Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Στο μέλλον τα καλαμάκια δεν θα είναι από πλαστικά




Σε ένα κόσμο που έχει αφήσει στο αποτύπωμά του τόνους πλαστικού, μία καινούρια ιδέα που αλλάζει μία καθημερινή μας συνήθεια αποκτά πολλαπλάσια σημασία. Μία εφεύρεση που βασίζεται στην κατάργηση αυτού του πλαστικού χρηστικού αξεσουάρ δεν είναι απλώς σημαντική. Είναι και ηθικά ανεκτίμητη.


Καλαμάκια με γεύση βανίλιας και καραμέλας

Η εταιρεία Loliware,που βρίσκεται πίσω από τα βρώσιμα αυτά καλαμάκια, θέλει να φανταστούμε έναν κόσμο, στον οποίο θα μπορούσαμε να πιούμε ένα κρύο ρόφημα χρησιμοποιώντας ένα νόστιμο καλαμάκι με γεύση βανίλιας ή καραμέλας – με την ίδια δομή και αντοχή ενός αντίστοιχου πλαστικού. Η απόλαυση ενός λάτε δεν θα καταδικάσει καμία θαλάσσια ζωή σε πρόωρο θάνατο ούτε θα αφήσει απόβλητα. Στη χώρα που γεννήθηκε η ιδέα, οι Αμερικανοί πετάνε 500 εκατομμύρια πλαστικά καλαμάκια την ημέρα. Ποσότητα  που αρκεί για να γεμίσουν 125 σχολικά λεωφορεία…  Αν υπολογίσουμε το ετήσιο σύνολο, θα έχουμε μία γραμμή που διασχίζει όλο τον κόσμο δυόμισι φορές! Από την ποσότητα αυτή, 250.000 τόνοι καταλήγουν στη θάλασσα.
sql_image (1)Η Chelsea Briganti, συνιδρύτρια  της Loliware, η οποία άρχισε να φτιάχνει φαγώσιμα φλιτζάνια καφέ το 2015, δήλωσε ότι για να καταπολεμήσουν τα απόβλητα, δεν μπορούσαν απλώς να λένε στους ανθρώπους να μην χρησιμοποιούν καλαμάκι πια αλλά σκέφτηκαν ότι θα μπορούσαν να τους προσφέρουν μια πιο υγιεινή λύση. Και πολύ πιο διασκεδαστική ως εμπειρία, συμπλήρωσε, η δημιουργός αφού βασίστηκαν όχι στη θυσία μιας μικρής πολυτέλειας αλλά στη βιωσιμότητά της με ηθικό τρόπο.
Το καλαμάκι είναι κατασκευασμένο από οργανικό υλικό με βάση τα φύκια και φέρει τη σήμανση  100% χωρίς πλαστικό, βιοαποικοδομήσιμο και βιοδιασπώμενο σε θαλασσινό περιβάλλον,  μη ΓΤΟ, δηλαδή παρασκευασμένο χωρίς γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Το όφελος της χρήσης φυκιών, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι ότι δεν απαιτεί εκτάσεις για καλλιέργεια και είναι σε θέση να απορροφήσει το διοξείδιο του άνθρακα. Εμφανισιακά οι κατασκευαστές θέλησαν να παίξουν στα ίσα με τον ανταγωνισμό: έντονα χρώματα, ίδια αντοχή, μεγαλύτερο φαν! Σε ηθικό επίπεδο όμως οι ιδιότητές του να χρησιμοποιηθεί είτε ως κομπόστ ή ως ελαφριά τροφή ή ακόμα ως μέσο παραγωγής βιοαερίου και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας  με τη διεργασία  αναερόβιας χώνευσης μεγιστοποιούν το θετικό του αποτύπωμα.
ΠΗΓΗ: www.womanidol.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: