Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Η Γαλλία απαγορεύει τη σπατάλη τροφίμων στα σούπερ-μάρκετ


Μπλόκο στη σπατάλη τροφίμων βάζει η γαλλική κυβέρνηση με νόμο που απαγορεύει στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ να πετούν στα σκουπίδια τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια και τις υποχρεώνει είτε να τα δωρίζουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις είτε να τα διαθέτουν σε παραγωγούς ζωοτροφών.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Γαλλία κατάργησε τη σήμανση της ημερομηνίας “ανάλωσης κατά προτίμηση” σε φρέσκα τρόφιμα, διότι πολλοί καταναλωτές τη συγχέουν με την ημερομηνία λήξης και πετούν τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια ακόμα και μετά την παρέλευση αυτής της ημερομηνίας.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), γάλλοι βουλευτές πρότειναν ακόμα 39 μέτρα κατά της σπατάλης τροφίμων, όπως η προώθηση της σακούλας για τους σκύλους (“le doggy bag“) για τα περισσεύματα στα εστιατόρια.
Αναλυτικότερα, η νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε την Πέμπτη 21 Μαΐου απαγορεύει την καταστροφή τροφίμων στα σούπερ μάρκετ με επιφάνεια άνω των 400 τετραγωνικών μέτρων. Μέχρι τον Ιούλιο του 2015, τα σουπερμάρκετ αυτά πρέπει να έχουν υπογράψει συμβόλαια για τη διάθεση του περισσεύματος σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή σε παραγωγούς ζωοτροφών και οργανικού κομπόστ.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμα έως 75.000 ευρώ ή ποινή φυλάκισης ς μέχρι δύο ετών.Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ένα τρίτο έως το ένα δεύτερο της παραγωγής τροφίμων καταλήγει σε χωματερές, μια σπατάλη ύψους 570 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο νόμος προβλέπει επίσης ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για τη σπατάλη τροφίμων το οποίο θα υλοποιηθεί σε σχολεία και επιχειρήσεις.
Τα τελευταία χρόνια, τα μέσα ενημέρωσης της Γαλλίας έχουν αναδείξει πολλές περιπτώσεις φτωχών οικογενειών, φοιτητών ή αστέγων που ψάχνουν τρόφιμα στους κάδους απορριμμάτων των σούπερ μάρκετ για να τραφούν με προϊόντα που έχουν απορριφθεί απλώς επειδή παρήλθε η ημερομηνία “ανάλωσης κατά προτίμηση”.
Μάλιστα, ορισμένα καταστήματα άρχισαν να καταστρέφουν εσκεμμένα με χλωρίνη τα τρόφιμα ώστε να μην συλλέγονται από τους κάδους σκουπιδιών.
«Είναι σκανδαλώδες να βλέπει κανείς να ρίχνουν χλωρίνη σε κάδους των σουπερμάρκετ με πεταμένο φαγητό» σχολίασε ο Σοσιαλιστής βουλευτής Γκιγιόμ Γκαρό, εισηγητής της νέας νομοθεσίας.
Το νέο μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για μείωση τη σπατάλης τροφίμων στη Γαλλία κατά το ήμισυ έως το 2025. Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, ο μέσος Γάλλος πετά 20-30 κιλά τροφίμων το χρόνο, με συνολική ζημία έως και 20 δισ. ευρώ το χρόνο.
Η Γαλλική Ομοσπονδία Εμπορίου και Διανομής επέκρινε πάντως το νέο μέτρο, υποστηρίζοντας ότι τα μεγάλα καταστήματα αντιστοιχούν μόλις στο 5% της σπατάλης τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: