Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Μεσογειακή φώκια νεκρή από ψάρεμα με δυναμίτη στη θάλασσα
Πριν λίγες ημέρες, ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» εντόπισε νοτιοδυτικά της Σάμου, άλλη μία θανατωμένη νεαρή Μεσογειακή φώκια που πέθανε από έκρηξη δυναμίτη.
Αυτό το περιστατικό αποτελεί τη δεύτερη ηθελημένη θανάτωση μεσογειακής φώκιας που καταγράφουμε στο Aνατολικό Αιγαίο μέσα σε ένα μήνα και την έκτη μέσα σε 14 μήνες. Σύμφωνα με τη διενεργηθείσα νεκροψία ο θάνατος της φώκιας προκλήθηκε από πνιγμό και εκτεταμένη εσωτερική αιμορραγία, η οποία σύμφωνα με τα διάφορα ευρήματα εκτιμάται ότι οφείλεται σε έκρηξη δυναμίτη. Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι η αλιεία με τη χρήση εκρηκτικών είναι συχνό φαινόμενο και χρόνιο τοπικό πρόβλημα, ενώ αναφέρουν ότι γνωρίζουν ποιοι είναι οι πιθανοί δράστες.
Το Αρχιπέλαγος απευθύνει έκκληση σε όλου όσοι μπορεί να γνωρίζουν ο,τιδήποτε για το συμβάν ή κατέχουν σχετικό υλικό να το καταθέσουν στις Αρχές επώνυμα ή ανώνυμα, ώστε να βρεθούν οι δράστες και να συμβάλλουν ώστε να σταματήσει η σφαγή και η θανάτωση των σπάνιων αυτών ζώων.
—Η Μεσογειακή Φώκια στην Ελλάδα
Οι θάλασσες μας φιλοξενούν τον τελευταίο σημαντικό εναπομείναντα πληθυσμό μεσογειακής φώκιας παγκοσμίως. Περίπου 200 με 250 από τις 450 μεσογειακές φώκιες που έχουν απομείνει, διαβιούν στις ελληνικές θάλασσες. Αυτό αποτελεί μία τεράστια τύχη αλλά ταυτόχρονα και μία μεγάλη ευθύνη. Το είδος αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο, καθώς πρόκειται για το πλέον απειλούμενο με εξαφάνιση θαλάσσιο θηλαστικό στην Ευρώπη και το δεύτερο στην υφήλιο.
Για την προστασία της Μεσογειακής φώκιας, η Ελλάδα δεσμεύεται όχι μόνο από πολυάριθμες διεθνείς συμβάσεις, την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία αλλά κυρίως από την ηθική υποχρέωση διαφύλαξης των τελευταίων αυτών θηλαστικών. Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι επί σειρά ετών οι εθνικές αρχές θεωρούν ότι η δράση για την προστασία τους εξαντλείται στο πλαίσιο τεχνικών αναφορών, γραφειοκρατικών χειρισμών, καθώς και σε αναποτελεσματικές και κοστοβόρες καμπάνιες και επαναπαύονται με την ψευδή εντύπωση ότι έχουν πράξει τα δέοντα για την επιβίωση και προστασία του είδους.
Το πρόβλημα των ηθελημένων θανατώσεων δεν είναι τοπικό στο αν. Αιγαίο. Σύμφωνα με τις αναφορές που συλλέγονται από το δίκτυο του Αρχιπελάγους, η κατάσταση είναι εξίσου ανησυχητική στο σύνολο σχεδόν των ελληνικών θαλασσών. Ας μην ξεχνάμε ότι οι φώκιες που εντοπίζονται νεκρές αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος αυτών που θανατώνονται, σε μία ακτογραμμή που ξεπερνά τα 18.000 χιλιόμετρα.
Η πολιτεία δείχνει να αδυνατεί τόσο να αντιληφθεί, την έκταση του προβλήματος των ηθελημένων θανατώσεων μεσογειακής φώκιας στις ελληνικές θάλασσες και τις πραγματικές αιτίες που το προκαλούν, όσο και να συνειδητοποιήσει την ευθύνη που της αναλογεί για τη διασφάλιση της επιβίωσης αυτού του ιδιαίτερα σπάνιου θηλαστικού. Η αδράνεια αυτή των εθνικών αρχών θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τον πληθυσμό της μεσογειακής φώκιας αλλά το σύνολο των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» διαμηνύει ότι θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο, για τον εντοπισμό αλλά και την κίνηση της ποινικής διαδικασίας εις βάρος αυτού που προκάλεσε την ηθελημένη θανάτωση της φώκιας με τη χρήση εκρηκτικών στη θάλασσα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: