Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Την προκήρυξη του πράσινου χωριού και του πράσινου νησιού ανακοίνωσε την Παρασκευή από την ημερίδα «Καινοτόμες Τεχνολογίες για τα Κτήρια της Ευρώπης" το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο γενικός διευθυντής του Κέντρου, Γιώργος Αγερίδης, υπογράμμισε πως υπάρχει ένα πεδίο δράσης ιδιαίτερα ευρύ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση για ΑΠΕ και ΕΞΕ, και το ΚΑΠΕ μπορεί να είναι αρωγός στην ανάπτυξή της, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον.

Μιλώντας στην ημερίδα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, τόνισε πως ο στόχος είναι διπλός: εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων από τη μία και σεβασμός στο περιβάλλον από την άλλη. Όπως είπε, το ΚΑΠΕ έχει την τεχνογνωσία που λείπει από τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, και όχι μόνον. Η, δε, συνεργασία δήμων-ΚΑΠΕ είναι όχι μόνον αναγκαία αλλά και πολύτιμη.

Όπως, ωστόσο, τόνισε, χρειάζεται απλοποίηση των διαδικασιών, και έφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΟΤΑ» του ΥΠΕΚΑ (προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, 70 εκατ. ευρώ από το κράτος και 30 εκατ. ευρώ από τους δήμους), το οποίο -αν και υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον- λόγω της γραφειοκρατίας «λιμνάζει».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε τους υπευθύνους του ΚΑΠΕ να μελετήσουν τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι δήμοι για το πρόγραμμα «Ήλιος», το οποίο χαρακτήρισε πολύ σημαντικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: