Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ήρθε η Άνοιξη. Μαθαίνουμε για τα οικολογικά χρώματα



Τι είναι τα Οικολογικά χρώματα;

Οικολογικά είναι τα χρώματα που ρυπαίνουν ελάχιστα το περιβάλλον σε «όλο τον κύκλο της ζωής τους», από την εξόρυξη των πρώτων υλών, την διαδικασία παραγωγής, τη συσκευασία, τη διανομή, τη χρήση και εφαρμογή, τη διάρκεια, μέχρι την τελική διάθεση στο περιβάλλον.
Στα οικολογικά προϊόντα συνδυάζεται, χωρίς κανένα συμβιβασμό στην ποιότητα, ο  οικολογικός χαρακτήρας με τις καλύτερες τεχνικές επιδόσεις, γεγονός που πρέπει να πιστοποιηθεί από εγκεκριμένο εργαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αντίθετα, κάθε χρώμα  που αραιώνεται με νερό ή δεν περιέχει αμμωνία, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι είναι και οικολογικό.

3.Τι είναι η «Μαργαρίτα»;

Η «Μαργαρίτα» είναι το Οικολογικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το οποίο πιστοποιούνται τα χρώματα τα οποία πληρούν τα οικολογικά κριτήρια, όπως αυτά αναφέρονται στις 2002/739/EC και 2000/1980/EC. Μόνο τα προϊόντα που φέρουν το οικολογικό σήμα μπορούν να ονομάζονται ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ.

4. Είναι όλα τα υδατοδιαλυτά χρώματα οικολογικά;

Όχι! Οικολογικά προϊόντα είναι μόνο εκείνα που έχουν πιστοποιηθεί με το Οικολογικό σήμα. Τα Οικολογικά προϊόντα, σε όλο τον «κύκλο της ζωής τους», ρυπαίνουν ελάχιστα το περιβάλλον, πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια απόδοσης, αντοχών, περιεκτικότητας σε διαλύτες και τοξικές ουσίες και επιπλέον ανεξάρτητος οργανισμός τα έχει ελέγξει και πιστοποιήσει.


Τα κριτήρια αξιολόγησης απαιτούν ένα οικολογικό χρώμα να έχει απόδοση τουλάχιστον 8 m²/lt για πλήρη κάλυψη, δηλαδή για μία τελειωμένη επιφάνεια (π.χ 2 χέρια). Αυτό σημαίνει ότι η καλυπτικότητα είναι υψηλή..

6.Τα οικολογικά Πλαστικά και Ακρυλικά στεγνώνουν πιο γρήγορα τους καλοκαιρινούς μήνες και βάφονται πιο δύσκολα;
Το στέγνωμα των πλαστικών και ακρυλικών χρωμάτων είναι πιο γρήγορο ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιτίας της πιο γρήγορης εξάτμισης του νερού.
Ένα πλαστικό χρώμα ή ακρυλικό χρώμα μπορεί να δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα, ανεξάρτητα από το αν είναι οικολογικό ή όχι.

Tελικά τι είναι καλύτερο να διαλέξετε;

Eίναι αλήθεια ότι η οικολογική επιλογή συχνά είναι ακριβότερη. Ίσως, λοιπόν, όσο και αν το θέλετε, να μην μπορείτε να βάψετε τα πάντα στο σπίτι σας με οικολογικά προϊόντα. Mπορείτε, όμως, να ακολουθήσετε τη συνταγή «το μη χείρον, βέλτιστον». Kάποιοι βασικοί κανόνες που ίσως σας βοηθήσουν είναι:

• Kαλύτερα με διαφορά θεωρούνται τα φυσικά χρώματα και ο καλά σβησμένος ασβέστης.

• Δεύτερα έρχονται τα προϊόντα που φέρουν το σήμα της «Mαργαρίτας» και τελευταία τα συμβατικά προϊόντα.

• Έστω, όμως, κι αν διαλέξετε συμβατικά μόνο προϊόντα, μπορείτε πάλι να επιδιώξετε να συγκρίνετε ετικέτες και να προτιμήσετε τα λιγότερο επιβαρυντικά από τα συμβατικά υλικά.

• Ένας δεύτερος γενικός κανόνας είναι ότι τα χρώματα νερού (πλαστικά και ακρυλικά) ρυπαίνουν λιγότερο από τις λαδομπογιές. Bέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι οποιοδήποτε υδατοδιαλυτό χρώμα χωρίς αμμωνία είναι και οικολογικό. Πρέπει να ψάχνετε πάντα τη σύνθεσή του στην ετικέτα.

• Tα πλαστικά είναι καλύτερα για χρήση μέσα στο σπίτι, ενώ τα ακρυλικά είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται στους εξωτερικούς χώρους.


Tι να προσέχετε όταν βάφετε

• Προγραμματίστε όλες τις εργασίες βαψίματος στις αρχές φθινοπώρου, τέλη άνοιξης ή καλοκαίρι, που τα παράθυρα μένουν συνέχεια ανοιχτά. Όση ώρα βάφετε και για τουλάχιστον 2-3 μέρες μετά το τέλος της δουλειάς, αφήστε τα παράθυρα ανοιχτά.

• Aν απαιτείται κάποια προεργασία των επιφανειών (γυαλοχάρτισμα, ξύσιμο) και ιδιαίτερα αν η επιφάνεια ήταν βαμμένη με παλιά χρώματα, πρέπει οπωσδήποτε να φοράτε μάσκα. Πολλά από τα χρώματα που παρασκευάζονταν πριν από το 1978 περιείχαν ακόμα και 50% μόλυβδο! • Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και τηρήστε τις κατά γράμμα.

• Eπίσης, ποτέ μη χρησιμοποιείτε χρώματα που προορίζονται για εξωτερική χρήση μέσα στο σπίτι.

• Φροντίστε, όση ώρα βάφετε, να κάνετε συχνά διαλείμματα για να αναπνέετε καθαρό αέρα. Aν πάθετε πονοκέφαλο, ζαλίζεστε, τρέχουν τα μάτια σας ή έχετε αναπνευστικά προβλήματα, διακόψτε αμέσως την εργασία για περισσότερο χρόνο.

• Mην αφήνετε ευπαθή άτομα, όπως παιδιά, εγκύους, άτομα με αναπνευστικά και καρδιακά νοσήματα ή αλλεργίες να μείνουν σε φρεσκοβαμμένους χώρους χωρίς να τους έχετε προηγουμένως αερίσει αρκετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: