Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Ατμοσφαιρική ρύπανση και τζάκια

Μπορεί το τζάκι σε ένα σπίτι να μας ανεβάζει τη θερμοκρασία όμως στο εξωτερικό περιβάλλον η ρύπανση ενισχύεται.

Μελέτη σε ευρωπαϊκές πόλεις, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 2001 - 2005 στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος Carbosol, έδειξε ότι το 60% της ρύπανσης τη χειμερινή σεζόν, με επιζήμιες εκπομπές άνθρακα για την υγεία, προκαλείται από τα τζάκια και την καύση βιομάζας.

Σε μια άλλη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Καναδά, φάνηκε ότι ένα κιλό ξυλείας που καίγεται σε τζάκι εκπέμπει γύρω στα 13-14 γραμμάρια οργανικές πτητικές ενώσεις, 16 γραμμάρια σωματιδίων, 1.4 γραμμάρια οξείδια του αζώτου, και 0.2 γραμμάρια οξείδια του θείου. Το τζάκι προκαλεί και προβλήματα ρύπανσης εντός της οικείας διότι δεν εκλύει όλο τον καπνό έξω από το σπίτι, αλλά και μέσα, ειδικά εάν δεν έχει σωστή λειτουργία.

Οι ειδικοί λένε πως επιβάλλεται να υπάρχει ανοιχτό ένα μισάνοικτο παράθυρο, για να ανανεώνεται ο αέρας. Συν της άλλης, το αστικό τζάκι δε θερμαίνει αποτελεσματικά το σπίτι διότι η θερμαντική του απόδοση, είναι ιδιαιτέρως περιορισμένη. Μονάχα 15% της θερμότητας παράγεται από την καύση των ξύλων, ενώ η θέρμανση περιορίζεται σε λιγοστούς χώρους αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος του σπιτιού κρύο.

Πρέπει να απορρίπτεται η αγορά ξυλείας εμποτισμένης με χημικά, με δήθεν επιθυμητές ιδιότητες όπως η αργή καύση, το εύκολο άναμμα και άλλα. Πρέπει να μη γίνεται χρήση χημικών εύφλεκτων υλικών, με τοξικές ουσίες αλλά να διαλέγονται μόνο φυσικά προσανάμματα, δαδιά ή άλλα υλικά της φύσης. Πρέπει να αποφεύγεται η καύση οποιουδήποτε άλλου υλικού πέρα από το φυσικό ξύλο. Απαγορεύεται αυστηρώς η καύση βαμμένων ή βερνικωμένων ξύλων, περασμένων με λαδομπογιές, κομματιών από έπιπλα, και κάθε είδους πλαστικού διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για εκπομπές τοξικών αερίων μέσα και έξω από το σπίτι. Με αυτούς τους τρόπους είναι δυνατόν να υπάρχει ένα καλαίσθητο τζάκι που θα δίνει ωραία ατμόσφαιρα στο γύρω χώρο, παρέχοντας περιορισμένα επίπεδα θέρμανσης. Πάντως καταλληλότεροι τρόποι για να θερμανθεί αποτελεσματικότερα ένα σπίτι από καύση βιομάζας είναι η κεντρική θέρμανση ή οι μεγάλες σόμπες με πέλετς, ή και τα ενεργειακά τζάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: