δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ένας τρόπος επίτευξης του στόχου είναι η εγκατάσταση γιγάντιων φωτοβολταϊκών πάρκων, όπως αυτό των 750  Μεγαβάτ στο ομόσπονδο κρατίδιο Μαντία Πραντές.
Το έργο προϋπολογισμού 1,3 δισ. Ευρώ θα χρηματοδοτήσει κατά το ήμισυ η Παγκόσμια Τράπεζα και το υπόλοιπο θα διαθέσουν η κεντρική και η πολιτειακή κυβέρνηση, ενώ ήδη έχει βρεθεί η έκταση όπου θα κατασκευαστεί το έργο.
Το έργο θα αναπτύξει η NTPC Limited, η οποία έχει προχωρήσει ήδη σε διαγωνισμό για την αγορά φωτοβολταϊκών από εγχώριες και ξένες βιομηχανίες. Σημειώνεται, πάντως, ότι ακόμα και οι ξένες εταιρείες απαιτείται να παράγουν επί ινδικού εδάφους τα πάνελ που θα χρησιμοποιηθούν στο πάρκο.
Τέλος, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Ινδία φιλοδοξεί να κατασκευάσει στην επόμενη πενταετία ούτε λίγο ούτε πολύ 25 φωτοβολταϊκά πάρκα με ισχύ τουλάχιστον 500 μεγαβάτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: