Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή προτεραιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος


Η διάδοση της ανακύκλωσης με διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες του νέου αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη.
«Υπάρχουν πολλά καλά παραδείγματα. Αν μειώσουμε τα απορρίμματά μας κατά 10-20%, αυτομάτως αλλάζουν και οι ανάγκες μας για υποδομές» ανέφερε στην “Καθημερινή” ο υπουργός, αποφεύγοντας ωστόσο να πάρει θέσει για τους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα, όπως αυτούς που έχει “παγώσει” στην Αττική η Ρένα Δούρου.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο έργο της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές κάνοντας λόγο για επανεξέταση των περιβαλλοντικών όρων και διαβούλευση με όλες τις πλευρές και όχι για ακύρωση του έργου, όπως απαιτεί μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας. «Οι περιβαλλοντικοί όροι πολλών έργων, όπως οι Σκουριές, χρήζουν επανεξέτασης. Δεν θα λάβω αποφάσεις όμως πριν ακούσω όλες τις πλευρές» λέει ο κ. Τσιρώνης.
Σχολιάζοντας την εκποίηση της έκτασης στο Ελληνικό ο κ. Τσιρώνης δήλωσε ότι «δεν μπορεί όμως η δημόσια περιουσία να απειλείται από εσωστρεφείς επιχειρηματίες που έχουν μόνιμη συνδιαλλαγή με την πολιτική εξουσία. Θέλουμε να γίνει στην Ελλάδα ό,τι και στις υπόλοιπες ευνομούμενες χώρες. Υπήρχε περίπτωση στη Γερμανία ή τη Φινλανδία να αγοράσει κάποιος το Ελληνικό με αυτό το τίμημα;».
Τέλος, εκτιμά ότι τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα δεν ταιριάζουν στη χώρα μας. «Υπάρχουν εγκαταλελειμμένα χωριά που είναι κοσμήματα, ερειπωμένα ξενοδοχεία που θα μπορούσαν να ανακατασκευαστούν. Το να χτίσουμε περισσότερο στα ήδη επιβαρυμένα οικιστικά νησιά μας δεν είναι καλή ιδέα. Εχουμε περισσότερο δομημένο χώρο από ό,τι χρειαζόμαστε ως χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: