Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Παγωμένο Τείχος για τη σωτηρία της Φουκουσίμα



 

Στην πολύπαθη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας καταβάλλονται επίπονες προσπάθειες καθαρισμού της περιοχής, αποξήλωσης του κατεστραμμένου εργοστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

Πριν από μερικές μέρες διαβάσατε για τα ρομπότ καθαρισμού που κυριολεκτικά τηγανίζει η ραδιενέργεια στους κατεστραμμένους αντιδραστήρες, αλλά και για το γιγάντιο, τεχνητό τείχος πάγου που κατασκευάστηκε κάτω από τον πυρηνικό σταθμό.
Σχεδόν 800.000 τόνοι ραδιενεργού νερού είναι αποθηκευμένοι σε 1.000 τεράστιες βιομηχανικές δεξαμενές μέσα στη μονάδα. Οι μεγάλες ποσότητες μολυσμένου νερού εμποδίζουν τη διαδικασία καθαρισμού, από την πρώτη στιγμή που το τσουνάμι του 2011 προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην εγκατάσταση.
Αν και οι ιαπωνικές αρχές ελπίζουν το τείχος του πάγου θα βοηθήσει να λυθούν αυτά τα προβλήματα, το σχέδιο έχει καθυστερήσει για περισσότερο από ένα χρόνο λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Ορισμένοι ειδικοί εξακολουθούν να εκφράζουν επιφυλάξεις για την επιτυχία του πανάκριβου έργου που κόστισε περίπου 270 εκατ. Ευρώ και που αποτελείται από ένα δίκτυο υπογείων και υποβρυχίων αγωγών μήκους 1,6 χιλιομέτρων, 30 μέτρα κάτω από το έδαφος, οι οποίοι παγώνουν το χώμα γύρω τους σε θερμοκρασίες μείον 30 βαθμών Κελσίου.
—ΑΠΕ στη Φουκουσίμα
Σύμφωνα με τους Japan Times, την Κυριακή 24 Μαΐου συγκροτήθηκε στη Φουκουσίμα ένα συμβούλιο συνεργασίας δημοσίων και ιδιωτικών φορέων με αποστολή την ανάδειξη της περιοχής σε κέντρο εκμετάλλευσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Μόνο στην αιολική ενέργεια, το συμβούλιο θα εστιάσει στην υλοποίηση ενός σχεδίου που προβλέπει την παραγωγή 1,3 Γιγαβατωρών ενέργειας από ανεμογεννήτριες για την κάλυψη των ηλεκτρικών αναγκών του Τόκιο.
Το έργο θα υλοποιήσει η κοινοπραξία της διαχειρίστριας της κατεστραμμένης πυρηνικής μονάδας Tokyo Electric Power Company (TEPCO) με ιδιωτικές εταιρείες αιολικής ενέργειας υπό την αιγίδα της κεντρικής κυβέρνησης.
Πρόθεση του συμβουλίου είναι επίσης η εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης για την κατασκευή ενός συστήματος παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Φουκουσίμα έως το 2020, το έτος τέλεσης της Ολυμπιάδας του Τόκιο.
Το υδρογόνο θα παρέχεται στο Τόκιο και άλλες περιοχές και θα χρησιμοποιείται σε οχήματα που λειτουργούν με κυψέλες καυσίμων υδρογόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: