Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Γη: ένας ζεστός πλανήτης γίνεται καυτός


Τρεις ανεξάρτητοι οργανισμοί επιβεβαίωσαν ότι ο Ιούλιος του τρέχοντος έτους ήταν ο θερμότερος από τότε που τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία.
Ο Ιούλιος είναι συνήθως ο θερμότερος μήνας του 2016 παγκοσμίως, δεδομένου ότι το βόρειο ημισφαίριο έχει μεγαλύτερη μάζα γης με συνέπεια το έδαφος να θερμαίνεται ταχύτερα και να διατηρεί περισσότερη θερμότητα σε σύγκριση με τους ωκεανούς.
Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε επίσης ότι ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος από το 1891, όπως και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής «Κοπέρνικος» που τον κατέγραψε ως τον θερμότερο από το 1979 που διατηρεί αρχεία.
Τόσο η NASA όσο και η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Ηνωμένων Πολιτειών (NOAA) ανακοίνωσαν νωρίτερα φέτος ότι το 2015 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Βασιζόμενος στις τάσεις της θερμοκρασίας μέχρι τώρα, ο κλιματικός επιστήμονας και διευθυντής του Ινστιτούτου Γκοντάρ, Γκάβιν Σμιντ, εκτιμά ότι με πιθανότητα 99% το 2016 θα ξεπεράσει το 2015 σε μέση θερμοκρασία.
Τα πιο ακραία κύματα καύσωνα του Ιουλίου έγιναν αισθητά στη Σιβηρία, τη Μέση Ανατολή και σε μέρη της Βόρειας Αμερικής, σύμφωνα με τη NASA.
Στις 21 Ιουλίου, ένα σοβαρό κύμα καύσωνα έπληξε τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοδυτική Ασία. Μετεωρολογικός σταθμός στο Κουβέιτ κατέγραψε θερμοκρασία 54 βαθμών Κελσίου, ίσως την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στο ανατολικό ημισφαίριο και την Ασία.
Μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού θα επανεξετάσει τον αισθητήρα που κατέγραψε τη μέτρηση προτού επαληθεύσει το αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: