Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Δεν υπάρχει ασθένεια "σύνδρομο των ανεμογεννητριών".



Τα επιχειρήματα των επικριτών της αιολικής ενέργειας καταρρίπτει πανηγυρικά νέα επιστημονική έρευνα, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ανεμογεννήτριες δεν προκαλούν προβλήματα υγείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπάρχουν επαρκείς και αξιόπιστες αποδείξεις που να στοιχειοθετούν το λεγόμενο «σύνδρομο των ανεμογεννητριών», το οποίο επικαλούνται συχνά οι «πολέμιοι» των αιολικών πάρκων.

Επιπλέον, οι επιστήμονες, που διεξήγαγαν την έρευνα για λογαριασμό της Αμερικανικής Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας, κατέρριψαν τα επιχειρήματα προηγούμενης μελέτης της Δρ. Νίνα Περπόντ, που υποστηρίζει ότι οι δονήσεις και ο θόρυβος από τις ανεμογεννήτριες προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σχολιάζοντας μάλιστα τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης, η Αμερικανική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (AWEA) επισημαίνει ότι τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει είναι αβάσιμα και ότι τα επιχειρήματα των επικριτών της αιολικής ενέργειας, για δήθεν προβλήματα υγείας από τις ανεμογεννήτριες, δεν στοιχειοθετούνται.

Επισημαίνεται ότι οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη νέα έρευνα δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο θόρυβος από τις ανεμογεννήτριες προκαλεί ψυχολογικές διαταραχές, προβλήματα ύπνου ή νοητικά προβλήματα.


«Κανένα από τα περιορισμένα επιδημιολογικά στοιχεία που εξετάστηκαν δεν αποδεικνύει ότι ο θόρυβος από τις ανεμογεννήτριες συνδέεται με πόνο, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, βλάβες στην ακοή, καρδιακά προβλήματα και ημικρανίες», καταλήγουν στην έκθεσή τους οι επιστήμονες

Δεν υπάρχουν σχόλια: