Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Σύνοδος Νταβός. Η αλλαγή του κλίματος φέρνει και άλλους πρόσφυγες


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΟΗΕ. "Όσοι εγκαταλείπουν την χώρα λόγω της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πρόσφυγες" σημειώνει ο Φιλίπο Γκράντι.

Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για μια απότομη αύξηση του αριθμού των προσφύγων καθώς εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της κλιματικής αλλαγής, ανέφερε σήμερα η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από το Νταβός.

Μιλώντας στο Ρόιτερ από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Φιλίπο Γκράντι δήλωσε πως μια απόφαση που έλαβε ο ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα σημαίνει πως όσοι φεύγουν από τις εστίες τους λόγω της κλιματικής αλλαγής πρέπει να τύχουν μεταχείρισης από τις χώρες που τους υποδέχονται ως πρόσφυγες, κάτι που θα έχει ευρείες συνέπειες για τις κυβερνήσεις.
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έλαβε αυτή την απόφαση-ορόσημο χθες, Δευτέρα, σε σχέση με τον Ιοάνε Τεϊτιότα, από το Κιριμπάτι, μια χώρα του Ειρηνικού, που προσέφυγε εναντίον της Νέας Ζηλανδίας όταν οι αρχές απέρριψαν το αίτημά του για άσυλο.

«Η απόφαση λέει πως αν υφίσταται άμεση απειλή για τη ζωή σας λόγω της κλιματικής αλλαγής, λόγω της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, και αν διασχίσετε τα σύνορα και πάτε σε μια άλλη χώρα, δεν πρέπει να σας στείλουν πίσω επειδή η ζωή σας θα τεθεί σε κίνδυνο, ακριβώς όπως σε πόλεμο ή σε μια κατάσταση διώξεων», είπε ο Γκράντι.
«Πρέπει να ετοιμαστούμε για μια μεγάλη αύξηση των ανθρώπων που μετακινούνται παρά τη θέλησή τους», είπε. «Δεν θα τολμούσα να μιλήσω για συγκεκριμένους αριθμούς, είναι πολύ υποθετικό, αλλά οπωσδήποτε μιλάμε εδώ για εκατομμύρια».

Πιθανοί λόγοι αυτών των μετακινήσεων μπορεί να είναι οι πυρκαγιές όπως αυτές στην Αυστραλία, η αύξηση της στάθμης της θάλασσας που επηρεάζει νησιά με χαμηλό υψόμετρο, η καταστροφή της σοδειάς και του ζωικού κεφαλαίου στην υποσαχάρια Αφρική και οι πλημμύρες σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένων τμημάτων του ανεπτυγμένου κόσμου.

Αν και στο μεγαλύτερο μέρος των 70 χρόνων της, η UNCHR, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, εργάστηκε για να παράσχει βοήθεια σε όσους έφευγαν από φτωχότερες χώρες εξαιτίας των συγκρούσεων, η κλιματική αλλαγή δεν κάνει τέτοιες διακρίσεις, κάτι που σημαίνει ότι οι πιο πλούσιες χώρες μπορεί να γίνουν μια αυξανόμενη πηγή προσφύγων.

«Είναι μια περαιτέρω απόδειξη ότι οι προσφυγικές μετακινήσεις και το ευρύτερο θέμα των μεταναστεύσεων πληθυσμών... είναι μια παγκόσμια πρόκληση που δεν μπορεί να περιοριστεί σε λίγες χώρες», δήλωσε ο Γκράντι.

Η UNHCR, ο προϋπολογισμός της οποίας έχει αυξηθεί από ένα δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως που ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 καθώς οι συγκρούσεις στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στη Συρία ανάγκασαν αμάχους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, παρέχει τώρα βοήθεια σε περισσότερους από 70 εκατομμύρια αναγκαστικά εκτοπισθέντες ανθρώπους παγκοσμίως.

Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης με περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. στη μεγάλη πλειονότητά τους από τη Συρία. Η κατάσταση αυτή ασκεί πίεση στα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας και ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει ζητήσει περισσότερη βοήθεια από την Ευρώπη.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ερντογάν απείλησε να ανοίξει την πόρτα στους Σύρους πρόσφυγες που κατευθύνονται στην Ευρώπη, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αυξήσει τη βοήθειά της, και τώρα καλεί για «επανεγκατάσταση» έως ενός εκατομμυρίου Σύρων στη βόρεια Συρία.

Ο Γκράντι είπε πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να σκεφθούν πολύ σοβαρά λύσεις για τη μεταναστευτική κρίση η οποία επηρεάζει τις χώρες τους από το 2015, αλλά και να δείξουν περισσότερη κατανόηση για την κατάσταση της Τουρκίας.

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι στη διάρκεια των τελευταίων αρκετών χρόνων, η Τουρκία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο», είπε. «Γίνεται πολλή πολιτική συζήτηση. Επικεντρώνομαι στην ουσία, η οποία είναι 'ας ενισχύσουμε την ικανότητα της Τουρκίας να φιλοξενεί πρόσφυγες μέχρι αυτοί να μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια, εθελοντικά στις χώρες τους'».
Η Κίνα, ένας από τους μεγαλύτερους χρήστες πλαστικού παγκοσμίως ανακοίνωσε ένα σημαντικό σχέδιο για τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα. Οι μη-βιοαποικοδομήσιμες σακούλες θα απαγορευτούν στις μεγάλες πόλεις μέχρι το τέλος του 2020 και σε όλες τις μικρότερες πόλεις και κωμοπόλεις μέχρι το 2022. Επίσης στη βιομηχανία εστιατορίων θα απαγορευθεί να χρησιμοποιούνται πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης μέχρι τα τέλη του 2020, καθώς η Κίνα επιδιώκει να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας. Ενώ τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κατατάξει τα πλαστικά μιας χρήσης ως μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις του κόσμου, η Κίνα προσπαθεί εδώ και χρόνια να αντιμετωπίσει τα σκουπίδια που παράγουν οι 1,4 δισεκατομμύρια πολίτες της. Η μεγαλύτερη χωματερή σκουπιδιών της χώρας έχει μέγεθος περίπου 100 γηπέδων ποδοσφαίρου και είναι ήδη γεμάτη, 25 χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Μόνο το 2017, η Κίνα συγκέντρωσε 215 εκατομμύρια τόνους αστικών οικιακών αποβλήτων. Ωστόσο, τα εθνικά στοιχεία για την ανακύκλωση δεν είναι διαθέσιμα. Η Κίνα παρήγαγε 60 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων το 2010, ενώ οι ΗΠΑ είναι στη δεύτερη θέση με 38 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία. Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης αποκάλυψε την Κυριακή τη νέα πολιτική, η οποία θα εφαρμοστεί τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι πλαστικές σακούλες θα απαγορευτούν σε όλες τις πόλεις το 2022, αν και οι αγορές που πωλούν φρέσκα προϊόντα θα πάρουν παράταση για εφαρμογή μέχρι το 2025. Η παραγωγή και πώληση πλαστικών σακουλών που έχουν πάχος μικρότερο από 0,025 mm θα απαγορευτεί επίσης. Η βιομηχανία εστιατορίων πρέπει να μειώσει τη χρήση πλαστικών ειδών μιας χρήσης κατά 30%. Τα ξενοδοχεία έχουν ενημερωθεί ότι δεν πρέπει να προσφέρουν δωρεάν πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης έως το 2025. Αυτή δεν είναι η πρώτη εκστρατεία της Κίνας κατά της χρήσης πλαστικών. Το 2008, η χώρα απαγόρευσε στους εμπόρους λιανικής πώλησης να παραδίδουν ελεύθερες πλαστικές σακούλες και απαγόρευσε την παραγωγή υπερβολικά λεπτών πλαστικών σακουλών. Και το 2017, η Κίνα -δηλαδή ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πλαστικών απορριμμάτων στον κόσμο- ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την εισαγωγή ξένων πλαστικών απορριμμάτων. Η Κίνα ενισχύει ήδη τα ποσοστά ανακύκλωσης και δημιουργεί δεκάδες βάσεις επεξεργασίας για να εξασφαλίσει την επαναχρησιμοποίηση περισσότερων προϊόντων στο πλαίσιο του πολέμου κατά των αποβλήτων. Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: