Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Πως τα φυστίκια προστατεύουν τα βρέφη


Η κατανάλωση φυστικιών ή παράγωγων προϊόντων του ξηρού καρπού από βρέφη, πριν συμπληρώσουν τον πρώτο χρόνο ζωής, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας στο μέλλον κατά 86%.
Η έρευνα υποδηλώνει ότι η πρώιμη κατανάλωση αλλεργιογόνων τροφών είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτεί κανείς από αλλεργίες και προτείνει μια διαφορετική προσέγγιση στην κοινή άποψη ότι η έκθεση βρεφών σε ξηρούς καρπούς μπορεί να αποβεί μοιραία ακόμα και για την ίδια τη ζωή τους.
—Η μελέτη
Βρετανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Γκίντεον Λακ του Τμήματος Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s College) του Λονδίνου πραγματοποίησαν στο Νοσοκομείο Παίδων «Εβελίνα» της βρετανικής πρωτεύουσας μια κλινική δοκιμή σε τυχαίο δείγμα 628 βρεφών ηλικίας από τέσσερεις έως έντεκα μήνες.
Τα παιδιά ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για αλλεργία στα φυστίκια, καθώς εμφάνιζαν ήδη είτε δερματικό έκζεμα είτε αλλεργία στα αβγά.
Τα μισά παιδάκια έτρωγαν τροφές που περιείχαν φυστίκι (σε μορφή πουρέ), τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, ενώ τα υπόλοιπα δεν έφαγαν καθόλου φυστίκι ή σχετικά προϊόντα μέχρι την ηλικία των πέντε ετών. Η έρευνα έδειξε ότι λιγότερο από το 1% των παιδιών της πρώτης ομάδας που είχαν φάει φυστίκι από μωρά, εκδήλωσαν τελικά αλλεργία, όταν έγιναν πέντε ετών, έναντι ποσοστού 17,3% των παιδιών στη δεύτερη ομάδα, που είχε αποφύγει τον ξηρό καρπό.
Μάλιστα, ακόμα και τα μωρά που εμφάνιζαν ήδη κάποια ευαισθησία στα φυστίκια όταν εκτέθηκαν πιο συστηματικά στον ξηρό καρπό, τα ποσοστά εκδήλωσης αλλεργίας μειώθηκαν από 35% σε 11%.
Για «μια σημαντική κλινική εξέλιξη που έρχεται σε σύγκρουση με τις προηγούμενες ιατρικές οδηγίες», έκανε λόγο ο Γκίντεον Λακ και πρότεινε ότι «χρειάζονται νέες συστάσεις, για να μειωθεί το ποσοστό της αλλεργίας που έχουν τα παιδιά στα φυστίκια». Όπως είπε, «η σκόπιμη αποφυγή των φυστικιών κατά το πρώτο έτος της ζωής τίθεται πλέον εν αμφιβόλω ως στρατηγική πρόληψης των αλλεργιών».
Παρόλα αυτά, άλλοι επιστήμονες συστήνουν προσοχή στους γονείς και επεσήμαναν πως είναι ακόμη πρόωρο να συστήσει κανείς στους γονείς να ταΐζουν μόνοι τους στο σπίτι τους με φιστίκια τα μωρά τους, προτού λάβουν τη γνώμη του παιδιάτρου ή κάποιου ειδικού αλλεργιολόγου.
Κι αυτό διότι η έκθεση των μωρών στα φυστίκια έγινε σε ελεγχόμενο περιβάλλον και όχι στο σπίτι όπου οι αντιδράσεις μπορεί να είναι αλυσιδωτές και ανεξέλεγκτες.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine».
—Έκρηξη αλλεργιών
Σημειώνεται ότι οι αλλεργίες σε διάφορα τρόφιμα καταγράφουν σημαντική αύξηση σε όλο τον κόσμο. Ειδικότερα, η αλλεργία στα φυστίκια αφορά πλέον το 1% έως 3% των παιδιών στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Τα φυστίκια προκαλούν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σχεδόν στο 1% των παιδιών.
Η αλλεργία στα φυστίκια οφείλεται σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που περιέχεται στον ξηρό καρπό, εμφανίζεται σε νεαρές ηλικίες και δεν υποχωρεί σχεδόν ποτέ. Τα συμπτώματά περιλαμβάνουν δύσπνοια, μείωση της αρτηριακής πίεσης, πρήξιμο της γλώσσας, των ματιών ή του προσώπου, πόνους στο στομάχι, ναυτία, εμετούς, δερματικά εξανθήματα, φλεγμονή και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα παιδιά κάτω των πέντε ετών δεν πρέπει να τρώνε ολόκληρα φυστίκια σε μορφή ξηρού καρπού, επειδή κινδυνεύουν να πνιγούν.
Αντίθετα, μπορούν να τρώνε φυστίκι σε άλλες μορφές (φυστικοβούτυρο, πουρές κ.ά.).
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: