Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Δασικοί χάρτες: Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα


dasikos xartis
Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο σχέδιο νόμου το οποίο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες κύρωσης των δασικών χαρτών. Όπως αναφέρει ΤΟ ΒΗΜΑ, στο «παιχνίδι» μπαίνουν και πάλι τα δασαρχεία,  ενώ παραμένουν και οι υπηρεσίες του Κτηματολογίου. Στόχος είναι να αναρτηθούν άμεσα όλες οι έτοιμες μελέτες που βρίσκονται εδώ και 20 χρόνια στα συρτάρια των δασικών υπηρεσιών.
Οι χάρτες αυτοί, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν αναρτήθηκαν διότι δεν υπήρχε η πολιτική βούληση να «σπάσουν αβγά» σε περιοχές με έντονα προβλήματα καταπάτησης δασικών εκτάσεων, υπολογίζεται ότι αφορούν περίπου το 50% της ελληνικής επικράτειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, μόνο στην Αττική υπάρχουν 145 αυθαίρετοι οικισμοί. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου έχουν αναρτηθεί μόνο τρεις χάρτες για τις περιοχές του Μαραθώνα, της Πεντέλης και της Νέας Πεντέλης, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν κυρωθεί καθώς εκκρεμούν περί τις 3.000 αντιρρήσεις πολιτών.
Οι παλαιοί δασικοί χάρτες ωστόσο χρειάζονται επικαιροποίηση προκειμένου να ενσωματώσουν πράξεις μεταγενέστερες της διοίκησης, οι οποίες αφορούν χαρακτηρισμούς και αποχαρακτηρισμούς. Μάλιστα, δασικοί χάρτες που αντιστοιχούν σε περίπου 20% της επικράτειας είναι θεωρημένοι και θα μπορούσαν να αναρτηθούν.
Όπως υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, πρέπει άμεσα οι χάρτες να αναρτηθούν ώστε να γίνουν οι αντιρρήσεις. «Θα δώσουμε οδηγίες προς τους νομικούς που θα τις επιδικάσουν σε πρώτο βαθμό» αναφέρει ο κ. Τσιρώνης.
Ωστόσο το υπουργείο φαίνεται ότι προχωρεί στο άγνωστο με… βάρκα την ελπίδα καθώς, όπως σημειώνει ο ίδιος, «από τα είδη των αντιρρήσεων θα διαπιστώσουμε αν χρειάζεται κάποια νομοθετική ρύθμιση, σε ορισμένες περιπτώσεις ανταλλαγή γης, αν απαιτούνται απαλλοτριώσεις, αποζημιώσεις κ.τ.λ.». Και καταλήγει: «Οσο καθυστερούμε περιοχές που δεν είναι επίδικες γίνονται. Κάποιοι θα ευχαριστηθούν, κάποιοι θα δυσαρεστηθούν.  Παραλάβαμε μια φαυλότητα δεκαετιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: