Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Δωρεάν φωτοβολταϊκά στη Ρόδο

Ανοιχτή πρόσκληση σε οικογένειες στη Ρόδο για να εγκαταστήσει δωρεάν φωτοβολταϊκά συστήματα στις κατοικίες τους απευθύνει η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace.
Διευκρινίζεται ότι η Οργάνωση θα αναλάβει, χωρίς καμία επιβάρυνση για τα επιλεγμένα νοικοκυριά, την αγορά και εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών για αυτοπαραγωγή, ισχύος έως 2kW ανά οικογένεια.
Η Greenpeace στο πλαίσιο της εκστρατείας «Solarize Greece» θα τοποθετήσει τα φωτοβολταϊκά συστήματα σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες στην αποπληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Τα εγκατεστημένα συστήματα θα συνδεθούν στο δίκτυο της ΔΕΗ και θα αξιοποιούν τις δυνατότητες που προσφέρει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αυτοπαραγωγή ενέργειας (net-metering)».

«Λίγο πριν την ψήφιση του νέου πολυνομοσχεδίου και ενώ σημαντικό μέρος της κοινωνίας βρίσκεται σε αναβρασμό, νοιώθουμε πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη να προωθήσουμε θετικές λύσεις που στηρίζουν την ελληνική κοινωνία και την οικονομία», τονίζει ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Και συνεχίζει, «στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση δεν γίνεται μονίμως να κερδίζουν οι λίγοι, όπως η βιομηχανία, και να πληρώνουν οι πολλοί. Έστω και την ύστατη ώρα, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει τα νοικοκυριά, ειδικά τα πιο αδύναμα και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσα από ένα επιθετικό πρόγραμμα επενδύσεων στην ηλιακή ενέργεια».
Εκτός των περαπάνω, η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να ξεκινήσει η μετάβαση της Ελλάδας στην ηλιακή οικονομία και να αξιοποιήσει υφιστάμενους πόρους και να δημιουργήσει οικονομικά εργαλεία που θα υπηρετήσουν αυτή τη μετάβαση.



Αντίστοιχα, καλεί τη ΔΕΗ να υιοθετήσει νέο επιχειρηματικό πλάνο που θα θέτει ως στρατηγική προτεραιότητα την επιθετική ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ενεργειακών υπηρεσιών και την ταχεία απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Οι οικογένειες που ενδιαφέρονται και πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση gpgreece@greenpeace.org, στέλνοντας email με τίτλο: «Εκδήλωση ενδιαφέροντος από οικογένεια στη Ρόδο».
—Κριτήρια για επιλογή νοικοκυριών (κατά σειρά προτεραιότητας)
1.Οικογένεια με παιδιά
2. Ένταξη στο ΚΟΤ ή χαμηλό συνολικό οικογενειακό εισόδημα (<20.000 €)
3. Νόμιμη χρήση της ιδιοκτησίας. Σε περίπτωση διαμερίσματος απαιτείται εξασφάλιση έγκρισης επί του συνόλου των ιδιοκτητών.
4.Τουλάχιστον 15 τετρ. μέτρα ελεύθερο χώρο σε δώμα ή στέγη
Βασική προϋπόθεση για τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος για αυτοπαραγωγή είναι να υπάρχει ήδη στο ενδιαφερόμενο κτίριο/διαμέρισμα ενεργή παροχή χαμηλή τάσης.
Τα παραπάνω κριτήρια, υποστηρίζει η Greenpeace, αφενός διασφαλίζουν ότι τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα βοηθήσουν οικογένειες σε ανάγκη, αφετέρου θα επιτρέψουν την καλύτερη δυνατή επιλογή με βάση τους περιορισμούς της σημερινής νομοθεσίας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η απαίτηση για έγκριση από το σύνολο (100%) των υπόλοιπων ιδιοκτητών σε περίπτωση πολυκατοικίας καθώς και η μη-δυνατότητα εφαρμογής εικονικού (virtual) net-metering οδηγούν σε de facto αποκλεισμούς για ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας (π.χ. νοικοκυριά με περιορισμένο χώρο σε δώμα). Η Greenpeace ζητάει από την κυβέρνηση να βελτιώσει το θεσμικό πλαίσιο, ούτως ώστε να αρθούν οι σημερινοί αποκλεισμοί και να μπορεί το σύνολο των νοικοκυριών να απολαύσει τις δυνατότητες της ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα.
Τα χρήματα για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών προέρχονται από τη διεθνή εκστρατεία crowdfunding στην πλατφόρμα Indiegogo με τίτλο SolarizeGreece που πραγματοποιήθηκε το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2015, την περίοδο δηλαδή κατά την οποία η χώρα βίωσε τις πιο δύσκολες επιπτώσεις των capital controls. Περισσότεροι από 1000 ξένοι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να υποστηρίξουν οικονομικά την Ελλάδα να στραφεί στην ηλιακή οικονομία, ως όχημα εξόδου από την κρίση.
H Greenpeace τονίζει ότι «η στροφή στην ηλιακή οικονομία θα δώσει δραστική λύση στο πρόβλημα της ενεργειακής ένδειας που πλήττει την ελληνική κοινωνία. Επιπλέον, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, περισσότερα έσοδα για το δημόσιο, αλλά και αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και εξοικονόμηση εθνικών πόρων από εισαγωγές καυσίμων».
Διαβάστε εδώ περισσότερα για τη δυνατότητα αυτοπαραγωγής για ιδιοκατανάλωση με ενεργειακό συμψηφισμό από φωτοβολταϊκό σύστημα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση φέρεται να έχει συμφωνήσει ότι η βιομηχανία θα αμειφθεί για τη διακοψιμότητα, μία υπηρεσία χωρίς καμία πρακτική αξία, με το 3,6% του τζίρου όλων των φωτοβολταϊκών και το 1,8% του τζίρου των αιολικών πάρκων.
Η Greenpeace επισημαίνει ακόμα ότι ένα δημόσιο πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό από την επιδότηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που ισχύει σήμερα (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο).

Δεν υπάρχουν σχόλια: